Piknikezzen a Dunán csónakban, vagy alpesi hegyoldalakon

Klasszikus osztrák fogásokat kóstolhat a cseresznyefák árnyékában, füstölt lazaccal és pezsgővel dőzsölhet a Dunán ringatózva egy csónakban, vagy különleges bogárbabból készült ételeket ízlelgethet egy stájerországi borospincében. Bármelyiket is választja idén nyáron, éhes biztos nem marad, ahogyan az osztrák vendéglátást ismerjük.

Gasztronómiai csodák és egyszerű finomságok a pléden: nyáron Ausztriában számos helyszín kínálkozik egy kellemes piknikezésre. Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet által ajánlott remek helyszínek közül ezért be is mutatunk párat, hátha kedvet kapnak egy kis szomszédoláshoz azok, akik még nem döntöttek az idei vakációjukról. Az idegenforgalmi képviselet még szuper piknikkosarakat is ajánl az egyes helyszínekhez – nekünk már korog is a gyomrunk.

Piknik Kelet-Stájerországban Galéria: Osztrák piknikFacebook

 Lakoma a cseresznyefák alatt Burgenlandban

A Fertő tónál található Purbachnál megszámlálhatatlan mennyiségben sorakoznak a cseresznyefák, amelyek tavasszal a tájat rózsaszínű virágtengerré varázsolják, nyáron pedig kellemes árnyékot nyújtanak a túrázóknak. Az idegenforgalmi képviselet piknikezéshez a Paulis Stuben nevű borudvart ajánlja, mert itt finomságokkal megrakott hátizsákokat lehet igényelni, így nem kell saját piknikkosárról gondoskodni.

Kétféle csomagból lehet választani: egyik az úgynevezett Winzerjause (uzsonna a borgazdaságtól), amely kolbászt, szalonnát, sajtot, kenyeret, paradicsomot és paprikát, ásványvizet és két üveg pinot blanc-t tartalmaz, két fő részére harminc euróért. A másik változat Pauli's Stuben Picknick névre hallgat sonkával, tormával, sajtokkal, töltött zöldségekkel, cseresznyetállal, rozskenyérrel, szőlővel, ásványvízzel, pinot blanc-nal és zweigelttel negyven euróért.

Mindkét hátizsák két fő részére bőségesen elegendő elemózsiát tartalmaz. Hogy a vendégeknek ne menjen el sok idejük a legszebb helyek megtalálására, a csomagban egy túratérkép is van, a pihenőhelyek pontos megjelölésével. Akinek esetleg nehezére esne visszatérni a kiadós uzsonna után, azt szívesen visszaszállítják autóval a borudvarhoz.

Metrózzon ki Bécsből egy csónakázós piknikre

Holdfényes piknikezésre a Dunán – egy ilyen egyedülálló élményre invitálja a vízpartok és zöld oázisok szerelmeseit a La Creperie étterem, mely az U6-os metró florisdorfi állomásától is könnyedén megközelíthető – írja az idegenforgalmi képviselet ajánlója.

La Creperie, Bécs Galéria: Osztrák pikniklacreperie.at

 Csónakot bérelni a nyári hónapokban délután 5-től este 8-ig, vagy este 8-tól 11-ig lehet. A sportosabbak evezős csónakot vagy akár vízibiciklit is igénybe vehetnek, míg azoknak, akik inkább a kényelmet választják, elektromos csónakok is rendelkezésre állnak. A fent említett étterem csónak-piknik ajánlatában egy üveg prosecco, egy bagett sonkával, camembert sajttal, salátával, paradicsommal és olajbogyóval szerepel 45 euróért két fő részére. A desszert friss gyümölcs.

Ugyanennek a luxus változata az elektromos csónak bérlésén kívül – az alap csomaghoz sima csónak jár - egy üveg pezsgőt tartalmaz, illetve egy vegyes tálat két fő részére füstölt lazaccal, prosciutto sokával, roston sült marhával, rákkal, bagettel és friss gyümölcsökkel. Mindezt ketten 60 euróért élvezhetjük.

Hagyományos eszem-iszom Alsó-Ausztriában

Szőlőtőkék között kiteríteni a piknik-plédet, elmélázni a Traisen-völgyön és mindeközben elfogyasztani a borgazdaság által gondosan összekészített piknikkosár finomságait. Ez vár azokra, akik ellátogatnak az alsó-ausztriai Wagramba, a Hans Schöller borgazdaságba.

A kosarat a Schöller család hagyományos Heuriger-ételekkel tölti meg: parasztszalonnával, véres hurkával, füstölt hússal, májkrémmel, liptói sajttal, uborkával, paprikával, és további wachaui finomságokkal. Ezen felül egy üveg bor is választható a kosár mellé. A borászattól, ahol a piknik-kosarat természetesen egyéni kívánságok szerint is összekészítik, mindössze néhány percre található a gyönyörű panorámájú uzsonnázó hely.

Ha az időjárás nem lenne megfelelő, a piknikezésre a borászat pincészetben kerülhet sor – javasolják. Mivel az árak nagyban függnek a piknikkosár tartalmától, a winzerhaus@weinschoeller.at címen lehet a háziakkal egyezkedni.

Ínyenckedés Stájerországban

Kelet-Stájerországban, melyet Ausztria kertjének szoktak hívni, számos meghitt hely vár ránk. Többek között St. Ruprecht an der Raab-nál, ahol kiteríthetjük a plédünket, és megkóstolhatjuk a helyi hidegkonyha specialitásait. Miért pont hidegkonyha? A környék vezető terméke a bogárbab, amely St. Ruprechtben kerül feldolgozásra – tudtuk meg az idegenforgalmi képviselet ajánlójából. Így a piknikkosár is ebből a babból készült finomságokat tartalmaz – muffin, aszpikos falatkák, valamint további helyi finomságok várnak a vendégekre.

Például weizi sült hús, egy indiai fűszerezésű, tökből készült étel, haslaui füstölt pisztráng kapros- mézes-mustáros szósszal, arzbergi sajtkülönlegesség fűszerolajjal, Vulcano-sonka és más délkelet-stájer gasztronómiai finomságok. A st. ruprechti „Piknik az ínyencségek kertjében" ajánlatcsomag reggelire vagy ebédére is remek választás, az árak a lakoma kiadósságtól, időpontjától függnek. A reggeliért 19, az ebédért 29, az exkluzív piknikért pedig 29 eurót kell fizetni. A piknikre szóló utalványokhoz a turisztikai szövetségnél, a községházán, a helyi vendéglátóknál és éttermeknél lehet hozzájutni.

Karintiai falatozás kettesben

Karintiában a Millstatti tó déli partjának diszkrét és meghitt öbölszakaszai várják a piknikezőket romantikus, kettesben eltöltött pillanatokra. Millstattban a vendégek egy evezős csónakba szállnak, ahol már egy uzsonnás kosár várja őket. A csendes, kristálytiszta öblökön és árnyas mezőkön kívül a fák alatt külön felállított kétszemélyes pad is kitűnő pihenőhelyként szolgál.

Vízi kalandok a Millstatti-tavon Galéria: Osztrák piknikFacebook

 Az „Időtöltés kettesben a Millstatti tónál" névre keresztelt csomagot a seebodeni információs központban lehet lefoglalni. Ez egy piknikkosarat tartalmaz két fő részére, valamint csónakkölcsönzést három órára. Az árak a kosarak tartalma szerint változnak: választani lehet a Kärntner Bauernjause névre hallgató, helyi parasztuzsonnát, olasz specialitásokat vagy a Deluxe változatot: sonkával, lazaccal, pezsgővel és más finomságokkal. A csónakokat 8 órától lehet kölcsönözni és legkésőbb sötétedésig vissza kell őket vinni.

Alpesi reggeli Salzburg tartományban

A Salzburg tartományban található Lammer-völgy egy zöld alpesi réten elfogyasztott reggelire invitálja az ínyenceket. Az alkalomhoz a Dachstein impozáns hegycsúcsai biztosítják a látványos hátteret – csalogat ide az idegenforgalmi képviselet.

Kellemes sétautak vezetnek a lankás dombokon és erdei tisztásokon keresztül az alpesi piknikparadicsomba, mely az Abtenau, Annaberg-Lungötz és St. Martin nevű települések felett található. Egy húszperces-egyórás sétaút után minden alpesi kunyhónál egy, az előző nap megrendelt reggeliző kosár vár ránk.

Háromféle változatban rendelhetőek a kosarak: egyfelől tartalmazhatják a parasztgazdálkodás saját termékeit: friss kenyeret, vajat, szalonnát, sajtot, lekvárt, friss tehéntejet és egy kis üveges pezsgőt. Vagy nemzetközileg ismert finomságokat: gyümölcsöket, pezsgőt és San Daniele sonkát. Az utóbbi kosár egzotikus változatban is rendelhető – távoli országok gyümölcseivel.

Tennengau, Salzburg tartomány Galéria: Osztrák piknikFacebook

 Annak érdekében, hogy a reggeli órák még kellemesebben teljenek az alpesi tájon, a kosár mellé még csomagolnak egy puha plédet, és egy aktuális napilapot is. Ezenfelül ellátják a vendégeket információkkal a piknikező helyekről, a környező helyek világáról, valamint túratippekkel is szolgálnak. Pontos árakat és további információkat a környék weboldalán talál.

Ennyi klassz ajánlat közül jóformán nem is tudunk választani. Önöknek menne? Szavazzanak!

Hol enne legszívesebben?
A cseresznyefák alatt Burgenlandban - 14
Egy csónakban a Dunán - 11
Alsó-Ausztriában, egy borgazdaságban - 5
Stájerországban, bogárbab specialitásokat kóstolgatva - 4
Karintiában, egy meghitt öbölben - 26
Salzburg tartományban, egy alpesi hegyoldalban - 117
Inkább Magyarországon piknikeznék - 24
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek