Osztrák síközpont hófóbiásoknak is

A tiroli Zillertalban nem fog unatkozni, miközben családja a pályákat rója: jégbarlangban kirándulhat, élményfürdőben pancsolhat, kristályok közt tobzódhat, mormotákkal barátkozhat.

 A többség fantáziája, ha Ausztriába készül síelni, nem terjed tovább Stájerországnál vagy Karintiánál. (Ha mégis maradna ezeken a vidékeken, tippjeinket itt találja hozzá.) Pedig a többi osztrák tartomány is remek lehetőségeket tartogat – főként azoknak, akik nem síelő családtagjaikat szeretnék magukkal vinni, de eddig ahányszor így tettek, a nem sportolók halálra unták magukat. Erre a célra Tirol csodálatos tájait, azon belül Zillertalt és környékét ajánljuk.

Messzebb van, de szebb is

Igaz, hogy míg a határhoz közel eső terepeket pár óra alatt elérhetjük, addig Tirolba hosszú órákon át pöfögtethetjük a drága üzemanyagot, de a szálláshelyek nem drágábbak (ha jól választunk), viszont a táj és a programkínálat klasszisokkal szebb és jobb a nagy népszerűségnek örvendő, határhoz közeli kis pályákhoz képest. Persze teljesen kezdőként, vagy csak pár nap erejéig nem érdemes átvágni egész Ausztrián, de egy egyhetes téli vakációt már nyugodtan tervezhetünk Zillertalba. Kicsik, nagyok, síelők, snowboardosok és csak pihenni vágyók egyaránt elégedettek lesznek.

HochzillertalForrás: Travelo

Szálljunk meg központi helyen

Zillertal felfedezéséhez a Budapesttől 700 kilométerre található Fügenben érdemes megszállni. Itt, közvetlenül az egész völgyet átszelő út mentén található a Hotel Malerhaus, helyi alapanyagokból dolgozó remek konyhával, felújított, modern szobákkal és a tetején szauna központtal. Egy éjszakára már 63 euró/fő/éjért kapunk szobát, ebben van reggeli a közeli sajtüzem remek sajtjaival, kérésre frissen sütött snidlinges rántottával, uzsonna (leves és sütemény) valamint helyi specialitásokat is felvonultató vacsora (ottjártunkkor a leveles tésztába göngyölt spenótos bárányfilé polenta tallérokkal isteni volt!). A szálloda síelőknek remek (közvetlenül a ház előtt állnak meg a síbuszok) de a nem síelőknek is nyerő. A települést a völgy számos pontjával összekötő kisvonat állomása itt van, és a fügeni élményfürdő is csak egy ugrás.

Sajt és snapsz Fügenben

Fügenben érdemes még bejelentkezni a helyi sajtüzembe, ahol a sajtkészítés történetét bemutató kis kiállítás megtekintése után az üzem életébe is bekukkanthatunk, majd az egész (ingyenes!) programot egy nagy sajtkóstoló zárja, finomabbnál finomabb helyi specialitásokkal (a Zillertaler Graukase-t, és a Rahmlaib-ot vétek lenne kihagyni!). Érdekes még a fügeni temető a Csendes éjt szerző család nyughelyével, és a helytörténeti múzeum (Heimatmuseum) is. Ez utóbbiban, ha érdeklődést mutatunk, a házigazda még saját snapszával is megkínál!

Graukase - az íze jobb, mint a kinézeteForrás: Travelo

Kirándulás a gleccser gyomrába

Persze nem csak ez az egy település tartogat látnivalókat: a kisvonatra felpattanva, majd még negyed órát buszozva érhetünk el a 3250 méter magas Hintertux gleccser tövébe. Kabinos felvonókkal juthatunk fel a csúcsra, ahol egy kilátó vár lélegzetelállítóan szép panorámával. Innen indulnak a túrák a közeli jégbarlangba is. Ide mindenképpen érdemes befizetni, életre szóló élmény a gleccser gyomrába kirándulni. A túra körülbelül egy óra hosszú, sícipőben is bejárható, védőfelszerelést biztosítanak.

Hütte a Hochzillertal síterepenForrás: Travelo

Síelés nyáron, és bicajozás a mormotákhoz

A gleccseren egyébként egész évben lehet síelni, így nem is muszáj télre időzíteni a sí-szünidőt. Ha így teszünk, a család nem síelő tagjai nagyokat kerékpározhatnak a völgyben, vagy ellátogathatnak a Kaltenbachnál található szupercuki mormota farmra (nyitva pünkösdtől október közepéig) is, míg a többiek a pályákon száguldoznak. Ha még ez sem volt elég, egy kicsivel odébb a schwazi motormúzeum valószínűleg a család férfitagjainak szívét dobogtatja majd meg, a Wattensben található csilivili Swarovski kristályvilágból pedig anyukát lesz nehéz kirobbantani. Az i-re a pontot azzal tehetjük fel, ha hazafelé beugrunk Salzburgba is körülnézni, de ez már következő cikkünk témája lesz.

Ha mégis síelne
Zillertal 5 pályarendszert foglal magába (Spieljoch, Hintertux, Hochzillertal-Hochfügen, Zillertal 3000, Zillertal Arena), összesen 681 km sípályával, 173 sílifttel. Az ide váltható Zillertal Superskipass síbérlet a Ziller völgy összes sípályára érvényes, 2 napos, vagy annál hosszabb időre szóló síjegyet kérve automatikusan ilyen jegyet adnak a pénztáraknál. A 6 napos felnőtt bérlet 205 euróba kerül, ez tartalmazza a síbuszok és a kisvonat használatát is.

 

Ausztria-útikalauz a zsebben
Nincs kedve Tirolig utazni, de Ausztriába menne síelni? Kattintson ide, és töltse le ingyenes, nyomtatható Ausztria-síkalauzunkat, melyben Stájerország és Karintia legjobb szállásait és hüttéit is megtalálja!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek