Vonatozzon el a csíksomlyói búcsúra!

Négynapos, vonatos kirándulásra invitálják az érdeklődőket, aminek keretében a csíksomlyói búcsún is részt lehet venni. Szállás székely családoknál a falusi turizmus jegyében.

A csíksomlyói búcsúra először három éve vonatozott el Magyarországról négyszáz zarándok. A vonat sikere miatt a zarándokok tavaly májusban a korábbi nyolc helyett már tizenkét vasúti kocsival indultak útnak. Csak azért nem többen, mert ennél hosszabb szerelvény nem fért el a kisebb székelyföldi vasútállomásokon, illetve ennél több kocsit segítséggel sem tudott elhúzni a mozdony - tudtuk meg a túra szervezőitől.

Csíksomlyó Expressz 2011trefhetes / Indafotó

 Idén már két különvonatot indítanak. Az egyik a már jól ismert Székely Gyors, a másik Csíksomlyó Expressz néven fog közlekedni, a tervek szerint 1600 utassal. A Székely Gyorsot a felújított veterán Nohab, a Csíksomlyó Expresszt a Magyarország legkorszerűbb és legerősebb 10 ezer lóerős villanymozdonya, a látványosan átfestett Taurus fogja húzni. A zarándokok székely családoknál alszanak Alcsíkban, Tusnádfürdő, Újtusnád, Csíkszentsimon, Csíkszentimire, Csíkszentkirály falvaiban. Az utasokat a szálláshelyekről a különvonat hozza, viszi a programok helyszínére.

A Csíksomlyói kegytemplomcserepfalu / Indafotó

 A négynapos program május 25-én, pénteken hajnali 4 körül veszi kezdetét, ekkor van a találkozó Budapesten a Keleti pályaudvaron. A határt elérve az Arad-Déva-Segesvár-Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda-Mádéfalva útvonalon közlekedő vonaton az idegenvezetők ismertetik az útvonal nevezetességeit aradi vesztőhelytől Székelyföldig. Este 10 körül Alcsík falvaiban, a falusi turizmus keretében magyar-székely családoknál fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Gyimesbükk, indóházElvira / Indafotó

 A kirándulás második napján, május 26-án lehet részt venni a szentmisén Csíksomlyón, és meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A harmadik nap, vagyis május 27. az ezeréves határ megtekintésével telik. Gyimesbükkön meglátogatják a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrházat. Ez volt a MÁV legkeletebbre eső őrháza egykoron – írják a szervezők. A negyedik nap a hazautazásé, a vonat végső állomása Budapest érintésével Szombathely lesz, ide éjfél után gördül majd be.

Hasznos információk
Az útra Frigyesy Ágnes szervezőnél lehet jelentkezni, a 06-20/383-1417-as telefonszámon.
Az út ára 64 900 forint. Ha esetleg első osztályon szeretnének utazni, annak felára oda-vissza 15 000 forint. (Az I. osztályú helyeket biztosító kocsik ablaka a légkondicionálás miatt nem lehúzható!)
A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, kétágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, transzfereket - szükség esetén - a vasútállomás és a szálláshely között. A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, fakultatív programok, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás. Utasbiztosítás a szervezőknél is köthető, melynek ára 1680 forint fő a négy napra.
A vonat Szombathelyről indul, felszállási lehetőségek Budapestre érkezés előtt a Dunántúlon: Szombathely: kb. 23:40, Sopron: kb. 00:30. További felszállási lehetőségek: Kapuvár, Csorna, Gyõr, Komárom, Tatabánya ,Szolnok, Békéscsaba. A fővárosban a Keletiből indul 5.10 perckor. De érdemes fél órával előbb odamenni - tanácsolják a szervezők.
A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen könnyű ételeket, üdítőket kínálnak.
FRISSÍTVE: A Csíksomlyó Expressz megtelt, az utasok jelentkezését a Székely gyors vonatra várják május 18-ig! A részvételi díj 62 900 forint.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek