Így nyalnak a szomszédban

Mustár, spárga, gyömbér, diabetikus és szójatejből készült fagylalttal várják idén a különleges jeges csodákra vágyókat az osztrák főváros fagylaltozói. Van, ahol 135 különböző ízből lehet választani.

Noha a csokoládé-eper-vanília szentháromsága továbbra is rendíthetetlenül tartja magát az eladási listák élén, az osztrákok ma már sokkal nyitottabb fagylaltkultúrával rendelkeznek – vélekedik Silvio Molin-Pradl, a bécsi Schwedenplatzon található olasz szalon tulajdonosa. „Húsz éve még azt sem tudták, hogy mi az a tiramisu, ma pedig már a vevők javasolnak új ízeket" – mondta el a Compressnek, Bécs Város Képviseleti Irodájának.

Fagylaltozó a Schwedenplatzon
Galéria: bécsi fagyi
(Fotó: Gudrun Krieger)

Az 1932 óta családi tulajdonban lévő cukrászda kínálata összesen 135 különböző fagylaltból áll, köztük olyan egzotikumokkal mint a mustáros túrófagyi, az avokádó- vagy a sáfrányfagylalt. A bécsiek egyébként bevállalós fogyasztók: szívesen veszik a mák- és a kecskesajt-fagylaltot is, bár a bazsalikomos paradicsomfagylalt még nekik is sok volt.

Nassolja végig Bécset!
Kattintson ide a Travelo bécsi nassolás-ügyi kalauzáért,
melyben a Zanoni Zanoni cukrászdáról is megemlékezünk.

A sokszínűségre és a választékra esküszik az osztrák főváros másik nagy fagylaltozó-láncának tulajdonosa, Luciano Zanoni is. Ők újításként joghurtozóval várják az egészség- és kalóriatudatos nassolókat a belvárosban. A folyamatos keverés mellett lefagyasztott biojoghurtot friss gyümölccsel, magvakkal és édes szószokkal kínálják, így a joghurtfagyi a hagyományoshoz képest sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz.

A bio-hozzávalókra alapozza a boltot az első kerületben található Eisgreißler fagylaltozó is, ahova a biotej a krumbachi tehenészetükből, a biogyümölcsök pedig a saját kertészetükből érkeznek. Itt csak az nem bio, ami külföldről származik: például a kókusz vagy a csokoládé.

Joghurtos csábítás Zanoniéknál
Galéria: bécsi fagyi
(Fotó: Christoph Boehler / Zanoni.co.at)

Az uralkodó divattal ellentétben 60 éve a hagyományokra épít a 10. kerületben található Tichy, ahol minden évben kínálnak ugyan valami újdonságot a kuncsaftoknak, azok mégis inkább a jól bevált mogyorófagyi és az évtizedek óta kedvencek közé tartozó sárgabarack-gombóc mellett maradnak. Persze ez sem semmi: tejszínes vaníliakrém sárgabarack töltelékkel, pirított mogyoróba görgetve.

Nem kell lemondaniuk a hűsítő élvezetről a cukorbetegeknek és az ételallergiásoknak sem: szinte minden bécsi fagylaltozóban kínálnak ugyanis diabetikus és szójafagyit valamint gyümölcs- és vízbázisú finomságokat is. Mindemellett egyre nagyobb a nyomás a vásárlók részéről a bio-fagylaltok iránt, így a legtöbb tulajdonos regionális és természetes alapanyagokat igyekszik felhasználni – írja a Compress.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek