Szambaiskolák csatája Rióban

A világ leghíresebb karneválján Rio de Janeiro szambaiskoláinak táncosai mérik össze tudásukat. Az elit iskolák a stadionban, az alacsonyabb minősítésű csoportok az utcán parádéznak. Azt, hogy melyik iskola büszkélkedhet 2013. legjobb táncosaival, hamvazószerdán hirdetik ki.

 A Riói karnevál múlt héten pénteken, vagyis február 8-án vette kezdetét, amikor Eduardo Paes riói polgármester öt napra szimbolikusan átadta a város kulcsait a karnevál Momo királyának. Idén hatmillió nézőt, köztük 900 ezer külföldit vártak a világ leghíresebb és legpazarabb karneváljára, amely 665 millió dolláros üzletet jelent Brazília második legnagyobb városának, elsőszámú turisztikai célpontjának. Idén, akár az előző négy évben, Milton Juniort választották meg a karnevál királyává, akinek az volt a feladata, hogy felvezesse a szambaiskolák hagyományos felvonulását vasárnap és hétfőn.

Az Academicos do Salgueiro szambaiskola gondolája a Rio de Janeiró-i szambastadionban 2013. február 10-én a riói karnevál első napján.
Galéria: Karnevál, Rió
Fotó: Marcelo Sayao / MTI

A rió karnevál legnagyobb látványossága ugyanis a tizenkét különleges szambaiskola felvonulása, amelynek színtere 1984 óta a világhírű építész, Oscar Niemeyer által tervezett Sambadromo. A 700 méter hosszú, stadionhoz hasonlóan széksorokkal szegélyezett építményben helyi idő szerint vasárnap este vonultak fel az iskolák, egyenként akár négyezer táncossal. A klubok nyolcvan-nyolcvan percet kaptak a bemutatkozásra.

A Mocidade Independente de Padre Miguel szambaiskola egyik tagja a Rio de Janeiró-i szambastadionban 2013. február 11-én a riói karnevál második napján. Kattintson bátran a további képekért!
Galéria: Karnevál, Rió
Fotó: Hassan Ammar / MTI

Rio de Janeiróban mintegy hetven szambaiskola működik, ezeket szigorú hierarchia alapján hat versengő osztályba sorolják. A három alacsonyabb minősítésű csoportba tartozó iskolák az utcán parádéznak, ezeket bárki láthatja, sőt csatlakozhat a menethez. Csak az elit iskolák mérhetik össze tudásukat a Sambadromóban. A zsűri hamvazószerdán hirdeti ki a verseny győzteseit. Szombaton újra felvonulnak a legjobb helyezést elért iskolák, és hivatalosan is véget ér a 2013-as riói karnevál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek