A tengerparti maja romoknál csobbani is lehet

A Yucatán-félszigetre nemcsak a nyaralás, a hatalmas korallzátonyok, hanem a maja romvárosok miatt is érdemes elutazni. Tikal a maja világ Rómája, Tulumban pedig a romok különleges hangulatát erősíti, hogy strandolni is lehet. Egy utazó végigjárta a mexikói maja romvárosokat, átruccant Guatemalára is, és élményeit az Ongón osztotta meg. Ezt a beszámolót választottuk június legjobbjának.

A maja naptár utolsó évére gondolva a legjobb, amit egy utazó tehet, ha felkeresi a maják misztikus romvárosait Mexióban és Guetamalában és megismeri, mit hagyott a világra ez a rejtélyes közép-amerikai civilizáció.

Lenyűgöző helyek

Ghegedu, Ongo

 "A maják világa egészen fantasztikus. A maja romvárosokban az a lenyűgöző, hogy egységes szerkezetük és máig felfoghatatlan technológiai csodájuk mellett, majdnem mindegyik romváros rendelkezik valamilyen egészen különleges, lokális, csak az adott városra jellemző építészeti, vagy művészeti különlegességgel" -írja az Ongo.hu-n Ghegedu, aki tavaly év végén húsz napos körutazást tett a vidéken.

Ebben az időszakban a trópusi hőséggel kell csak annak küzdenie, aki erre érzékeny, eső ritkán esik. A két tengerparton trópusi az éghajlat, októbertől májusig száraz, az év többi részében esős évszak van. A karibi partvidéken az esős évszak a hurrikánszezont hozza magával, így az utazás szempontjából az ősz és tél a legszerencsésebb időszak.

"Mezo-Amerika közel sem az a világ, amitől félnünk kellene. Mexikó azon szerencsések számára, akik ezt megtehetik, viszonylag könnyen elérhető; az árak nem túl drágák és szerencsés esetben a repülőút is relatíve olcsón megoldható. Guatemala már egy kicsit más tészta; ide érdemes a szomszédos Mexikóból átmenni."

A maják
A legjelentősebb, ősi, amerikai civilizáció volt, amely i.e 10 000 környékén már létezett. A preklasszikus kor i.sz 300-ig tartott, azt követte a klasszikus 300-950-ig, majd pedig a posztklasszikus korszak 1550-ig. A csillagászatban és a matematikában is jelentős eredményeik voltak, ám találmányaik nem voltak jelentősek. Ismerték például a kereket, de nem használták szállításra. A maják írásrendszere bonyolult, hieroglif írást alkalmaztak, amely képjeleket, és fonetikus jeleket egyaránt tartalmazott. Ma már nagyjából a szövegek 90%-át megfejtették. Az írással ellentétben a számrendszer viszonylag egyszerű.
Művészetük a klasszikus korszakban volt a legjelentősebb, de a falfestmények közül nem sok maradt fent. Építészetük jellegzetes és egyedi, monumentális templomokat és palotákat építettek, a legismertebbek a Chipas megyei Palenque-ben találhatók. Építészeti jellegzetességeik közé tartoztak a csipkézett párkányok, a lépcsősorok, a díszített ajtófélfák, és a maja boltív.
Ami hitrendszerüket illeti, a világot mágikus helynek tartották, és hitük szerint a teremtés több lépcsőben zajlott. Hittek az idő ciklikus jellegében, megfigyelték az újra és újra visszatérő folyamatokat, és kalendáriumokba jegyezték fel őket. A maja főpap feladatai közé tartozott mindezek értelmezése. A maják jóslata szerint az ötödik, egyben utolsó Nap ideje 2012. december 21-én egy mindent elnyelő árvízzel fejeződik be, és ezt a világűr újjászületése követi majd.

 Korallzátonyok és a maja világ Rómája

A romvárosok közül a felsorolásban legnagyobb szerepet a Yucatán-félszigeten található romvárosok, Chichen Itza, Tikal és Uxmal kapták. Ez a földnyelv amellett, hogy a maja civilizáció központja volt, a világ egyik legnagyobb, egybefüggő korallzátonyával rendelkezik a keleti part mentén, és itt található a hatalmas, Banco Chinchorro nevű atoll, vagyis korallzátonyokból összeállt szigetcsoport is. A félsziget élővilága egyedi, tele van hatalmas lagúnákkal, esőerdőkkel, mangrove mocsarakkal.

Rátérve a romvárosokra, Tikal a klasszikus kori (isz. 300-900) maja világ Rómája volt. " Az I. és IV. piramis templom megmászható. A főtéren kívül a terület viszonylag nagy, és a dzsungelkörnyezetben számos állatot is megleshetünk. Erőltetett menetben és előre eltervezett menetrend szerint 5-6 óra alatt megjárható." Ghegedu tapasztalatai szerint ezen a helyen viszonylag kevés a turista, ezért szegényes az ételkínálat is. Szendvicseket érdemes az útra csomagolni.

A maja riviéráról könnyen elérhető

Galéria: Mexikói maja romokGhegedu, Ongo

 A Chichen Itza romváros már jóval látogatottabb, ezért több az árus is. "Bármely cancúni, vagy Playa del Carmen-i, vagyis a maja riviérán található üdülőből két óra alatt könnyen elérhető. Három-négy órás sétával bejárható." Ezt a várost 2007-től a világ hét új csodáinak egyikeként tartják számon. "A Katedrálisnál (Castillo) arányosabb piramist én még életemben nem láttam. Sajnos megmászni nem lehet. A kör alakú Caracol (Csillagvizsgáló), illetve az Ezer oszlop csarnoka, és az oszlopos piactér építészetileg teljesen egyedülálló a maja világban, de látni kell a Cenote-t (Szent kút), valamint a legnagyobb, legépebb és legdíszesebb maja labdajátékpályát is."

A klasszikus kori yucatáni hatalmi központ Coba volt, ahová Cancúnból, vagy Playa del Carmenból két óra alatt el lehet jutni és fitt menetben négy-öt óra gyaloglással bejárható. "Rengeteg sztélé és egyéb romok hatalmas területen. A bejáratnál érdemes biciklit bérelni, nem drága. Csúcspontja a dzsungelből csak félig kibontott és megmászható, de meglehetősen romos nagy piramis."

Cobáról egy másik utazó, Krisz is írt, aki néhány évvel korábban járt ott. A turistáknak azt tanácsolja, több biciklit is próbáljanak ki, mielőtt egyet kibérelnének, mert könnyen előfordulhat, hogy rossz a féke, vagy más hibái vannak. A területet egyébként riksával is körbe lehet járni, de az utak rossz minőségűek.

A romok közt strandolni

A késő klasszikus kor legjellegzetesebben puuc stílusú városállamába, Uxmalba is könnyű eljutni. "A félköríves és három szintes Varázsló piramisa nem megmászható, egészen egyedi építmény. De itt találhatók a puuc építészet csodái; az Apácák négyszöge és a Kormányzó palotája is."

A nyaralóhelyekhez szintén közel van a Cancúntól 130 kilométerre, délre fekvő, tengerparti Tulum, ahol a változatosság kedvéért rengeteg a turista, de árus nincs sok, ezért érdemes vízzel és uzsonnával készülni. "Kikötő- és kereskedelmi város lehetett, amelynek épségben megmaradtak a városfalai. A romok különleges hangulatát a tengerparti elhelyezkedése jelenti és az archeológiai területről közvetlenül elérhető a tengerpart, ahol külön belépő nélkül fürdeni is lehet. "A tengerparti, belső várost a víz felé nyitott fal veszi körül, és műemlékvédelmi okokból nem minden épületet lehet meglátogatni.

Távolabb a félszigettől, rossz utakon

Eltávolódva a félszigettől, egy újabb állomás Palenque, Chiapas megye magaslatain. Természeti környezete is lenyűgöző, a város környezetében nemzeti park található. A helyet patakok keresztezik, amelyeket a maják szabályoztak, és és a romok mellett egy vízesés is található.

" A Feliratok templomában találták meg Pacal király sírját, mellette a Vörös Királynő sírja látogatható és a zegzugos, de jól bejárható palota az őrtoronnyal csodálatos látvány, illetve a Szent Kereszt épületegyüttest szintén látni kell mindhárom megmászható." A város három óra alatt bejárható, de nehéz oda utazni, mert Mexikóvárostól és a riviérától is messze van. Az utak pedig elég rosszak.

A városok közti közlekedést két módon lehet megoldani, repülővel, vagy busszal, a vonathálózat elég szegényes. A buszok általában olcsók, de kényelmetlenek, mert mindig nagy tömeg utazik. Jegyet nem árulnak, a sofőr szedi össze a pénzt. A buszt ott is le lehet inteni, ahol épp nincs megálló, és többnyire lehet szólni, ha útközben valahol le szeretnénk szállni. Városokon belül a taxi is jó megoldás, de érdemes a szállodából rendelni. Vannak városok, ahol jó a tömegközlekedés. Mexikóvárosban például jól kiépített metróvonalak vannak.

Itt már nincs turista

Galéria: Mexikói maja romokGhegedu, Ongo

 Visszatérve a romtúrára, Mexikó és Guetamala határán található Yaxchilan, a klasszikus kor másik hatalmi központja. Akinek már elege van a turistákból, itt fellélegezhet, mert ezt a várost a többihez képest kevesebben nézik meg. "A romvárosok közül egyedül itt találhatók - amíg a felfedezők egy részüket el nem lopták - faragott és maja életképekkel mintázott kövekből szemöldökfák. Egészen különleges hangulatát az is adja, hogy folyóparti város, így csak csónakkal megközelíthető. A guetamalai Florestől három-négy óra az út, egy idő után az aszfalt elfogy. Palanque-től egy óra a kikötő, és a csónakút is tart vagy egy óráig."

Quirigua már Guetamalában található, egy banánültetvény közepén. Mint egykori kereskedelmi központ ismert, de turisták ritkábban látogatják, és árusok csak a bejáratnál erősködnek a portékáikkal. "A hely arról híres, hogy itt találhatóak a legmagasabb sztélék, vagyis a klasszikus korra jellemző faragott, feliratokkal ellátott kőoszlopok, amelyek valamilyen nagy-nagy szerencse folytán a mocsárban nem törtek össze." Ghegedu szerint az ide vezető út Florestől két óra, de gyakorlatilag csak egy körút során érhető el.

Végül pedig a romváros roadshow egyetlen, hondurasi állomása következik, Copán. Hasonlóan az előzőleg említett romvárossal, ezt is nehéz megközelíteni, de közel van a guetamalai határhoz, az átlépéshez pedig vízum nem szükséges. "A hely jellegzetessége, hogy az egykor a város mellett elhaladó folyó kimosta a városközpont oldalfalainak egy részét, de így derült ki, hogy a maják, más közép-amerikai népekhez hasonlóan a különböző korokban egymásra építették az építményeiket." A városban néhány földalatti maradvány is látogatható. " Nagyon kevés a turista, ezért az árusoknál kapható gipsz szobrok nagyon olcsók."

Ékszert, márkás ruhát ne viseljünk

Aki Mexikóba utazik, sok apróságra kell figyelnie azért, hogy jól érezze magát, és ne rabolják ki. A Külügyminisztérium hosszú listát tett közzé honlapján mindezekről. Először is tanácsos, hogy ne viseljünk ékszert, drága ruhákat, kerüljük a feltűnést a külsőségekben. A pénzünket, okmányainkat ne egy helyre tegyük, ne vigyük mindig magunkkal, egy részét tarthatjuk a szálloda széfjében. Az sem rossz ötlet, ha az útlevelünkről másolatot készítsünk és azt tartjuk magunknál, ha városnézésre indulunk.

A minisztérium arra is részletesen kitér, hogy Mexikóban rossz közbiztonság, és jellemző, hogy együttműködő bandák próbálják kirabolni a turistákat. Például veszélyes az utcán leintett taxiba szállni, mert ha nincs szerencsénk, két eset történhet. A sofőr megpróbálja elszedni a pénzünket, vagy pedig összejátszva egy tolvaj bandával, a piros lámpánál a barátai gyorsan beszállnak és kirabolják az utast. Emellett minden utazónak tudnia kell azt is, hogy az országban időnként fegyveres harcok folynak a hadsereg és a drogkartellek között, és az ebben érintett régiók: Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco és Nuevo León. Magyarokat veszélyeztető támadás szervezett bűnözői részről nem fordult elő az elmúlt években.

És még néhány apróság. Mexikóba a turisták vízum nélkül utazhatnak, erős biztonsági ellenőrzésre kell viszont számítaniuk. Tilos húskészítményt és tejterméket bevinni az országba. A tisztaság sok helyen kétes, az orvosi ellátásért fizetni kell, ezért érdemes utazás előtt erre is biztosítást kötni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek