Szökés a nagyvárosból

Szervezhetünk olyan városlátogatást, aminek a végén mindenki nyűgös, és az elindulás óta csak sokkal fáradtabb. De olyat is, amibe egy-két pihenőnapot iktatunk távol a zajtól és turistaáradattól - így pedig kipihenten, mégis rengeteg élménnyel térhetünk haza. Egynapos kirándulások, első rész.

 A tengerparti heverészést túl unalmasnak, a túrázást viszont túl megerőltetőnek tartóknak remek alternatíva egy jó kis városlátogató nyaralás. Főleg, hogy lassan közeledik az ősz, így az egyre kellemesebb idő még inkább kedvez az európai nagyvárosok felfedezésének. Bár mi is inkább a kulturális, gasztronómiai és szórakoztató programokkal fűszerezett városnézés pártján vagyunk, ha utazásról van szó, most mégis a nyüzsgésből kivezető menekülőútvonalakat mutatjuk be új sorozatunkban. Merre induljon, ha valami érdekesre, pihentetőre vágyik, és a célország fő- illetve nagyvárosai helyett a vidékre is kíváncsi? Sorozatunkból kiderül, tartsanak velünk!

Hűsölés a tengerparton a perzselő római utcák után

Egy római vakáció a nagy nyári hőség ellenére is az álomnyaralás megtestesítője lehet, főleg, hogy a legtöbb látnivaló a Trevi-kúttól a Szent Péter bazilikáig ingyen van. A Colosseum, a Forum Romanum, a Spanyol lépcső vagy a Pantheon meglátogatása után jól esik egy krémes olasz fagylalt valamelyik hangulatos téren. De eljön az a pont, amikor a kútról-kútra járás, és a gelato már nem elég a hőség ellen vívott harcban. Ekkor kell fürdőruhát, papucsot és törölközőt ragadni, és egy napra magunk mögött hagyni az örök – és olykor kibírhatatlanul meleg – várost és levonulni a tengerpartra.

A római hőségen Lido di Ostiában enyhíthetünk
Galéria: Szökés a városból 1.
(Fotó: mimi / Travelo)

 Nem kell messzire mennünk, csak Lido di Ostiáig, ahová a római városi közlekedési rendszer részét képező vonattal tudunk eljutni. Ehhez egyetlen, száz percig érvényes vonaljegyet kell vásárolnunk 1,50 euróért, majd a B metróvonalon a Piramide megállóig utaznunk. Itt kell átszállni a vonatra, Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano vagy Cristoforo Colombo megállónál pedig leszállni nagyjából fél óra múlva. Új jegy érvényesítésére nincs szükség, és bárhol is szálljunk le, könnyen a tenger mellett találjuk magunkat.

Mi ottjártunkkor a Lido Centrót választottuk, majd az állomás épületétől egyenesen a tengerig sétáltunk. Itt az első strandra be is mentünk, ami igen jó döntésnek bizonyult. Szép parkosított részek, kedves személyzet, tisztaság, rendezettség és sárga napernyők-napágyak hada fogadott. Mindezért fejenként tíz eurót fizettünk, illetve a társaság egy közös napernyőre is beruházott, ez egy újabb tízest kóstált összesen. Cserébe makulátlan vécé, zuhanyzó és öltöző is járt. Persze vannak ingyenes, illetve olcsóbb helyek is, mindenki megtalálja a pénztárcájának és hangulatának megfelelőt a hosszú partszakaszon. A tenger pedig mindenhol ugyanaz.

Madárles és halvacsora Dublintól félórányira

Bejárta az ír főváros minden látványosságát, zegzugos utcáját, és beleunt a vöröstéglás házikókba? Már az ír pörkölt vagy egy jó pint Guinness sem hozza lázba? Ekkor kell felpattanni a helyi érdekű DART vasútra a pályaudvarok egyikén, nagyjából fél órát utazni (a menettérti jegy ára 5 euró), és máris Howth kikötőjében találjuk magunkat. Érdemes szerezni egy ingyenes térképet a howth-i vasútállomás mellett található élelmiszerboltban, és felfedezni a bájos kisvárost.

A kikötői részen számos kellemes kisvendéglő sorakozik, remek halételekkel. A móló végénél gyönyörű kilátás vár a szemben elterülő, Ireland's Eye nevű szigetre. Illetve megnézhetjük IV. György király lábnyomát 1821-ből. Külön kedves, hogy nem a lábnyomot táblázták ki, hanem az van kiírva, hogy a táblától hány lépésnyire található az uralkodói lábnyom.

 

Howth kikötője várja a dublini tömegből szabadulni vágyókat
Galéria: Szökés a városból 1.
(Fotó: mimi / Travelo)

 A szomszédos mólóról induló hajókkal érdemes közelebbről is megnézni a szemközti szigetet. Jegyet például itt intézhetünk, de garantáltan olcsóbban – 15 euró helyett 10-ért – megússzuk az utat, ha helyben ugrunk be az egyik induló kishajóba. Viszonylag érintetlen természeti környezetet, úszkáló fókákat és rengeteg madarat – többek között sirályokat, csigaforgatókat, kárókatonákat és lummákat – láthatunk. Nyári hónapokban nem árt az elővigyázatosság: az itt lakó madaraknak ez a költési szezonja, és igen morcossá tudnak válni, ha a fészkük környékén sétálgatunk.

Ha a kihajózás mellett döntenek, mindenképpen kényelmes cipőben és hosszú nadrágban vágjanak neki a kalandnak az egyenetlen terep és szúrós növények miatt. A madárles mellett szép kagylókat és kavicsokat gyűjthetünk a tengerparton, és háttérképnek is szuper fotókat lőhetünk a mohás sziklákról, virágokról. A szárazföldre visszatérve Howth utcáit és temetőjét is érdemes megnézni – szintén jó fotótémák.

Botanikus kert büdös virággal, vagy tengerparti láblógatás London közelében

Az olimpia miatt Londonra figyel a világ egy ideje – így sokakban merülhet fel, hogy a nagy nyüzsgés levonulta után érdemes lenne ellátogatni ide. Természetesen itt is számtalan látnivaló várja a turistákat az ingyenes British Museumtól a Tate Modernen át a Hyde Parkig. No meg divatos boltok, menő szórakozóhelyek és éttermek, ha pénzt költeni szottyanna kedvünk. Amikor pedig elég a tizenkét milliós nagyváros lüktetéséből, fújjuk ki magunkat a Richmondban található Kew Királyi Botanikus Kertben, vagy kiránduljunk egyet a helyiek körében is népszerű tengerparti üdülőhelyre, Brightonba.

 

Herkentyűk Brightonban - Kattintsanak a képre, galériánk rengeteg képet rejt a három pihenőhelyről
Galéria: Szökés a városból 1.
(Fotó: Iványi Orsolya / Travelo)

 A legegyszerűbb a londoni Victoria vasútállomásról ötven perc alatt kivonatozni ide, a menettérti jegy ára 30 font körül van, de elővételben, csúcsidőn kívül fele ennyiért is megúszhatjuk. Itt 18-19. századi épületeket csodálhatunk meg – ha erre járnak, az orientális jegyeket magán viselő Királyi Pavilont ne hagyják ki. Érdekes lehet még az ingyenes Booth Természetrajzi Múzeum, ami egy több mint félmillió fajt felvonultató, Viktória-korabeli állatgyűjtemény. És persze, ha az időjárás is úgy akarja, a tengerparton is pihenhetünk, vagy akár hajókirándulásra indulhatunk innen. Ha pedig mégsem akarja úgy, vigasztaljuk meg magunkat az erre kapható finom tengeri herkentyűkkel.

Önök is szeretnek fél-egynapos kirándulásokra indulni a környékre, ha városlátogatásra adják a fejüket? Ha vannak jó tippjeik, hová érdemes elmenekülni a nagyvárosok forgatagából, írják meg nekünk! Várjuk véleményüket kommentben, vagy e-mailben az olvir@travelo.hu címen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek