Lakás és üdvözlő bor New Yorkban, ingyen

Egy hónapot töltöttünk Cipruson az útiköltség áráért - a bizalmi elven alapuló otthoncsere speciális módja az utazásnak. Az előnyei közé tartozik, hogy használhatjuk a vendéglátóink személyes tárgyait a laptoptól a bicikliig, és egy sor hasznos tanácsot kapunk arról, hogyan érezzük magunkat otthon az idegen városban. A csere megszervezéséhez azonban néha sok türelem kell.

"Ha szállodai szobát, vagy apartmant foglaltunk volna, akkor anyagilag nem tehettük volna meg, hogy egy hónapot töltsünk Cipruson. Úgy azonban, hogy egy ciprusi családdal otthont cseréltünk, gyakorlatilag egy repjegy árát kellett belefektetnünk az egy hónapos nyaralásba"- meséli Szigeti Ildikó, a nemzetközi HomeExchange otthoncsere-oldal magyarországi tagja, a Csereotthon.com PR-osa.

Lehet főzni, mosni, internetezni

Galéria: CsereotthonFotó: Csereotthon.com

 Szigeti Ildikó outdoor trénerként dolgozik, valamint angol nyelvtanárok képzésével foglalkozik, és úgy lett az oldal kommunikációs vezetője, hogy diákkora óta különféle csereprogramokkal utazott, később pedig a lakását elcserélve nyaralt, még azelőtt, hogy ez az utazási mód itthon is ismertté vált volna. Egyetemistaként a Servas programmal járt először Angliában, hogy nyelvet tanuljon. Akkoriban az utazás részleteiről még nem emailben egyeztettek a partnerek, hanem levélben és telefonon.

Servas
A Servas évtizedek óta működő, nemzetközi szervezet. A lényege nem a lakáscsere, hanem az önkéntesség, a tagok utazókat fogadnak az otthonukban hosszabb-rövidebb időre, segítenek a vendégeiknek abban, hogy jobban megismerjék az országuk kultúráját. Habár a couchsurfing is ingyenes szálláslehetőséget biztosít, a Servas hangsúlyozottan nem idegenforgalmi szolgáltatás, hanem a célja a nyelvtanulás, a kapcsolatteremtés különböző kultúrák közt.

 A legutóbbi, ciprusi nyaralásának baráti költségvetéséhez hozzájárult az is, hogy a család, akinek az otthonában laktak, átengedte használatra a legtöbb személyes tárgyát, a gyerekjátékoktól a biciklikig. Tudtak főzni, mosni, tévézni, internetezni, lényegében csak élelmiszert kellett vásárolniuk, ami nagyjából hasonló költséget jelentett. mint itthon. Az esetek nagy részében a cserepartnereket teli hűtő várja érkezésükkor, és az hogy a vendéglátók kölcsönösen figyelmesek és nagyvonalúak egymással, Ildikó szerint ebben a programban természetes.

Persze feltöltöttük a hűtőt is

"Talán sosem takarítottam egyszerre annyit, mint amikor a hazautazás előtt a férjemmel rendbehoztuk a ciprusi házat. Még az ablakokat is megtisztítottuk, és persze feltöltöttük a hűtőt."

A bizalmi elven működő HomeExchange csereprogram húsz éve működik, világszerte közel 150 országban, összesen 42 ezer, regisztrált résztvevővel. Magyarországon egyelőre csak 130 tagja van, de a PR-os szerint a külföldiek nyitottsága hazánkra messze nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk.

Az ötvenes évektől működik
A legrégebbi, otthoncserével foglalkozó, közvetítő cég az Intervac, amelyik az ötvenes évek eleje óta hozza össze az utazásra készülő embereket, családokat. Az internet előtti időben ez úgy zajlott, hogy a cserére készülő családok hónapokkal az utazás előtt felvették egymással a kapcsolatot. Levélben megállapodtak az utazás időpontjában, néhányszor telefonon is beszéltek, hogy a személyes kapcsolat és a bizalom kialakuljon. Az Intervacból kivált, külön szervezetként működik a HomeLink, amely szintén otthoncserén alapszik.

 Életet cserélt egy londoni és egy barcelonai újságíró

Galéria: CsereotthonFotó: Csereotthon.com

 Van, aki azért regisztrál, hogy a családi nyaralása ne kerüljön vagyonokba, van, aki nyelvtanulás miatt szeretne utazni, és akadnak olyanok is, akik hosszabb-rövidebb időre külföldre mennek dolgozni, és így a legegyszerűbb megoldaniuk, hogy a lakásuk ne álljon üresen, és az utazás után ne kelljen heteket tölteniük azzal, hogy külföldön lakást keresnek. "Egy londoni és egy barcelonai újságíró cserélt ilyen módon otthont hosszabb távra. Nagy szerencse, hogy mind a kettejüknél egyidőben jött a külföldi munkalehetőség" - mondta Szigeti Ildikó.

Az otthoncsere előnyei közé tartozik, hogy a városban, ahova utazunk, nem kell turistaként saját kontóra felfedeznünk mindent. Szokás ugyanis, hogy a partnerek minden fontos tudnivalót feljegyeznek, hol van a környékbeli piac legjobb halasa, hol lehet olcsón bio cikórialisztet kapni, hol vannak a környéken jó éttermek, kocsmák, melyik szórakozóhelyre érdemes benézni, hogyan lehet közlekedni, milyen kulturális programok vannak abban az időben a városban, és hogyan érdemes utazni az országon belül. Legtöbbször barátaik telefonszámát is megadják, ha bármilyen kérdés, vagy probléma adódna.

Ismerkedés otthoncsere előtt

A Csereotthon programban három havi, vagy éves tagsági díjjal (a leginkább ajánlott Ezüst tagság havonta 944 forintba kerül) lehet részt venni, az Intervac tagság havonta 5,83 euróba kerül. Az adatlapunkon saját magunkról és otthonunkról is meg kell adnunk néhány információt, illetve meg kell jelölnünk, mely országok iránt érdeklődünk, hova szeretnénk utazni, és hányan vannak a csapatunkban. Az otthoncserére készülők az oldalon keresztül veszik fel egymással a kapcsolatot, és a levelezés ezen a felületen indul el, így a személyes információkat más nem láthatja. Ezután általában Skype-on folytatódik a beszélgetés.

A kommunikációs vezető szerint mire a tagok megállapodnak egymással, már számos levelet váltottak, megismerték egymást Skype-on, és nagy eséllyel kialakult az a bizalom, hogy be merik engedni egymást az otthonunkba. Tapasztalatai szerint a kapcsolat ezen szakában már nem szokás aggódni amiatt, hogy mi lesz, ha eltűnik a tévé, tönkremegy a laptop, eldugul a lefolyó, kiakad a zajokra érzékeny szomszéd és leamortizálódik a frissen festett gyerekszoba, a távollétünkben.

Eddig még nem volt panasz az értékekre

"A tagok megadják az adataikat, a munkahelyüket, egy sor személyes dolgot megtudhatunk egymásról, így amikor otthoncserére kerül a sor, már nem egy ismeretlen embert engedünk be a lakásunkba. Eddig még sosem volt panasz arra, hogy valaki ne vigyázott volna a vendéglátója lakására és értékeire" - állítja Szigeti Ildikó. Arra egyébként van lehetőség, hogy szerződésben garantálják a cserepartnerek, hogy felelősséget vállalnak egymás értékeiért. A PR-os szerint a magyarokra ugyan jellemző a bizalmatlanság, de itt speciel nyitott emberekkel lehet találkozni.

A programban javarészt egyetemet végzett emberek vesznek részt, vannak tanárok, művészek, orvosok, és jellemző, hogy többen nem azt a lakást kínálják fel cserére, amelyikben élnek, hanem az úgynevezett second home-jukat, ami többnyire a hétvégi házat, nyaralót jelenti. Így arra is van mód, hogy a két, otthont cserélő család ne egyszerre utazzon, ezzel rugalmasabban lehet kezelni az időpontokat.

A tapasztalatok azt mutatják, nemcsak a hasonló körülmények közt élő emberek közt lehet sikeres a csere, nemrég például egy római család cserélt otthont egy Dunakeszin élő családdal. Habár ott látnivaló nem sok akad, az olaszokat mégis érdekelte. Persze valószínű, hogy egy villányi user nagyobb eséllyel találja meg a külföldi cserepartnerét, mint aki egy ismeretlen faluból regisztrál. Ha egy tagnak az első évben nem sikerül lebonyolítania a cserét, a második éves tagsága ingyenes.

A világot megismerni nem turistaként

Galéria: CsereotthonFotó: Csereotthon.com

 Csallóközi Éva szintén a program utazója, csak épp nem önszántából regisztrált annak idején, hanem PR-os barátnője vonta be a tudtán kívül. "Egy reggel, amikor bekapcsoltam a gépemet, láttam, hogy jelentkeztek néhányan nálam, hogy utaznának, és szívesen választanák cserére az én otthonomat. Kiderült, Ildi barátnőm készített a nevemben egy adatlapot"- mondta Csallóközi Éva, aki tavasz óta a program hazai képviselője, és mint elmondta, barátnőjének ezért a lépéséért azóta is hálás.

Az első útja New Yorkba vezetett, ahova egy HomeExchange konferencia előtt utazott, és nagyon jól érezte magát, miután nem turistaként, hanem egy sor bennfentes információval ellátva ismerte meg a várost. Később, két afroamerikai nőt látott vendégül a budapesti otthonában, amikor is egy Prágában élő, francia család jelentkezett nála, hogy néhány nap múlva szükségük lenne egy budapesti szállásra, cserébe felajánlanák a kinti lakásukat.

"Megkérdeztem tehát a két, amerikai vendégemet, lenne-e kedvük velem Prágába utazni a hétvégére. Igent mondtak, így aztán nekivágtunk Csehországnak. Leadtuk a kulcsot a szomszédoknak a franciák részére, és egy bort hagytunk nekik az asztalon. A franciák is ugyanígy tettek. Nem is találkoztunk velük az út során. Ez a program sok jó ismerőst és élményt hozott az életembe."

Korábbi cikkeinkben már írtunk más low budget szálláslehetőségekről, így a couchsurfingről és a lakásbérlésről is.

Címlapkép: Bocifiu / Indafoto

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek