Kristálygömb és Gangnam Style búcsúztatja az óévet New Yorkban

Minden év utolsó napján közel egymillió ember özönlik a Times Square-re, ahol sztárfellépők, konfettieső, tűzijáték, és egy legendás kristálygömb teszi élménnyé a hosszú fagyoskodást.

December 31-én ünneplők tízezrei lepik el a nagyvárosok tereit, utcáit, hogy együtt búcsúztassák az évet, és köszöntsék az újesztendőt. Nincs ez másként New Yorkban sem, ahol immár több mint száz éve a Times Square szolgál az szilveszteri mulatság központjául. Kétségkívül ez az egyik legnagyobb köztéri ünnepség a világon.

Hagyomány születik

A teret, amit óriási reklámtáblái és éjszakai elevensége miatt ismer a világ, korábban Longacre Square-nek hívták. Akkoriban a mainál csendesebb utak, és alacsonyabb épületek jellemezték. A ma használt elnevezése tulajdonképpen egyidős szilveszteri hagyományával. A New York Times kiadója, Adolph Ochs 1904-ben új irodába költöztette a napilap szerkesztőségét. A Times otthona a 42. utca és a Broadway találkozásánál álló, 120 méter magas Times Tower lett, amely a világ második legmagasabb felhőkarcolója volt akkoriban.

Times Square
Galéria: New York-i szilveszter
Fotó: Bildagentur-Online/p.bennett / Northfoto

A lap érkezése némi életet lehelt a térbe, amit még az év április 8-án átkereszteltek, és az újság után megkapta a Times Square nevet. Ochs úgy döntött, szilveszter éjfélkor egy tűzijátékkal ünnepli meg a költözést. Ennek már 108 éve, de a hagyomány azóta is él, s mára az egyik legnagyobb újévváró bulivá nőtte ki magát.

Egy hosszú délután

Bár az évek alatt fokozatosan lett egyre grandiózusabb és népszerűbb, a Times Square-i szilveszter jó ideje a megszokott menetrend szerint zajlik. December 31-én már kora délután elkezd gyülekezni a tömeg, ami estére már akkorára dagad, hogy teljesen ellepi a teret a 47. utcától délre, öt utca hosszan. Sokan vállalják be ilyenkor a hosszú fagyoskodást, így a legjobb helyek – mint a 43. utca környéke – öt órára már teljesen megtelnek. A téli hideg ellenére nagyjából minden tizedik New York-i a téren van ilyenkor, a turistákkal együtt pedig közel egymilliós az embertömeg.

Azt a közel tíz órát, ami a gyülekezés kezdete és éjfél között eltelik, különféle fellépők rövid koncertjei, és apró bemutatók ütik el. A kivetítőkön persze ilyenkor sem szünetelnek a reklámok, ahogy a tömegben sincs menekvés a marketinggépezet elől: a szervezők konfettiket, lufikat, kalapokat, és sok egyéb, szponzorok által adományozott reklámterméket osztanak szét.

1907 óta a Times Square-i szilveszter tradicionális eleme a Waterford kristálygömb. Az 550 kilogrammos, 32 ezer led izzóval és több mint kétezer apró kristállyal beterített gömböt egy perccel éjfél előtt kezdik leereszteni a One Times Square tetején álló rúdon. Tévénézők milliói és a téren szórakozók figyelik, ahogy közeledik a rúd aljához, miközben a több mázsa konfetti és a tűzijáték már készen áll a kilövésre. Az év utolsó tíz másodpercében aztán együtt számol vissza a tömeg, majd a gömb megáll, kialszanak fényei és megindul az ünneplés.

Pandatánc és Gangnam Style

A szervezők idén is kitesznek magukért, és minden adott, hogy egy újabb szép emlékű szilveszterrel gyarapodjon az eddigiek sora. A rendőrség már korán lezárja a teret 31-én, és a Broadway és a hetedik sugárút, valamint a 47. és a 42. utca között az autós forgalmat elterelik. A jó helyekért valószínűleg most is hamar megindul majd a tolakodás, és röviddel három óra után már tekintélyes tömeg foglalja el a színpad környékét.

A Times Square-i szilveszteri buli 2000-ben
Galéria: New York-i szilveszter
Fotó: Pichette Andre / Northfoto

A szórakoztató program idén hat órakor veszi kezdetét, amikor a kristálygömböt felhúzzák a rúd tetejére. Közvetlenül ezután egy kínai táncos produkcióval indul a megnyitó ünnepség, onnantól pedig már csak rövidebb szünetek szakítják meg a műsort. Este Carson Daly, a YouTube-rekorder PSY, és Taylor Swift lépnek fel, éjfél előtt pedig a szokott menetrend szerint indul majd a visszaszámlálás.

Csak remélhetjük, hogy az időjárás megkíméli a bulizókat, és közel sem lesz olyan hideg, mint 1917-ben, amikor mínusz tizenhét fokban zajlott az ünnep.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek