A világ legjobb repterei

Dubaiban vegyünk aranyat, Bécsben kávézzunk, Amszterdamban és Vancouverben induljunk szuvenír-vadászatra a reptéren. Hol van ingyen wifi, kényelmes lounge vagy jó kaja? Íme a legjobb repterek listája.

Egy jó kávé a gép indulása előtt? Vagy egy finom helyi fogásra is van még idő? Jó lenne még dolgozni kicsit egy kényelmes helyen? Esetleg beújítana egy nyári ruhát, vagy valami piperét? Elfelejtett szuvenírt venni a nagymamának? Az amerikai Cheapflights.com összegyűjtötte a világ shoppingolás és szolgáltatások szempontjából legjobb reptereit, mi pedig véleményeztük őket.

A Cheapflights listáján kisebbségben vannak az európai repterek: csupán a londoni Heathrow, az amszterdami Schiphol, a frankfurti és a zürichi kapott helyet. Londonban a hármas terminálon található, nyálcsorgatásra rendkívül alkalmas luxusbutikokat (Armani, Dior, Gucci, Cartier) emelték ki, Amszterdamban az állandó akciókat és a beszerezhető szuvenírek sokszínűségét dicsérik. Frankfurttal kapcsolatban a parfümök és röviditalok kínálatát és szintén a nagy akciókat említik, Zürich repterét pedig egyenesen paradicsominak titulálják, többek között a minőségi svájci termékek széles választéka miatt, a csokiktól az órákig.

Lufthansa lounge, Frankfurt(Fotó: NewbieRunner / flickr)

Európán kívül a befutók: Dubai, Vancouver, Miami, Szöul, Johannesburg és Hongkong. Dubaiban alkoholt, parfümöket és aranyat kell venni a Sheikh Rashid Terminal reptéren. A hét minden napján, 24 órán át nyitva tartanak itt a boltok, melyek összesen 5400 négyzetméteren terülnek el. Vancouver szuvenírekben erős, Miami reptere pedig egyenesen olyan, mintha egy plázából indulnánk útnak. Divatos ruhákat épp úgy beszerezhetünk itt, mint a legújabb technikai kütyüket, vagy piperéket. A szöuli Incheon Nemzetközi Reptéren nyílt meg a világ első reptéri Louis Vuitton boltja, a johannesburgi OR Tambo légikikötőt pedig a belvároshoz képest negyven százalékkal alacsonyabb árak miatt emelték ki. A hong kongi reptér két remek bevásárló terepéért szeretik. A SkyMartért az egyes terminálon, és a SkyPlazáért a kettesen is odavannak a lista készítői: ezeken a helyeken minden pénztárcához találni remek zsákmányokat, amiket aztán otthon büszkén lehet mutogatni.

Sheikh Rashid Terminal, Dubai(Fotó: Shenghung Lin / flickr)

Szerintünk azonban a reptéri kényelemhez nem csak a klassz boltok, de a remek kávézók, éttermek vagy pihenő, esetleg némi munkavégzésre is lehetőséget kínáló helyek is hozzájárulnak. Ennek szellemében gyűjtöttük össze kedvenceinket.

Heathrow, London

Van, amiben egyet értünk a fenti lista készítőivel. Ilyen például a londoni Heathrow. A shoppinglehetőségekről már volt szó (egyébként persze nem csak luxus cuccokat árulnak), így inkább a kényelmi szempontokat emelnénk ki. Ha nagyon korán kiérünk, késik a gépünk, vagy csak nyugodtan szeretnénk dolgozni, több lounge közül is választhatunk. A már említett hármas terminálon a No. 1. Lounge például 30 fontért kínál három órás tartózkodást internethasználattal, ingyen alkoholos és alkoholmentes italokkal, valamint egy fogást is választhatunk a bisztróétlapról ezért az összegért. A lounge külön gyereksarokkal is rendelkezik, gyerekeknek féláron adják a belépőt. Van egy moziterem és egy játékszoba is, csocsóasztallal. Felár ellenében zuhanyozó és masszázs is a vendégek rendelkezésére áll.

Frankfurt am Main repülőtér, Frankfurt

A frankfurti reptér nagyszerűségéhez sem fér kétségünk, így a mi listánkra is felkerült. Ha pénzköltés helyett inkább dolgoznánk vagy olvasgatnánk a neten, a repülőtér félórányi ingyenes wifi internethasználatot biztosít minden utasnak. Ehhez regisztrálni kell, és az utas mobiljára küldik el az aktiváló kódot. Akinek a 30 perc nem elég, az a Deutsche Telekom HotSpot weboldalán óránként 5 euróért vehet magának még hozzáférést. Ha megéhezünk, kiváló japán levest adnak a MoschMoschnál. Az egyes és a kettes terminálon is van éttermük, egy ramen beltartalomtól függően 8-15 euró között van. Természetesen mérnek sört és Apfelweint is.

Önnek melyik a kedvence?
Bécs - 70
Frankfurt - 136
Dubai - 147
Heathrow - 113
Párizs - 42
Róma - 45
Amszterdam - 130
Budapest - 216
Egyéb - 201
Nem repkedek - 187

Bécsi nemzetközi repülőtér, Schwechat

A bécsiek reptere kávézók és éttermek tekintetében van a leginkább topon. Legyen szó tradicionális bécsi kávézóról, nemzetközi láncokról (McDonald's, Starbucks, Coffeeshop Company) vagy pubokról (Dubliner, Ikarus Bar), a schwechati reptéren mindent megtalálunk. Ha helyi ízekre vágyunk, az önkiszolgálós, hatalmas választékkal rendelkező Market Place a mi helyünk az indulási oldalon. Miközben az egész tányért lefedő bécsi szeleten nyammogunk, a nagy ablakokon a repülőket figyelhetjük – a gyerekek imádni fogják. Persze shoppingolni is lehet (a Swarovskinál nézzük meg a csecsebecséket, ha már osztrák illetőségű márkáról van szó), a netfüggőknek pedig jó hír, hogy a wifi ingyenes.

Düsseldorfi nemzetközi repülőtér, Düsseldorf

Németország harmadik legnagyobb reptere számos szolgáltatást nyújt: moziba mehetünk, negyven étterem és kávézó közül választhatunk (a Kampsban például remek szendvicseket gyártanak!), és hatvankét boltban nézelődhetünk a gép indulásáig. Ha még mindig unatkoznánk, a Messe Düsseldorf vásárközpont csak 500 méterre van a reptértől, ahol évente 40 különböző vásárt tartanak. A wifi itt is ingyenes.

Düsszeldorfi Nemzetközi Repülőtér(Fotó: iwouldstay / flickr)

Leonardo da Vinci-Fiumicino, Róma

Európa hatodik legforgalmasabb repterén évente 35 millió utas fordul meg, így nem árt, ha az olaszok kitesznek magukért, hogy a náluk megfordulók jó hírüket vigyék. Nem is tesznek másként: a Fiumicinón a masszázsszalontól kezdve a fodrászaton, szoláriumon és játéktermen át még mosodát is találunk. De ne feledkezzünk meg a remek éttermek, kávézók és boltok sokaságáról sem. Az olasz divat nagyágyúinak butikjai mellett az üzletek minőségi bőrárut, ékszereket és olasz borokat is árulnak. Bőven van választék, ha maradt egy kis elkölteni való pénzünk. Bár nem vagyok reptéren vásárlós típus, itt még velem is előfordult, hogy kis híján lekéstem a gépet a nagy nézelődésben. Kávézni az egyes és a kettes terminálon érdemes. A wifi ezen a reptéren is ingyenes.

Önnek van kedvenc reptere? Meséljen! Az olvir kukac travelo pont hu címre várjuk leveleiket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek