A magyarok nem tartanak a görög nyaralástól

Nem vetették vissza jelentősen a magyarok érdeklődését Görögország iránt a helyi problémák. A tüntetések, sztrájkok eddig is főleg Athénre korlátozódtak, a szigeteken nem érezni különösebben a válságot. Érdemes kicsit több költőpénzt vinni, mert ha az ország kilép az eurózónából, több napig is eltarthat a banki átállás.

A Neckermann utazási irodánál úgy tapasztalják, hogy idehaza a múlt hét óta fokozódó hangulatkeltés hatására sokan elbizonytalanodtak, kivárnak, írja a Figyelő alapján az Index. Azt megelőzően viszont éppen Görögország volt az idei előfoglalási szezon egyik legsikeresebben értékesített úti célja. „Egészen pontosan a görög szigetek nyaralóhelyei, melyek hagyományosan a legbiztonságosabbak közé tartoznak Európában, és ez a válság ellenére sem változott" – hangsúlyozza Szvoboda János cégvezető. A szigetlakók megélhetését ugyanis a turizmus adja, számukra létkérdés a turisták megtartása. Egyelőre nem is kell túlságosan aggódniuk, az évente tízezernél is több magyart Görögországba utaztató Neckermann-nál például eddig csak néhányan jelezték, hogy le akarják mondani az útjukat.

Galéria: Görög nyaralásSteve Outram / Northfoto

 Nagy Sándorné, a debreceni Grand Tours utazási iroda ügyvezetője azt tapasztalja, hogy a Görögország körül keltett pánik sokakat megzavart az ügyfeleik közül. A múlt héttől kezdve mindennap többen is felhívják őket, tudakolva: tényleg ennyire rossz-e a helyzet, valóban nem lehet az országban biztonságosan nyaralni? A megnyugtató válaszok ellenére naponta egy-két ember lemondja az utazást. Igaz, a másik oldalon ennyi idő alatt 30-40 foglalás fut be.

„Pedig felesleges az aggodalom. Az irodavezetőnk két hét után most tért haza, az üdülőhelyeken nyugalom van, az apartmanok tulajdonosai ugyanúgy várják a vendégeket, mint eddig" – mondja a tavaly 17 ezer ember görögországi útját megszervező vállalkozás ügyvezetője. Hozzáteszi, a zavargások általában a fővárosra korlátozódnak, a sztrájkok, tiltakozások miatt esetleg fellépő üzemanyaghiány pedig nem érinti őket, buszaik külföldi tankolás nélkül is képesek visszatérni Magyarországra.

Ha netán a szezon közepén lenne kénytelen Görögország euróról drachmára váltani, az valószínűleg annyiban érintené a turistákat, hogy be kellene váltaniuk a magukkal vitt eurót. Ezzel még jól is járnának, hiszen az elemzők szerint a régi fizetőeszközre való visszaállás nagyon nagy arányú leértékelődéssel járna együtt, vagyis az ország olcsóbbá válna a külföldiek számára.

Simon Calder angol utazási újságíró azt tanácsolja a Görögországba utazóknak, minél kisebb címletekben vigyék magukkal a költőpénzt. Ez azért hasznos, mert ha esetleg nyaralásuk alatt áll át az ország a régi pénzre, akkor nem marad a nyakukon majd hazautazás előtt nagyobb mennyiségű drachma, a megmaradt pénzt hazavihetik euróban. Ezenkívül azt is javasolja, számoljanak még plusz száz eurót a költőpénzre, mivel az esetlegesen felmerülő extraköltségeiket nem biztos, hogy bankkártyával tudják majd fizetni – az átállás egészen biztosan igénybe vesz majd pár napot, amíg a banki tranzakciók nem működnek majd.

Az egy évben 14-15 ezer embert Görögországba utaztató IBUSZ-nál szintén érdeklődnek a nyaralás zavartalanságával kapcsolatban, de az aggodalom kimerül ennyiben. A lemondások mértéke a szokásos keretek között mozog. Az utazási iroda által lekötött szállások és repülőhelyek foglaltsága ugyanúgy alakul, mint a korábbi években.

Galéria: Görög nyaralásHuber Images / Northfoto

 Görögország továbbra is a magyar turisták legnépszerűbb úti célja, már jelenleg is nagy számban vannak magyarok az országban. Jelentős változás viszont, hogy a kereslet eltolódott az olcsóbb, alacsonyabb kategóriájú szállások, elsősorban az apartmanok irányába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek