Hotel, ahol termékenyebb lehetsz

Szováta részben családtervező fürdőváros, erre a gyógyászati részlegen büszkék. Akit ez a téma foglalkoztat, az iszapon kívül talál fehérjedús vacsorát, zellert, a Medve-tóra néző szállodai szobát, és ha az ízlése nem tiltakozik, nosztalgikus zenét is. A Danubius Hotelt teszteltük.

"Kiderült, Szovátáról már hárman jöttünk haza - írja a Danubius Health Spa Resort vezetőségének címzett köszönőlevelében egy magyar nő, aki nógyógyászati kúra miatt utazott a Medve-tóhoz és szállt meg a hotelben.

Szezonoktól függetlenül

Galéria: Szováta, DanubiusFotó: Danubius Hotel / Travelo

A Székely-Sóvidék központjába, Szovátára az emberek a tavi, vadregényes wellness lehetőségeken kívül egyrészt mozgászervi panaszok, másfelől termékenységi problémák miatt szoktak utazni. Székelyföldi tanulmányutunk alatt mindkettőről sokat hallottunk. A szálloda az egyetlen négycsillagos hotel az üdülővárosban, és nyolc évvel ezelőtt megkapta Románia legjobb szállodája címét. A környéken a Hotel Faget és Bradet a képviseli a kétcsillagos kategóriát, és van még jó néhány vendégház is. A gyógykezelések miatt gyakorlatilag szezontól függetlenül meglehetősen sok a vendégük, akik főleg belföldről, Romániából és Moldáviából érkeznek.

Ahogyan az Ongo egyik beszámolójában olvashattuk, egy olyan időszak van a Danubiusban, amikor számolnunk kell egy nagyobb turistainvázióval: január elején, az ortodox karácsony alatt rengeteg a moldáv vendég. Most, nyáron szintén sokan voltak, de közel sem annyian, hogy tömeg nyomult volna a wellness részlegen.

Tóra néző szoba

A szoba, amelyet kaptam, tiszta, tágas, erkélye a Medve-tóra néz, és mivel a negyedik emeleten van, a környékbeli hegyekig és fenyvesekig is ellátni. Már délután hallhatók a tó környékén szóló mulatós zenék, annak, aki ezt szereti. Az ajtó kártyával nyitható és az enyém speciel csak lendületből csukható, de szerencsére az emelet legtöbb szobájának az ajtaját diszkrétebben is be lehet zárni, ezért nem zajos a folyosó.

Az első kulturális jelenség, ami feltűnt, hogy a liftben a vendégek nem köszönnek egymásnak ki- és beszálláskor, kivéve a németeket. Két, nagy felvonó látja el a teljes szállodát, ezért rendszerint várni kell rá. Lépcsőzni épp elég lehetősége van a vendégeknek, ugyanis a szálloda hátsó bejáratától hosszú lépcsősor vezet a Medve-tóig. Vizéről sok jót hallottunk mozgásszervi panaszokra, de azért a lépcsőzés azért nem lesz olyan elementáris, mint a sárvári termálkristrály egykori reklámjában. "Akinek probláma van a lábával, kocsival szokott lemenni a Tóhoz" - mondta egy vendég.

Árak


Hotel Danubius

Szobaár

Kétágyas szoba 29 400 forint, hétvégén főszezonban 34 800 forint, a tóra néző felár 2400-3600 forint. Három hetes csomag: 357 000-438 900 forintig.

Kúraprogramok

5 napos fürdőkúra szakorvosi vizsgálattal: 13.500 Ft
10 napos gyógykúra vizsgálatokkal: 69.000 Ft
10 napos nőgyógyászati kúra 70.500 Ft
10 napos antiallergia kúra 49.500 Ft

Hotel Bradet

Szobaár

Kétágyas szoba: 10 800 forint, tóra néző felár: 2400 Ft/éj

Hotel Faget


Szobaár

Kétágyas szoba: 8400 forint

Kúrák a Medve-tavi gyógyászaton

5 napos fürdőkúra szakorvosi vizsgálattal: 6000 Ft
10 napos gyógykúra: 24 000 Ft
10 napos nőgyógyászati kúra: 33 000 Ft


A Medve-tónál ingyen strandolhatunk

A wellness részleg hatalmas, ha hozzávesszük, hogy a Medve-tavat és a szomszédos Mogyorósi-tavat is hivatalosan a szállodalánc üzemelteti, miután húsz évre megszerezték a koncessziót. A hotel vendégei becsekkoláskor egy karszalagot kapnak a recepción, amellyel ingyen strandolhatnak mindkét tónál.

A szállodán belüli termál, fittness és gyógyászati részleg az alagsorban van, és a prospektusban hosszú lista szerepel arról, miket is találunk odalent. A Vízi világ úszómedencéjében néhány karcsapással el lehet érni a túlpartot, a mélysége másfél méter, hőmérséklete pedig 26 Celsius fok körül van. Van egy nagyobb élményfürdő és gyerekmedence is, mindkét helyen negyed óránként indítják a vízsugarakat.

A túladagolás megárt

Egy külön teremben található az a 32-36 fokos, sós vízű medence, amelynek vizét a Medve-tóból szivattyúzzák. Csak az öltözőn keresztül, és az úszómester asztala előtt elsuhanva lehet megközelíteni, és az úszómester mindig meglepődött, amikor ráköszöntem. Ezt a medencét a gyerekek nem használhatják, relaxáló helyiségnek kiáltották ki, a falakra erősített, apró hangszórókból régivágású chill out zene szól.

Egyszerre csak 15-20 percig szabad a medencében maradni, ezt a policy-t elő alkalommal nem tartottam be, így kicsit szédültem is utána. A szauna részlegen van finnszauna, gőzszauna és infraszauna is, és ezeket fürdőruhában is lehet használni sajnos, vagy hál'Istennek. A fitneszteremben a futópadok ugyanolyan aktívan üzemelnek, mint a légkondi, ezért lehet kardiózni és súlyzózni is minimális izzadással, ha valaki így szereti.

Családtervezés iszappal

Galéria: Szováta, DanubiusFotó: Danubius Hotel / Travelo

A gyógyászaton a Medve-tó vizét és a környékbeli iszapot használják a balneo- és hidroterápiákhoz, illetve az iszappakoláshoz. A nem szervi eredetű, női termékenységi problémákra szoktak olyan, több napos kúrát alkalmazni, mint például az iszaptampon-kezelés. Bizarrul hangzik, nem láttunk ilyet, de ahogy elmondták, a lényege, hogy az iszap ősztrogéntartalma helyi kezelésben felszívódik, serkenti a tüszőérést, és segíti az ovulációt. A részlegen állítják, ez a kúra hasonlóan hatásos, mint a petefészek működését serkentő, gyógyszeres hormonterápiák.

Részletek kismamák köszönőleveleiből


"2010 májusától júniusig nőgyógyászati kezelésen vettem részt, és eredményes volt. 2011. február 9.-én megszületett kisbabám, Razvan" - írta Anna Ciocoiu Romániából.

"A kúra hatására 33 éves koromban sikerült teherbe esnem" - írta Angela Predescu Bukarestből.

"Nagyon izgatottan vártuk kisfiúnkat, aki a kezelések után fogant meg. Michael Rudolf 2011. május 12.-én született" - írta Stephanie Mok Németországból.


A gyógyturisták egy része jellemzően a harmincas éveiben jár és emiatt utazik ide, a másik része, az idősebb korosztály reumatikus és mozgásszervi betegségek miatt. Kipróbáltuk a lazító masszázst. Masszőröm, Lázár, egy idősebb férfi nem a finom érintés és aromaterápia jin és yangjában hitt, inkább abban, hogy az ellazulás legjobb módja, ha jó erősen kimasszírozza a stresszes görcsöket a hátamból és vállamból.

Fehérjedús vacsora

A szállodák egyik fő kihívása általában az étkeztetés, kevés helyen tudják megoldani, hogy nagybani körülmények közt a húsok ne legyenek keményre sütve, a zöldségek pépesre párolva. Itt ez nagyjából sikerült, a húsokat csak kicsit szárították ki, a zöldköretek állaga ideális volt. A reggeli büféasztalon a pehelykeverékektól a kolbászokon, zöldségeken át és rántottákig rengetegféle ételt találtunk. A péksütemények diverzitása annyiban jellemző, hogy a gluténérzékenyek például puffasztott rizsszeleteket választhatnak, és vannak teljes kiőrlésű kenyérfélék. A laktózérzékenyek a kávéjukba szójatejet önthetnek.

A vacsorák is bőségesek voltak, és találtunk olyan, erdélyi specialitásokat, mint a csorba, vagy a kolozsvári káposzta. Volt halétel is, bár nem a környékbeli, híres pisztráng, inkább a pr-ban gyenge pangasius, és tésztákat, grillezett zöldségeket, vegetáriánus fogásokat is választhattunk. A salátabárt főként a friss uborka, paradicsom, a jégsaláta és a savanyúságok képviselték, ezek jobbak voltak, mint a bekevert saláták. Itt a borok nem a környékbeli színvonalat nyújtották: a rozéjukat és cabernet savignonjukat is kóstoltuk, mindkettő finom volt.

Galéria: Szováta, DanubiusFotó: Danubius Hotel / Travelo

Esténként vendéglátós élőzene szól az étteremben, ez a korai kilencvenes évek balatonfüredi vacsoráira emlékeztet, de egy fürdővároshoz hozzátartozik az örök múltidézés. Lehet, hogy a lassú zenék a családtervező hangulatot hivatottak segíteni, de ennek sikeréről nincsenek adataink. A város éjszakai élete körülbelül este tízig, legfeljebb éjfélig tart. A bárokban szabad dohányozni, a magyaroknak már ez is nosztalgia.

Kinek ajánljuk?

Aki külföldre szeretne utazni, de szeretné, ha ott magyarul beszélhetne
Aki fürdőruhában szeret szaunázni
Akit feldob, hogy a szállodai wellness részlegen kívül a Medve tóban is fürödhet a szoba árában
Akinek mozgásszervi problémái vannak
Aki kisbabára vágyik
Aki az erős kezű masszőröket szereti
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek