Egy nyár a Seychelle-szigeteken, kreolok közt

Néhány hónap a Seychelle-szigeteki esőerdők mellett, a kreol lakosság körében meghatározó élmény, olyan, amit a turistaparadicsomokban nem látni. Az Ongo felhasználója ellátogatott a madarak szigetére, ahol 700 ezer füstös csér fészkel, és búvárkodott egy cápák marta búvároktatóval az Alphonse-szigeten.

 

Az Indiai-óceán egyik legismertebb szigete, a Seychelles-szigetek sok turista álma, főleg, amikor az esküvőjüket, vagy nászútjukat tervezgetik. De vannak olyan szerencsések is, akik egy egész nyarat eltöltenek a bülbülök és bordás krokodilok szomszédságában.

La Digue alkonyatkor(Fotó: Ehlers/stock Connection / Northfoto)

A luxusszállóból nehéz meglátni a kreolok életét

Joogy idén áprilisban osztotta meg régi utazási élményét, amikor is 9 és 13 éves gyerekeivel együtt a Seychelles-szigeteken traumatológusként dolgozó férje után utazott. Ez, a három részből álló élménybeszámoló lett az Ongo legolvasottabbja ebben a hónapban.

"Aki turistaként érkezik ide, az persze egészen más arcát látja a szigeteknek, a luxusszállóból nehéz meglátni az igazi kreol életet. Hát ebbe kóstolhattunk mi bele egy nyáron át" - írja Joogy, aki családjával a fővárostól 4 km-re található Beau Vallon-i öbölben lakott az esőerdő közelében, a turistáktól viszonylag távol. A beszámoló folytatásában már jobban beleláthatunk a helyiek életébe.

Veszélyes dolog itt gyalogosnak lenni

"A fő szigeten, Mahén él a legtöbb ember. Képzeld el a fővárost, ami kisebb lélekszámú, mint Monor, de olyan nagy ember és autóforgalom van benne, mint egy indiai városban. A közlekedés fordított – az angolok építették az utakat - és meglehetősen veszélyes dolog itt gyalogosnak lenni." Az is kiderül, a szigetállam lakói nem fizetnek adót, a koldulást a törvény tiltja, mindenük a foci, és kevés a fiatal szerelmespár.

A szigetállamnak nincsenek őslakosai, mindenki, aki ott él, az elmúlt néhány száz év bevándorlója. 1756-ig ugyanis, amikor a franciák megérkeztek, a szigetek teljesen lakatlanok voltak. A telepesek ezután kezdék benépesíteni magukkal hurcolva afrikai és indiai rabszolgáikat. A szigetállam Jean Moreau De Séchelles, XV. Lajos király pénzügyminisztere után kapta a nevét és mindössze 36 éve nyerte el végső függetlenségét. Színes lakosságát túlnyomórészt európai bevándorlók, az egykori rabszolgák, valamint arab, perzsa, kínai és indiai kereskedők leszármazottjai alkotják.

Egy nap a Beau Vallon-i tengerparton(Fotó: Joogy/Ongo)

"A szigetek hat, elég távoli szigetcsoportból áll. A legtávolabbi az Aldabra szigetcsoport, ahol a híres és védett teknőseik élnek - endemikus fajként - egyedülállóan a világon. Az emberek egyszerűen és tisztán, de nem különösebben jól öltözöttek. Ruháik a '80-as éveknek felelnek meg, az idősebb hölgyek színes, otthonkaszerű dolgokat, a nők fehérnemű helyett fekete műszálas biciklisnadrágot hordanak."

"Elérhető Seychelles"

A 80 ezer lakosú szigetállamban hét, csodás nemzeti park található, és két olyan terület, az Aldabra-korallzátony, illetve a Valée de Mai (Május-völgy, de simán édenkertnek is hívják), amelyet az Unesco a világörökség részeként tart számon. 2009 óta „Affordable Seychelles" címmel hirdetik a turistáknak, hogy megfizethető úticélról van szó, de valójában nem valami olcsó hely. Az idegenforgalomban a 2010-es év is nehéz volt az ország számára, ugyanis a kalóztámadások miatt sokan lemondták a hajóútjukat.

A turizmus három fő szigetre koncentrálódik, amelyek közül Mahé a legnagyobb, ahol a nemzetközi repülőtér, és a világ egyik legkisebb fővárosa, Victoria is található, és persze rengeteg luxusszálloda. Partszakaszai közül az éttermekkel, bárokkal, sportolási lehetőségekkel színesített Beau Vallon a legnagyobb és a legfelkapottabb.

Apartman a Mahe szigeten(Fotó: Northfoto)

A következő, legnépszerűbb sziget Praslin, ahol már nemzeti park is található az olyan, hagyományos látványosságok mellett, mint a fehér homok és az óceánpart. A Seychelles-szigetek második legnagyobb szigetén vörös ananászt és vadkávét is találhatunk. A Vallée de Mai völgyben pedig 4000 tengeri kókuszpálma él, melyeken gigantikus méretű termések nőnek.

A diverzitás más arcai

A kisebb szigeteket is érdemes felkeresni, ahol a turistainvázió már nem olyan jelentős. A La Digue szigetén a legtöbb ember biciklivel és szekéren közlekedik, és ezen a szigeten él néhány védett fekete papagáj is. A klasszikus nyaraláson kívül érdemes megnézni a madárrezervátumokat, teknőskolóniákat, és a diverzitás más arcait.

Joogy a családjával Birds Islanden is eltöltött néhány napot, ahova helyi repülővel utaztak, és ahol szerinte húzósak az árak, ha a turistának nincs rezidens kártyája.

"Ez az a sziget, ahol pontosan meg van határozva, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat rajta. Turistákon kívül még egy kreol család jött velünk, akik Praslinen élnek, ami a második legnagyobb sziget a fő szigetcsoportban. A családfő valami szállodatulajdonos volt, így Ők a seychelles-i felső réteget képviselték számunkra. 30 perc repülés után, úgy 100 kilométernyi távolságra a fő szigettől meg is érkeztünk, egy kb. 1 négyzetkilométernyi szigetre, ahol mindenfelé madarak röpködtek és csiviteltek megállás nélkül. Több mint 700 ezer pár van csak a híres füstös csérből, ami itt egy földön fészkelő ritkaság. Más szigeteken azért nincs, mert ahol patkány van, ott az megeszi a tojásaikat. Ezen a szigeten 1996-ra kiirtották a patkányokat, amit az ember hurcolt be, úgy 250 éve a hajókkal a szigetekre. Így uralják ezek a kicsiny madarak a terepet, és persze vigyázzák őket a helyiek nagyon."

A magyarok közül kevesen házasodnak ott

Az országon belüli, kisebb utazások mellett a moutia táncelőadások és zenei estek jelenthetnek még érdekes programot a strandolások, vagy épp az Alphonse-szigeti búvárkodások közt. Az esküvői turizmusban a szigetállam felkapott helynek számít, de a magyar pároknak inkább Kuba a befutó az olcsóbb árai miatt. A Coral Tours például évente csak hat házasulandó párt utaztat a Seychelle-szigetekre.

Afrika legkisebb államába harminc napos tartózkodáson belül vízum nélkül lehet utazni. Magyar képviselet nincs az országban. A szigetekre a Qatar Airways, illetve a Emirates légitársaságok járataival lehet eljutni, de vannak charterek is, például a Safari Travel is indít járatot a Mahe szigetre.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Százmillió fontos kincsért utazzon a Seychelles-szigetekre! - 2017.05.02.
Egy ógörögben és latinban jártas kalóz, aki rejtvényt hagy hátra? Képzeljék, ez most teljesen komoly.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek