Tekerés élményfürdőtől csokoládészínházig

Két-három napos bicajtúrára invitálja a sportosabb családokat az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet. A Szentgotthárdig tartó Rába menti kerékpárutat mutatják be részletesen, élményfürdőtől csokoládészínházig.

 A családi kerékpárút Ausztriában, a Rába-völgyben olyan romantikus kis falvakon át vezet, mint például Weiz vagy Feldbach, majd alma- és szőlőskertek, valamint sütőtök- és kukoricaföldek között kanyarog egészen a termálrégión át Szentgotthárdig. A kerékpárút mentén speciális szálláshelyek várják a bicikliseket komfortos szobákkal és finom falatokkal. Emellett látnivalókban sincs hiány: az érdeklődők megtekinthetnek egy tökmagsajtoló malmot, múzeumokat fedezhetnek fel vagy ellátogathatnak a Zotter-féle csokoládészínházba egy kóstoló expedícióra, de akár termálfürdőkben is kipihenhetik magukat – olvasható az Austria.info weboldalon a kedvcsináló egy jó kis családi kerekezéshez.

Csak az elején van egy emelkedő, családok is nekivághatnakFotó: Monkey Business Images / Northfoto

Mivel kicsikre és nagyokra egyaránt számítanak, fontos tudni, hogy a Rába menti kerékpárúton mindössze egy komolyabb emelkedő található, és az is mindjárt az elején. Azt követően már folyamatosan lejt az út. Szintén hasznos információ lehet, hogy tizenhárom környékbeli fogadó a kerékpárosokra specializálta kínálatát és megalkotta a Rába menti kerékpárút biciklisbarát szálláshelyeinek szövetségét, így a szállással sem lesz probléma.

Weizban csodálatos óváros vár bennünket, amely sétára csábít, a következő településen St. Ruprecht an der Raabban pedig egy folyóparti családi élményfürdő várja a felfrissülni vágyókat. Nem sokkal Feldbach előtt több látnivaló is akad: mintegy három kilométernyire a kerékpárúttól található az Edelsbach Hídépítő Múzeum, de a közelben működik Ausztria legnagyobb látványméhészete is. A különleges élmények közé tartozik még Franz Gsellmann világgépe, amelyben minden forog, mozog, csilingel, kopog és fütyül. A Feldbach közelében található Kornberg kastélyban pedig egy kiállítás, egy játszótér és egy szép park várja a látogatókat – írják a programajánlóban.

Zotter csokoládémanufaktúraFotó: Herbert Lehmann / zotter.at

Ezt követően folytathatjuk utunkat a Rába mentén, míg Gniebingbe nem érünk, ahol érdemes egy kis kitérőt tenni. Mintegy hét kilométert kell megtennünk, hogy Riegersburgba érjünk. A város felett az azonos nevű vár trónol, amelynek története egészen 1138-ig nyúlik vissza és amely ma egy ragadozómadár-menhelynek is otthont ad. Innen már csak egy ugrásnyira található a Zotter csokoládémanufaktúra. A közeli Lödersdorfban pedig egy tökmagsajtolót is megtekinthetnek az érdeklődők.

Visszatérve az eredeti útvonalra, Weltenben vár ránk egy újabb klassz kitérő. Itt egy különleges családi kalandpark, a Jost-malom és a Loipersdorf termálfürdő csábít kikapcsolódásra. A Rába menti kerékpárút innen tovább folytatódik egy rövid szakaszon Magyarországon is. Az út végére érve betérhetünk Szentgotthárdra, és pihenés közben újra felidézhetjük a családdal közösen átélt élményeket.

A termálfürdő LoipersdorfbanFotó: Therme Loipersdorf / Flickr, Creative commons Licence

Végezetül, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet azt javasolja, hogy váltsuk ki az Ínyenckártyát, ami egy különleges klubkártya, ami több mint 120 kirándulóhelyet, sportprogramot és kóstolási lehetőséget tesz ingyenesen elérhetővé. Az Ínyenckártya már a régióban töltött egyetlen éjszaka után ingyenesen jár az üdülővendégeknek.

Hasznos információk és elérhetőségek
A Rába menti kerékpárút
Hosszúság: 112 km
Nehézségi fok: könnyű, az útvonal többnyire lejt, csupán az elején található egy komolyabb emelkedő.
Ajánlott időtartam: 2–3 nap
STEIERMARK TOURISMUS
St.-Peter-Hauptstraße 243
8042 Graz
Tel.: +43 316 4003-0
Fax: +43 316 4003-10
info@hiking-biking.com
www.hiking-biking.com
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek