Ingyen palacsinta Londonban

Egye degeszre magát palacsintával, vagy szurkoljon a palacsintasütővel rohangáló versenyzőknek a február 21-én esedékes palacsinta-napon.

Egye degeszre magát palacsintával, vagy szurkoljon a palacsintasütővel rohangáló versenyzőknek a február 21-én esedékes palacsinta-napon.

A mi torkos csütörtökünkhöz hasonló célzattal – utolsó zabálás a nagyböjt előtt – ünneplik az angolul beszélő világban (például Írországban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában) a palacsinta-napot. Ez a nap húshagyókeddre esik, így a húsvéthoz kapcsolódó mozgó ünnep, vagyis minden évben más a dátuma: idén február 21-én lesz.

A hagyomány szerint ekkor olyan termékeket (cukor, zsír, liszt, tojás) fogyasztanak, amiket a böjtben már nem lesz szabad. Ennek örömére sütnek mindenhol palacsintát, rendeznek versenyeket a finomság tiszteletére, sőt több étteremben ezen a napon a fogyasztás mellé ingyen palacsinta jár. A londoni Marylebone Lane-n található ONE08 vendégeinek jutalma például ezen a napon, hogy teájuk vagy kávéjuk mellé ingyen citromos palacsintát kapnak. Az itt ebédelők vagy vacsorázók részére pedig különleges palacsinta-desszertet szolgálnak fel.

Fotó: Monkey Business Images / Northfoto


A palacsinta-napon nem csak enni lehet, de futás közben serpenyőben palacsintát hajigálni is. A néphagyomány szerint a szokás egy igen elfoglalt háziasszonytól ered, aki úgy belefeledkezett a palacsintakészítésbe, hogy csak akkor jutott eszébe, hogy késésben van, amikor meghallotta, hogy misére harangoznak. El is szaladt a templomba – kezében serpenyővel és benne egy palacsintával. Ennek emlékére Angliában minden húshagyókedden (vagyis palacsinta-napon) versenyeket rendeznek, ahol a feladat minél gyorsabban célba érni, kézben serpenyővel, benne palacsintát forgatva.

Számos ilyen versenyt rendeznek ma is, a részvételi díjakat pedig általában jótékony célokra fordítják. A Great Spitalfields palacsinta-versenyen például a londoni Légimentőknek gyűjtenek. A versenyzők őrültebbnél őrültebb öltözékekben rohangálnak, a verseny szervezői pedig nem csak a leggyorsabb, de a legjobb jelmezű résztvevőt is díjazzák. (A tavalyi versenyről képeket erre talál.) A westminsteri Victoria Tower Gardensben rendezett Országgyűlési palacsinta-versenyen lordok, parlamenti képviselők és újságírók csapnak majd össze kezükben palacsintasütőkkel, szintén jótékonysági célzattal.

Fotó: Xposurephotos.com / Northfoto


Jól jönnek a mostani alacsony fapados-árak azoknak, akik szívesen részt vennének a palacsinta-őrületben. A Ryanairrel például már 8800 forintért megjárhatjuk február 21-22. között a Budapest-London távolságot. Már csak szállást kell keresni egyetlen éjszakára, a repjegy ára nagyon baráti, a palacsinta meg úgyis ingyen lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek