Dubaiban alig hitték, hogy tényleg gyalogolunk

Béreltünk egy kis hajót és végighajóztunk este a Creeken: kihagyhatatlan - Moha és családja az interneten foglalt szállást egy ötcsillagos hotelben, és bérelt autót, mielőtt Dubaiba utaztak volna, így olcsóbb volt. Az Ongo legnépszerűbb, májusi élménybeszámolója elképesztő épületekről, fehér tengerparti homokról, olcsó üdítőkről.

"Dubaiban minden tökéletes, nincs hiba, minden szép, jó, mintha 50 évvel ezelőtt Maktoum (Rashid bin Saeed Al Maktoum, Dubai emírje - szerk) sétált volna valamelyik koszos utcán, egy lámpásba botlott volna, és kívánt volna egy meseországot. És lőn. Mert ennek semmi köze a valósághoz. Szürreális" - foglalta össze az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városának lényegét az Ongo.hu-n egy utazó. A szürrealitás vitathatatlan.

Mindent az interneten foglaltunk

Kis közel-keleti hangulat(Fotó: Northfoto)

 Áprilisban az Ongo legnépszerűbb útibeszámolója a Seychelle-szigeteket mutatta be, ebben a hónapban egy tényszerű, kevésbé az élményekre koncentráló dubai beszámoló lett a favorit. Moha négy fős családjával két évvel ezelőtt két hetet töltött el Dubaiban, és néhány napot Abu Dhabiban. Mindent szállást a neten fogaltak le, a programot is az internetes leírások alapján szervezték meg, nem kértek ajánlatot utazási irodáktól.

"A Fly Emirates járattal utaztunk Bécsből. Így kb négyszer drágább volt a jegy, mint mondjuk az Aeroflotnál, de csak igy volt megoldható a vizum" - magyarázta. Sokan a kényelem miatt választják az emirátus nemzeti légitársaságát, mert temérdek zene, film és sorozat közül válogathatnak az út alatt, többféle menü van, és korlátlan alkohol.

A saját tapasztalataim szerint az egyetlen probléma, hogy nagyon szeretik a légkondicionálót, és időnként skandináv klímára hűtik az utasteret. Ez jellemző a hatalmas dubai reptérre is, ahol minden, fontosabb nemzet konyhája megtalálható, masszázsszalonok, day spák, imahelyek, internet, és tengernyi duty free bolt, de nyilvános zuhanyzó például nincs.

Két fürdőszoba féláron

Mint arra a beszámolójában Moha is kitért, a Perzsa-öböl partján is imádják hűteni a belső tereket. Amíg a városban 45 Celsius fok is lehet augusztusban és szeptemberben, a hotelekben, éttermekben mindent 18-19 fokra hűtenek. És persze fedett síparadicsom is van a városban, a nem túl szofisztikált pályájáról ismert Ski Dubai, ahol kánikulában is megteremtik a téli wellnesst. Dubaihoz tehát edzett immunrendszer kell.

Ami a szállást illeti, néhány trükkel meg lehet úszni az átlagosnál olcsóbban. Moháék a thai tulajdonban lévő Dusit Thani hotelt választották a Sheik Zayed Roadon. A hotel maga 828 méterével a világ legmagasabb épületének számító Burj Kalifa közvetlen szomszédja, ahova 2010-ben 400 dirhamba került a belépő. Emeleteiről állítólag naplementekor a legszebb a látvány.

"A hotelben két hálószobás apartmant béreltünk, ami több, mint 100 négyzetméter volt, nappalival, konyhával, két fürdőszobával. Fél évvel előbb lefoglaltuk a szobát, igy kevesebb mint félárban jött ki. A szállodában négy étterem van, cukrászda és bár. A tetején, a 35. emeleten egy nyitott úszómedence meg egy formás jacuzzi van, rengeteg kondigéppel." A család gyakran főzött a szállodában, a konyhájuk jól felszerelt volt.

Dubai infók
Dubaiban csak nyáron van 40-45 Celsius fokos meleg, októbertől júniusig kellemes, tavaszias az idő, átlagosan 20-25 Celsius fokkal. A vízumot az utazási irodák egy része, vagy a Fly Emirates légitársaság intézi. A pénznemük az emirátusi dirham, de amerikai dollárt mindenhol elfogadnak. A bevándorlóknak köszönhetően mindenféle nyelven beszélnek a városban a hinditól a pastuig, de angolul a legtöbb ember tud, aki a turizmusból él. A fő vallás az iszlám, de alkoholt több helyen lehet vásárolni, viszont az utcai lerészegedést nem nézik jó szemmel. Az utazás megtervezésekor érdemes a Ramadánnal számolni (idén július vége és augusztus közepe közé esik), akkor ugyanis a hívők 30 napos böjtöt tartanak, napnyugtáig nem esznek és isznak, az éttermek, kávézók sem mind nyitnak ki napközben. Dubai vendégszerető és a világ legbiztonságosabb városai közé tartozik, jellemzően nem lopnak, és nem inzultálják a turistákat.

 A legjobb taxival közlekedni

"Az üdítők nagyon olcsók. Két liter üdítő 180 forintnak megfelelő összegbe kerül. A kaja kb. egyárban van az itthonival. A menő éttermek szállodákban vagy bevásárlóközpontokban vannak. Természetesen ezek már sokkal drágábbak."

A hatalmas forgalmat leszámítva a városban a legegyszerűbb taxival közlekedni, bár jól kiépített a metróvonala is. Moha szerint mindkettő gyakorlatilag egy árban van. Léteznek buszjáratok is, de jellemzően még a helyiek sem tudják a pontos útvonalukat. "Gyalogolni pedig inkább csak a belvárosi részen lehet, mert sok helyen járda sincs. Volt, hogy a közértben vásárolt árut ki akarta vinni az egyik helyi kedvességből az autónkhoz. Amikor közöltük vele, hogy nekünk nincs, nem akarta elhinni."

A közlekedési eszközök közül a kis fahajót, az abratot is lehet használni. "Deira és Burj Dubai között mentünk vele. Hangulatos, gyors és olcsó. Kb 60 forint volt." A hajó bérlése azonban jóval drágább, körülbelül 6000 forint óránként. "Béreltünk külön egy abatot, és végighajóztunk este a Creeken. Kihagyhatatlan."

Építészeti bravúrok és multikultúra

Dubai szerényebb arca(Fotó: Northfoto)

A város az olajból gazdagodott meg, de ma már a kőolaj- és földgázkitermelés csak néhány százalékát adja az emírség költségvetésének. A fekete aranykor utáni fő bevételi forrásaik az ingatlaneladások, a pénzügyi szolgáltatások és a turizmus. Miután a sivatagokkal körülvett Dubai nem halmozza a természeti látványosságokat, a turizmust egyedülálló építészeti bravúrokkal, monumentális látnivalókkal lendítették fel. Mindössze a nyolcvanas évektől kezdve kapcsoltak rá a legnagyobb fejlesztésekre, és onnantól kezdve évről-évre fejlődött a város arculata. Dubai egy összefüggő, hatalmas, és nyüzsgő építkezési terület.

Rengeteg indiai, bangladesi, pakisztáni vendégmunkás dolgozik szezonálisan, vagy huzamosabb ideig a városban, akik a kánikulában aszfaltoznak és egyéb, embertelen munkákat végeznek az építkezéseken, iszonyú kevés pénzért. Indonéziából is rengetegen érkeztek dolgozni Dubaiban, ők inkább bolti eladók, rakodók.

Nyitóparti Kylie Minogue-al

Nagy szenzáció volt az első, mesterséges sziget, a Pálma-szigetként ismert Palm Jumeirah, amelyet 2001-ben kezdtek el építeni 90 millió köbméter homok felhasználásával. A szigetcsoportot a szárazfölddel egy monorail (egyetlen sínen futó vasút) köti össze, és onnan közvetlenül a reptérre is ki lehet jutni. Itt található a világ legdrágább szállodája, az Atlantis Palm Jumeirah, amelynek 2008-as nyitópartiján hatalmas celebdömping volt, és Kylie Minogue-nak sikerült megcsípnie egy fellépést közel félmilliárd forintnak megfelelő összegért.

A Palmon legkevesebb 750 millió forintnak megfelelő összegért lehet egy kisebb villát vásárolni, de a határ a Burj Kalifa teteje. A hírességek szívesen vásárolnak lakást, vagy akár szigetet is a tengerparton. Michael Schumachernek saját szigete van a Világ-szigetcsoport antarktiszi kontinensén. A Beckham házaspárnak, Rod Stewartnak, vagy Brad Pittnek és Angelina Jolie-nak saját apartmanja van Dubaiban, és habár lakásuk értéke a gazdasági válság miatt jócskán esett, úgy tűnik, egyiküket sem fenyegette a csőd.

Helikopterpálya és saját komornyik

Ha már a szállodák a nemzetközi látnivalók közé tartoznak, a Jumeirah tengerparton fekvő, vitorla alakú Burj Al Arabot toronyházat érdemes megemlíteni, mint a világ első hétcsillagos szállodáját. Aki saját helikopterrel érkezik, gond nélkül landolhat a hotel leszállópályáján, aki pedig kiveszi a 202 lakosztály egyikét, számíthat arra, hogy saját komornyikot is kap. Dubai leghíresebb látnivalói közé tartozik a tű alakú felhőkarcoló, a Burj Dubai is.

A múzeumok nem tudják hosszabb időre lefoglalni a turistákat, de néhányat érdemes látni. A Seikh Saeed House az 1800-as évek végén épült uralkodói palota, vagy az Al-Fahidi erődben található Dubai Múzeum a város egyik ikonikus, régi épülete. Érdekes még a Bait Al-Wakeel, a város első hivatali épülete, amelyik most a tengerészeti tradíciókat mutatja be, illetve az Al-Shindagba alagút közelében található Al-Almadiyah Iskola, amelyik oktatási múzeumként működik.

A shoppingolás, mint hobbi

Fotó: Northfoto

 A legnépszerűbb időtöltés a városban a vásárlás. Időről-időre új plázák jelennek meg, amelyek közül a Medinath Plaza, vagy a 112 hektáros alapterületű Mall of Emirates a helyiek és a külföldiek körében is nagyon népszerű. Ez utóbbi monstrumban található a világ legnagyobb aranybazárja.

A másik legjobb időtöltés a strandolás. "Dubai tengerpartja végig egy nagy strand, gyönyörű, fehér homokkal. Mivel árnyék nincs, ezért csak a Jumeirah Beach parkot használtuk, ahol vannak pálmák a parton. Külön női strand is van, de mi a koedukált részen voltunk. A viz 34 fokos. Órákat üldögéltünk benne."

Az arábiai farkastól a csúszdaparkig

És persze sportkomplexumok is vannak, például az Umm Hureir városrészben található Al-Nasr Leisureland, vagy az Al-Garhous híd közelében fekvő Dubai Creek Golf és Yacht Club, luxus lóversenypálya is van a városban, látogatható a Godolphin Gallery és az uralkodócsalád magán versenyistállója, és nem hiányozhat az állatkert sem. A Jumeirah Beach Roadon található Dubai Zooban rengeteg egzotikus állat él, és többek közt a kihalás szélén álló arábiai farkast is láthatjuk. Tengerészeti központ is található a városban, a 227 hektáros területű Dubai Maritime City.

A vízi vidámparkok is hasonlóan monumentálisak. Moha családjával a Wild-Wadi és az Atlantis parkot is kipróbálta. "Négy embernek a belépő 50 ezer forint, de egész napos program. Fantasztikusak a csúszdák és a gumis csodák."

Alkudni csak pofátanul!

Érdemes még felkeresni a piacokkal teli Deira soukot is. "Ez Dubai óvárosa, ahol termékek szerint fel vannak osztva az utcák. Van füszerpiac, aranypiac, halpiac, elektronikai piac. Esténként sokat jártuk a környéket, mert nagyon jó a hangulata, bár kicsit erőszakosak az eladók. Ha vásárolsz, legyél nagyon pofátlan az alkudozásnál, mert ők is azok"- tanácsolta Moha mindazoknak, akik a Real Copy Best Copy világának hangulatára vágynak. Ugyanúgy, ahogyan Indiában, vagy Sri Lankán, Dubaiban is a Hungary szó hallatán a Nokiára asszociálnak a helyiek. Magyarország számukra a Nokia országa.

A helyiek jellemzően nyugodt és kényelmes emberek, és annak ellenére, hogy mindenkinek nagy családja van, nem érzik, hogy az idejük percre be lenne osztva. A családok gyakorta alkalmaznak filippínó nevelőnőt, aki akkor is kíséri a feleségeket és vigyáz a temérdek gyerekre, ha az asszonyok bevásárlókörútra indulnak a plázába.

A Dubaiban töltött másfél hét után a család autót bérelt és tovább utazott Abu Dhabiba. "Az Europcarnál béreltünk autót 4 napra az interneten. Rengeteg fix és mozgó traffipax van. Az autókölcsönzőnél zárolnak egy időra 60 ezer forintot, hogy ha büntetésed van, abból vonják le, úgyhogy érdemes betartani a szabályokat. A lámpáknál is kamerák vannak, úgyhogy véletlenül sem csúsznak bele a sárgába. Két napig morgolódtam, hogy már zöldnél fékeznek."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek