Nyaraljon Toszkánában, távol a tömegektől

A közismert, és ezáltal turistáktól hemzsegő, toszkán városok helyett válassza idén nyárra a meseszép Toszkána eldugottabb tájait. Olaszország legjobb bifsztekje, gyümölcsös-kesernyés olívaolaj és mézes-diós süti várja Maremmában.

A középkori és reneszánsz műemlékeiről híres Firenze, Siena és Pisa mellett Toszkánának van egy másik arca is, amelyet kevés magyar ismer. Etruszk eredetű kisvárosaival, jó boraival és érintetlen tengerpartjával a tartomány déli sarkát elfoglaló Maremma vonzó célpont lehet az idei nyárra. Főként azoknak, akiknek elege van a tömegturizmusból. 

Tipikus toszkán táj MaremmábanFotó: Marcella Pedone Tips Rf / Northfoto

Maremmáról az olaszoknak elsősorban az agriturismo, azaz a vidéki turizmus jut eszébe - mondta az MTI-Pressnek a megye központjában, Grossetóban utazási irodát üzemeltető Andrea Mazzanti. A maremmai táj jelenlegi képe a 20. század első felében alakult ki, amikor megkezdődött a mocsaras területek, lagúnák lecsapolása. Az így nyert termőföldeken számtalan kisbirtok alakult, az ekkor épült villák jelentős része pedig mára az agriturismót szolgálja.

A vendég asztalára csak helyi kerülhet

A turizmust pedig igen komolyan veszik Toszkánában. A lovas farmja mellett Mancianóban fogadót üzemeltető Emanuele Romagnoli megjegyezte, hogy a vendéglátást a tartomány nemrég új törvényben szabályozta, és ha a jogszabály életbe lép, akkor a toszkánai szálláshelyeken kizárólag toszkán alapanyagokból előállított élelmiszer kínálható a vendégeknek. Ez a gyümölcsellátás terén gondot jelenthetne, a húsok terén azonban nincs ok aggodalomra: a toszkánok szerint náluk készítik Olaszország legjobb bisteccáját (bifsztekjét), ráadásul Maremma egy különleges, a magyar szürkemarhára megszólalásig (és génállományában is) hasonlító marhafajtával rendelkezik.

Butterónak nevezik a marhák hajtóitFotó: Marco Santini / Northfoto

A maremmai marháétól nem sokkal marad el a vaddisznóhús népszerűsége. Az Alberese mellett családi fogadót vezető Moira Guerri szerint a helyi vaddisznók kisebbek és fürgébbek magyar társaiknál, és némileg más ízű a húsuk is, amelyből a cinghiale alla maremmana nevű jellegzetes helyi fogás készül. Ez az étel ránézésre emlékeztet a sertéspörköltre, az olyan hozzávalók, mint a boróka vagy a vadolívabogyó mégis egészen más ízvilágot eredményeznek.

Bor és olívaolaj minden mennyiségben

Toszkána az olasz borkultúra egyik fellegvára is. A magyarok által jól ismert chianti és a szakértők által magasabbra értékelt brunello di Montalcino vagy a bolgheri szupertoszkánok mellett Maremmában is teremnek szép vörösborok, többnyire szintén sangiovéséből - például az eredetvédett morellino di Scansano, amely sokszor kerek szekszárdi kékfrankosokat idéz meg távolról a magyar kóstolóban.

A toszkánok büszkék olívaolajukra is, amely sajátos, más termőhelyeken nem megtalálható ízjegyeket hordoz. A hidegen sajtolt olívaolajat kóstolva először nyelvünk hegyével a gyümölcsösséget, közepével a finoman kesernyés ízeket - ez jellemző a toszkán olajokra -, majd a torokban a fűszerességet érezzük - magyarázta egy kóstolón Silvio Mazzoncini, a maglianói Campospillo gazdaság és Francesca Girardi, a Grosseto mellett Poggio Cavallo birtok vezetője.

Rengeteg szőlőültetvény van MaremmábanFotó: Mark Edward Smith / Northfoto

Hogy valóban a helyi olajfák adják-e a legjobb termést Olaszországban, azt nehéz eldönteni, de egy biztos: aki megízlelte már a frissen sajtolt olívaolaj ízét, utána más szemmel tekint a szupermarketek polcain sorakozó termékekre. Sajátos gasztronómiai kínálattal várja a vendégeket Pitigliano is: a festői szépségű, sziklafalra épült városka évszázadok óta megbecsült zsidó közössége ugyanis saját konyhát fejlesztett ki, amelynek egyik leghíresebb fogása a turisták által is igen kedvelt, sfratto nevű, mézes-diós sütemény.

Fél nap alatt ott lehetünk

Maremma a magyarok számára egyelőre nem ismert, felfedezésre váró terület - mutatott rá az MTI Pressnek az Olaszországra specializálódott Studio Italia utazási iroda vezetője. Salusinszky András hozzátette azonban, hogy az utóbbi időben honfitársaink is kezdenek rátalálni a vidékre, ami azért sem meglepő, mert Magyarországról ez Toszkána egyik leggyorsabban elérhető része: az Alitalia például naponta indít járatokat Fiumicinóra, innen autóval csak másfél óra az út Maremmába.

Pitigliano, a sziklafalra épült városkaFotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

Vagyis a magyar utazó fél napon belül Maremma szelíd dombjai között vagy a tömegturizmustól egyelőre megkímélt tengerpartján találhatja magát, ahonnan pihenés közben Elba, Monte Cristo szigete vagy Korzika körvonalait csodálhatja - hívta fel a figyelmet a környéken csaknem 50 szálláslehetőséget kínáló Studio Italia vezetője. Aki azonban Maremmát nemcsak a tengerparti nyaralást tervezőknek ajánlja, hanem a vidéki életérzést, a gasztronómiát megismerni vágyóknak is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek