Sícipőben az óvárosi utcákon

Színes házikók, zegzugos utcák, lélegzetelállító hegycsúcsok várják Tirol fővárosában, Innsbruckban. Tavasszal egyszerre élvezheti a húsvéti vásárok hangulatát és a remek sípályákat.

Egy friss jelentés szerint az utóbbi válságos évek hatására nem hogy csökkent volna, de csúcsokat is döntöget a magyarok által eltöltött vendégéjszakák száma Ausztriában. A legtöbben természetesen a hazánkhoz közelebb eső tartományokat (Stájerország, Karintia) látogatják. De nagy népszerűségnek örvend Salzburg és környéke is. Szépek ezek a tájak is, de mi tudunk még jobbat! Tirol csodáiról korábban már egyszer szóltunk, de most még Zillertalnál is messzebb merészkedünk. Úti célunk ezúttal a mesebeli hangulatú Innsbruck.

Fotó: mimi / Travelo / Travelo

A Tirol fővárosának is nevezett Innsbruck 780 kilométerre fekszik Budapesttől. Gépkocsival ezt a távot hét és fél óra alatt lehet ledarálni, de pihenőkkel együtt (Salzburg előtt a Mondsee-nél érdemes például szusszanni egyet, miközben a tájban gyönyörködünk) lesz az nyolc is. (Autópálya-matricát ne felejtsünk el venni!) Hasonló idő alatt vonattal is eljuthatunk ide. A Máv járatai a Keletiből Bécsen és Salzburgon keresztül közlekednek Innsbruckig, egy kirándulójegy (oda-vissza) 89 euróba kerül.

Tökéletes szállás síeléshez és városnézéshez

Az egyszerű hostelektől kezdve az öt csillagos kacsalábon forgó hotelekig minden kategóriában találni szállást Innsbruckban. Nekünk a négy csillagos, a belvároshoz, a síbuszok parkolójához és a Hungerburgbahn siklóhoz egyaránt közel eső Hotel Grauer Bär-re esett a választásunk. A fenti előnyökön túl az is mellette szólt, hogy összeköttetésben áll a városi garázzsal, így a parkolással sem kellett bajlódnunk (egyébként a pályaudvar sincs messze, így vonattal érkezőknek is jó lehet). Sőt, annak is van egy jó hírünk, akit a nyelvismeret hiánya tartana vissza a nagy utazástól: a Grauer Bär személyzetének nagy része magyarokból áll, a recepciótól kezdve a pincéreken át a takarítőnőig, mindenkivel meg tudja magát értetni az is, aki nem beszél idegen nyelveket. (Még a szobafoglalás is intézhető magyarul e-mailben.)

Fotó: mimi / Travelo / Travelo

Emiatt (és az igen kedvező csomagárak okán) aztán hemzsegnek is a magyar vendégek a szállodában – aki nem szereti, ha az anyanyelvén rihegnek-röhögnek mellette a szaunában, vagy magyaráznak fennhangon a szomszéd asztalnál, az azért fontolja meg, hogy biztosan ide foglal -e. De ha túllendülünk olykor kevésbé kulturáltan viselkedő honfitársainkon, igen kellemes időt tölthetünk a hotelben. Az épület maga kissé elvarázsolt kastély jellegű az évek során kialakított újabb és újabb terek és folyosók miatt. De ha egyszer sikerül kiigazodnunk, többet már nem tévedünk el. A szobák modern berendezésűek, kellően nagy méretűek, tiszták. Ha szerencsések vagyunk a kilátás is első osztályú – a mi szobánkból a környező hegyeket és a Hofburgot lehetett látni.

A szálloda legfelső szintjén egy elég apró, de kellemes wellness részleget találunk ellenáramoltatós medencével, finn és török szaunával. Egyedül az bosszantó, hogy a hotel személyzete soha nem jár erre, így az üvöltöző, seggeseket ugráló vendégeket nincs aki megrendszabályozza, de persze a mi bajunk, hogy pihenni akartunk inkább, és nem szálltunk be a buliba. Ugyanitt egyébként egy klassz edzőterem is van, gyönyörű panorámával. Az étteremre sem volt panaszunk, változatos és jó ízű ételek közt lehetett válogatni a svédasztalról.

Ne csak lődörögjünk a városban: csatoljuk fel léceinket!

Bár nálunk már itt a tavasz, Ausztriában még bőven tart a síszezon. Nincs ez másként Innsbruck környékén sem. A Hotel Grauer Bär többféle sícsomagot kínál azoknak, akik egy kis sportolással szeretnék kiegészíteni a városnézést. (A hotelben sítároló található, de aki nem akarja idáig elcipelni a sportcuccait, az bérelhet is, egyenesen a szállodába hozzák neki az igényelt felszerelést.) Öt éjszaka félpanziós ellátással és 4 napos síbérlettel az olimpiák helyszínéül is szolgáló Axamer Lizum síterepre 368 euróba kerül április 15-ig. De érdemes megfontolni akár egy későbbi hosszú hétvégét is, három éjszaka félpanzióval és síbérlettel a fantasztikus Stubai gleccserre 246 euróba kerül fejenként – ez a csomag egészen májusig foglalható, a síbusz ingyenes és pontos.

NordketteFotó: mimi / Travelo / Travelo

Aki csak egy napot szánna a síelésre, vagy csak a társaság néhány tagja hódolna a téli sportoknak így tavasszal, jó kompromisszum lehet a város fölött található Nordkette meglátogatása. (Vigyázat, inkább csak haladók merészkedjenek fel léceikkel ide!) A Hofburg mellől induló Hungerburgbahn siklóval juthatunk el a Nordkettenbahn óriási kabinos felvonójáig. Így már maga az út is egy nagy kaland – akár télisportmániások vagyunk, akár nem. A panoráma mellett érdemes megcsodálni a sikló megállóit is, amiket a világhírű építész, Zaha Hadid tervezett. (A siklóig egyébként nyugodtan elcaplathatunk a szállodától teljes sífelszerelésben, senki nem fog furcsán nézni ránk. Bár mi biztosan nem fogjuk mindennapinak találni, ahogyan elcsattogunk a Hofburg mellett.)

Zegzugos utcácskák, kastélyok és panoráma minden mennyiségben

Bár a téli sportok paradicsomának tartják, a sípályák világától eltávolodva is számtalan látnivalót kínál az Inn folyó partján található városka. A kedves színes házikók, szűk utcácskák és bájos cégérek képét a legtöbben Salzburggal azonosítják. Pedig Innsbruck is pont ilyen, sőt! Itt még a valószínűtlenül a város fölé magasodó hegycsúcsok is rátesznek a látványra egy lapáttal. És bár itt is sok a turista, összehasonlíthatatlanul kellemesebb, mint Salzburgban nyomakodni a tömegben.

A város első számú látnivalója az óváros közepén található Arany Tetőcske (Goldenes Dachl), amit leginkább kívülről érdemes megnézni, az épületben található kiállítás kevésbé érdekes. Ha múzeumba vágyunk, keressük inkább a Tiroler Volkskunstmuseumot az Universitätstrassén (ugyanebben az utcában van a Hotel Grauer Bär is). A környék történelmétől kezdve, mindennapjain át a népviseletekig minden megtalálható ebben a remek gyűjteményben, és ugyanezzel a belépővel meglátogatható a Hofkirche is.

Travelo tipp

Bár sok városban felesleges pénzkidobásnak tartjuk a különböző kedvezményeket biztosító kártyák kiváltását, az Innsbruck Cardot érdemes beszerezni. Egy napra 29, két napra 34, három napra pedig 39 euróba kerül, és tényleg mindenre jó. (Sajnos májustól emelkednek az árak, 24 órára 31, 48 órára 39, 72 órára pedig 45 eurót fognak érte elkérni.) A kártyával minden múzeum, közlekedési eszköz (a városnéző busz, és a Swarovski Kristályvilág busza is) ingyenes. Sőt, egy útra fel és lefelé benne van az árban egy tetszőleges felvonó bármely sícentrumba (így a Hungerburgbahn és a Nordkettenbahn) is. Persze a kártyának csak akkor van értelme, ha minden látnivalót meg szeretnénk nézni. Síbérlet mellé például felesleges, nem fog annyi minden beleférni az időnkbe, hogy megérje megvenni.

A Hofburgot se hagyják ki, csodálatosan restaurált báltermével, régi berendezési tárgyaival. Ha már kastélyok: a Schloss Ambrashoz is érdemes kibuszozni, értékes művészeti gyűjteményt, fegyvertárat és gyönyörű termeket láthatunk itt. Jó időben a kertet is csodáljuk meg. Ha pedig már úgyis erre buszozunk (a TS jelű, The Sightseer névre hallgató körjárat minden látványossághoz elvisz) szálljunk le a Tirol Panorámánál is, ahol egy hatalmas panoráma-festményben és a valódi kilátásban egyaránt gyönyörködhetünk. Ugyanitt található a császári vadászmúzeum is.

A HofburgFotó: mimi / Travelo / Travelo

Szintén buszozni kell a Bergisel síugró sánchoz, és a Swarovski Kristályvilághoz, de mindkettő megéri az utazást. A sáncot, ahonnan szintén a remek panorámát lehet élvezni (és szörnyülködni, hogy van, aki innen neki mer indulni lécestül) Zaha Hadid tervezte. A Swarovski szülővárosában, Wattensben található csilivili Kristályvilágba a cég saját járatával juthatunk el. Főként kristályból készült, érdekesen megvilágított szobrokat - van itt Taj Mahaltól kedzve, lovakon, elefántokon és hattyúkon át minden - és egyéb kristálycsodákat láthatunk itt. No meg persze egy óriási Swarovski bolt is van, illetve jó idő esetén egy szép kertben múlathatjuk az időt. Ha nincs kedvünk, időnk vagy pénzünk eljutni ide, Innsbruck óvárosában is van egy jóval kisebb Swarovski kiállítás és bolt.

Húsvét alpesi díszletek között

A jövő hétvégén, április 7-9. között esedékes húsvétra itt is készülnek bájos vásárokkal és különböző programokkal. Már március 30-tól lehet nézelődni az óvárosi standok között, délelőtt 11 és este 7 között. Kézműves termékek, húsvéti tojások, sonkák, sajtok és édességek közt lehet majd válogatni, de a gyerekeknek rendeznek tojáskeresést is, a felnőtteket pedig táncelőadások szórakoztatják majd. Sőt, már javában zajlik a Tiroli Húsvéti Fesztivál is, ahol neves előadók koncertjeit és előadásait tekinthetők meg március 23-április 8. között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek