Kétmillió zarándok az Arafát-hegyen

Száznyolcvankilenc országból több mint kétmillió fehérbe öltözött muzulmán zarándok gyűlt össze csütörtökön a szaúd-arábiai Arafát-hegyen, hogy ott a mekkai zarándoklat, a háddzs csúcspontján együtt imádkozzanak és meditáljanak.

A hívők jelentős része már az éjszakát is az Arafát fennsíkján töltötte, mások csak hajnalban mászták meg a hegyet. "Mi Mekkából jöttünk, a nagymecsettől a Mína-völgyig gyalog tettük meg az utat, csak azután szálltunk buszra. Minél jobban kifáradunk, Isten annál jobban megjutalmaz bennünket" - mondta egy Egyiptomból érkezett zarándok.

(Fotó: Haszan Ammar / MTI)

 

A zarándokok egy szíriai csoportja az országban 19 hónapja tartó lázadás zászlaját lengette, s többen Istenhez fohászkodtak, hogy vessen véget Bassár el-Aszad elnök hatalmának.

A háddzs csúcspontja a csütörtöki nap, amikor a zarándokok megmásszák az Arafát hegyet, hogy ott imádkozzanak és meditáljanak. Pénteken kezdődik a többnapos iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha. Ezt követően a zarándokok visszatérnek Mínába, ahol kezdetét veszi a Sátánt megtestesítő kőtömbök megkövezése.

A háddzs az iszlám öt tartópillérének egyike, s minden hívő muzulmánnak - lehetőségeihez mérten - életében legalább egyszer el kell zarándokolnia Mekkába.

Muzulmán zarándokok tízezrei imádkoznak a Nagy Mecset közepén álló Kába-szentély körül a szaúd-arábiai Mekkában
Galéria: Mekkai zarándokok
(Fotó: Alaa Badarneh / MTI)

 

Az Arafát-hegy azért bír különös jelentőséggel a mekkai zarándokok számára, mert Mohamed próféta ennek a hegynek a lábánál mondta el búcsúbeszédét két héttel halála előtt. Bár a próféta a hegy lábánál szónokolt, a zarándokok - az imámok intése ellenére - csúszós kőlépcsőkön tülekedve próbálnak feljutni a csúcsra. Korábban már előfordult, hogy a hívők agyontaposták egymást a felfelé vezető úton.

Idén eddig nem történt jelentősebb incidens a háddzson. A résztvevők biztonsága érdekében a rendfenntartó erők több mint százezer tagját mozgósították.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek