Reptéri borzongás és delfinles a hullámok közt

A Portugáliához tartozó Azori-szigetek Európa egyik legcsendesebb helye, de ha pörgetnénk az adrenalint, utazzunk a helyi repülőjárattal, ugráljunk az óceáni medencékbe a magasugró helyekről és fizessünk be egy delfin- és bálnalesre. Az Ongo beszámolója a szigetcsoportbeli kalandokról.

Az Azori-szigetek egyike azon, különleges helyeknek Európában, amelyet a turisták még nem özönlöttek el. A kilenc, vulkanikus eredetű sziget kombójára olyan, hívogató fogalmak a jellemzők, mint csodás parkok, gejzírek, hatalmas hullámok, delfinek, bálnák és viszonylag olcsó árak. Az Ongo.hu oldalon négy részes beszámolót olvashatunk Portugália természetközeli szanatóriumáról, amely részletessége és praktikus adatai miatt lett a Travelo szerkesztőségének kedvence ebben a hónapban.

Egyéni úttal 40 százalékot spóroltak

Galéria: Azori-szigetekFotó: Lacko26

A szigeteket szervezett úttal a legkönnyebb elérni, de a beszámolót író Lacko26 sok utazóval ellentétben nem ezt választotta, hanem önállóan foglalt, így állítása szerint 40 százalékot spórolt az útiköltségeken. A barátnőjével közösen megtervezett útnak idén augusztusban vágtak neki, és a Sao Miguel szigeten fekvő regionális központban, Ponta Delgadában három éjszakát, a Faial sziget székhelyén, Hortában pedig négy éjszakát töltöttek el, végül Lisszabonban kettőt. A szigetekre közvetlen repülőárat nem indul, Lisszabonból a legegyszerűbb átruccanni.

"Budapest-Lisszabon a TAP-pal 3 és fél óra. Másfél óra tranzit után a helyi légitársasággal, a SATA-val 2 és fél óra repülés az óceán felett, és már le is szálltunk a fővárosban." További friss információ, hogy a taxi a város felé 10 euróba kerül, az időeltolódás pedig két óra. A hotelárakról a beszámoló nem tesz említést, a hotelszobák nagyjából 100 eurótól kezdődnek, két fő részére, egy éjszakára, de apartmant és kiadó magánszobát és lakást is bőven találunk (például az OwnerDirect vagy a HomeAway oldalon).

Tömegközlekedés és kávé fillérekért

A legfontosabb, amit mindig magunkkal kell vinnünk, akár egy rövid, városi sétára is, az az esőkabát. "A hőmérséklet augusztusban 20-25 Celsius fok. Télen kb. 15, így a szigeteken nem is fűtenek, és légkondi sem kell. A Golf-áramlat biztosítja ezt a semmihez sem fogható, csodálatos klímát. Reggel süt a nap, de esernyőt és meleg pulóvert is rakjunk a fürdőruha mellé. Esni nagyon tud az eső. A semmiből 2 perc alatt felhőszakadás lesz, majd 15 perccel később már a strandot keresgéled" - írja Lacko26.

A látnivalók részletezése előtt még jó hír, hogy "a szigeteken az egyszerű dolgok hihetetlenül olcsók. A tömegközlekedés vagy egy kávé fillérekbe került."

Azori-szigetek

Az Atlanti-óceánon található, kilenc, kisebb szigetből álló szigetcsoport mintegy 1500 kilométerre fekszik Portugália fővárosától, Lisszabontól. Hivatalosan 1427-ben fedezte fel egy portugál hajós, de korábbi feljegyzések szerint már a karthágóiak is ismerték. 1958-ban hatalmas földrengés rázta meg a szigeteket, amelynek hatására a lakosság egy része az Egyesült Államokba, vagy Kanadába vándorolt ki.

Az autonóm régióként működő szigeteket három csoportra osztották fel: a középső szigetek a Faial, a Horta, a Pico, a Sao Jorge, és a Terceira, nyugaton fekszik a Corvo és a Flores, keleten a Sao Miguel és a Santa Maria. A szigeteken bazaltvulkánok, gejzírek találhatók, a legmagasabb vulkán 2531 méter magas, és a Pico szigeten található. Az óceáni területen több, természetvédelmi szempontból fontos, endemikus növényfaj található, mint például az azori fagyöngy, az azori jázmin és még sok más faj. A régió fővárosa Ponta Delgada, és fontos központja még Horta.

 

Óceáni medencék erős idegzetűeknek

Galéria: Azori-szigetekFotó: Lacko26

A pár az érkezése utáni napon inkább autót bérelt. hogy szabasabban közlekedhessenek, és bárhol megállhassanak túrázni. "Fölkapaszkodtunk a hegyek és a felhők közé, hogy megnézzük a sziget egyik attrakcióját, a kétszínű tavat. Két egymás mellett lévő tó, amelyek közül az egyik kék (Laguna Azul), a másik zöld (Laguna Verde). Sajnos ez csak tökéletes időjárási viszonyok között látható."

A 46 ezres lakosú várostól negyedórás autóútra egy melegházakban létesített ananászültetvény található, amelyet szintén érdemes megnézni. "Rendkívül büszkék arra, hogy Európában ilyet csak náluk termelnek, igaz, fűtetlen melegházban. Kb. másfél év alatt érik meg. Az érési folyamat végig a termőhelyen folyik, nem a szállítóhajókban, különböző gázok hatására." Különleges látvány Lagoa standja is. "Na, ilyet még nem láttunk. A fekete gránitsziklák közé három medencét építettek. Ezek között az óceán hullámai által átmosott, természetes medencék voltak, erős idegzetű vendégeknek." A strandra 1 euró a belépő, és ki lehet próbálni a három és öt méteres ugróhelyeket is.

Még az omlettet is garnélával sütik

A környékre jellemzőek a rendezett kirándulóhelyek, ahol a portugálok szívesen piknikeznek. Sao Miguel középső és keleti területei is hasonlóan kiépítettek, és néhány kilométerenként kilátók állnak, lenyűgöző panorámával. Az északi parton pedig egy teaütetvény található, derékig érő cserjékkel, feldolgozó üzemmel és persze teázóval. Ha valaki szereti a halat, az étkezéssel errefelé nem lesz gondja, a legtöbb, helyi étteremben főként halakat, rákokat, kagylókat kínálnak, és szeretik a reggeli omlettet is garnélarákkal sütni.

A pár aznap még útba ejtette Furnast is, és a Testa Nostra Parkot, ami elmondásuk szerint az eddigi legszebb botanikus kert volt, ahol jártak. "A parkot a XVIII. században alapították. Gyönyörű, évszázados famatuzsálemek nőttek az itteni, ideális időjárás hatására. A legnagyobbra a pikkelyes mocsárciprusok magasodtak. A park gyógyfürdő medencéjét 2-300 éves példányok vették körül. A medencébe olyan forró víz folyt bele, hogy a bőrünket égette. Kevesen fürödtek benne, de mi azért kipróbáltuk."

Leszállópálya szakadékkal

Másnap a Faial sziget felfedezése következett, ahová az utazó és batátnője egy kétmotoros Fokkerrel ruccant át. "Maga a leszállás azért megér egy rövid bemutatást. A rövidke kifutópálya előtt és után egy kis szakadék van. Tehát minden hiba a gép pusztulásához vezet. Aki ezt nem tudja, és először jön ide, az nem izgul, de aki már járt itt és végigélvezett egy fel-, vagy leszállást, az tudja becsülni a SATA pilótáit."

A sziget székhelye Horta, amely a méreténél fogva gyalogosan könnyen bejárható, és Lacko26 örvendezett annak láttán is, hogy még létezik a Café Volga nevű étterem, ahol 19 éve járt utoljára.

Pico hegy és nyári fesztivál

"Volt egy fél délelőttnyi időnk, így gondoltam felsétálunk egy közeli vulkáni kráter peremére, ahonnan szép kilátás ígérkezett. A séta a sziget egyetlen homokos strandján keresztül vezetett. Nagy ritkaság errefelé, majdnem világos színű volt a homok. Aznap volt a szigeti tartózkodásunk legmelegebb napja, így alaposan kimelegedtünk, mire felmásztunk a Caldeira do Inferno pereméig."

A szállással nagy szerencséjük volt, hoteljuk ablakából egyenesen a 2351 méter magas Pico hegyre láttak rá, és az időzítéssel is jól jártak. "A parton a szigetcsoport középső részének (Faiail, Pico, Sao Jorge és Graciosa) lakói rendeztek éppen nyári fesztivált. Felvonultatták itt a legjobb éttermeiket, hazai ízekkel, voltak színpadok, ahol este folklórműsort nézhettünk. Egy másik színpadon hallgathattunk egy kis brazilos beütésű portugál rockot is. "

Ismét egy kis túra következtett a menetrendben. A pár megnézte a sziget közepén található Calderát, és körbeautózta a Faital szigetet. Egy nagyjából 50 km-es túra során, elmondásuk szerint mindent láttak. Visszatérve Hortába a delfin- és bálnales, majd pedig egy roston sült, paprikás garnéláktól roskadozó búcsúvacsora következett a Restaurante O Lima nevű étteremben.

Indul a delfinles, méteres hullámokkal

Galéria: Azori-szigetekFotó: Lacko26

"Az Azori-szigetek körüli óceán hemzseg ezektől a tengeri emlősöktől. A kikötőben mindenfelé whale and dolphin watching feliratokkal jelezték a különböző cégek, hogy náluk lehet befizetni." Miután jelentkeztek egy másnapi túrára, a kaland elmaradt a rossz időjárás miatt. A nap egy részét egy helyi kocsmában, a Peter Sport Caféban ütötték el, később komppal áthajóztak a szomszédos szigetre, a Picóra, hogy megnézzék a dizájnos kertekben gazdag székhelyét, Madalénát.

"Ez kb. 4 km-es hajókázás a két szigetet elválasztó csatornán. Az út ára ismét meglepett minket, mert 3,5 euróért már indultunk is a másik szigetre." A szigeten lakók többsége mezőgazdasági tevékenységet folytat, és sokan bortermelésből élnek. Innen származik a lávabor, a Terra do Lava.

Ha nincs delfin, visszaadják a pénzt

A másnapi delfintúráról tudni kell, hogy nem hajóval, hanem egy tízfős gumicsónakkal futottak ki az óceánra, ahol közel 50 kilométert tettek meg (az árát az utazó nem közölte, de a delfinnéző programokról részletes leírást például itt, a Pico Sport honlapján lehet olvasni). Az utat tervezőknek fontos tudniuk, hogy a tengeribetegség a négyzetre emelkedve jelentkezhet. "A kikötő szájánál, ahol az igazi nagy hullámokkal találkoztak elkezdődött a hullámvasút. Kati, aki egymaga képviselte Kelet Európát, elmesélte, hogy rajta kívül csak egy-két ember bírta az aznapi reggelit hasznosítani, a többiek több-kevesebb táplálékkal etették a halakat."

"A szervezők Lajes de Pico-ig keresték a delfinrajt és sikerrel jártak. Itt ugyanis eredménytelen túra után visszaadják a befizetett díjat, ezért a vízen lévő csapatok a nagyobb siker reményében rádión tartják egymással a kapcsolatot. Végre megvoltak a delfinek, fújt a bálna, csak a fotózással volt egy kis baj. A csónakon átcsapó hullámok miatt a nem vízálló cuccokat mindenki a neki kiosztott vitorlazsákba rakta. Innen kellett jó ütemben elővenni a videó- és fotóberendezéseket."

A pár szerint az Azori-szigetek nemcsak turistáknak lehet vonzó, Észak-Európából például sokan költöznek oda. "Van aki csak nyaralót vesz, de egyre többen véglegesen itt maradnak. Szó, ami szó, nekem is megtetszett ez a világ."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek