Ez neked Louis Vuitton? Ne szórakozz!

Ázsia egyes részein már ismerik a magyar turistákat és sajátos alkutechnikáikat. Thaiföldön a nap első vevője járhat a legjobban, Vietnámban a nagy tételekre szívesebben adnak engedményt, Indiában pedig le lehet alkudni a negyedére is egy papucsot, csak az eladó annyira ideges lesz, hogy hozzánk vágja. Összegyűjtöttük az alkudozás szabályait.

 

Elsőre meglepő lehet egy európainak a saigoni piacra érkezve, ha egyszerre három oldalról bökdösni kezdik portékáikkal az eladók, majd egyikük megragadja a karját és berángatja két négyzetméteres üzletébe, amelynek bejáratát nyakmagasságban kifüggesztett "Louis Vuitton"-táskakollekció jelzi. Ami pedig ezután következik, az körülbelül egy kortárs színielőadás.

china, beijing, market in wangfujing streetFotó: Luis Castaneda / Northfoto

Gyűjtésünkben Ázsiát megjárt utazók számolnak be vicces és kínos tapasztalataikról, hogy átfogó képet adjunk az alkudozás lélektanáról.

Az alkun alapuló gazdaság

Kezdjük a jóval. "Sri Lanka-i nyaralásom meggyőzött arról, hogy az alkudozáson alapuló gazdaság ugyan jóval több személyközi interakciót kíván, mint a nyugati, fix áras rendszer, de sokkal szórakoztatóbb, másrészt tényleg azon az áron köttetnek az üzletek, ami mindkét félnek megéri" - foglalta össze Márton (28), aki - mint majd látni fogjuk - jól lavírozott a "real copy, best copy"-kánaánban.

Az első, amit tudnunk kell, hogy az eladónak spirituális irányelve, hogy ne engedje el vevőjét, ezért aztán széles arzenállal dolgozik. "Thaiföldön, de amennyire tudom, egész Délkelet-Ázsiában van egy olyan babona, hogy az árusnak nem szabad elengednie vásárlás nélkül az adott napon először betérő vevőt, mert az elviszi a szerencséjét egész napra. Ezért a nyitás után valóban nagyon olcsón lehet vásárolni"- számolt be István (33), aki egyéb törvényszerűségeket is felfedezett.

"Ha a piac félreeső részén egy asztalról veszel valamit, akkor ott többet engednek az árból, mint egy rendes boltban. Általában, ha ki van írva az ár, abból csak keveset engednek, de ha rá kell kérdezni, akkor jóval többet is. És jó, ha előre kitalálod, miből mennyit szeretnél, mert ha többet veszel, akkor jóval többet engednek az árból."

Az alkudozás 5 fontos szabálya
1. Ne higgyünk el mindent az eladónak. Az áru nem eredeti és nem is nála a legolcsóbb. Istvánékkal történt, hogy a kambodzsai Angkor Watnál egy nadrágot 11 dollárról 8-ra sikerült lealkudniuk, majd ugyanazt a nadrágot látták a városban 6 dollárért, vagyis 3 dollárért is meg lehetett volna venni.
2. Előre gondoljuk át, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni, és az eladó kikiáltási ára után tartsunk ki alkalmi ajánlatunk mellett. Tapasztalt utazók szerint nagy általánosságban az eredeti ár feléig lehet elmenni.
3. Ne mutassunk nagy lelkesedést az áru iránt, mert akkor az eladó kevesebbet enged belőle látva, hogy szükségünk van rá.
4. Ha több terméket választunk ki ugyanannál az árusnál, akkor esélyes, hogy több engedményt kapunk.
5. Ha kitartunk az eredeti elképzelésünk mellett, de az eladó hajthatatlan, akkor hagyjuk abba az alkudozást és távozzunk. Három eset lehetséges ezután. Az egyik, hogy az eladó utánunk jön és folytatjuk az alkut, a másik, hogy mi megyünk vissza később új ajánlattal, a harmadik pedig hogy karmánkban nincs közös halmaz.

Itthon már nem biztos, hogy működik

Érdemes tudni azt is, hogy férfiakkal többnyire szívesebben alkudoznak, mint nőkkel, különösen Indiában és Sri Lankán, tehát a kompetitív alkatú nők érezhetik, hogy a vásárlás inkább az ő adrenalinszintjüket emelte, az eladóét kevésbé. "Az volt nekem a fura, hogy sokkal unottabban alkudoznak mint például az arabok. Valahogy nem igazán érdekelte őket, hogy megveszünk-e valamit" - mondta Boglárka (31).

(110323) -- HALAB, March 23, 2011 (Xinhua) -- A man arranges textile products at a market in Halab, northern Syria, March 16, 2011. The markets in Halab are famous for textile products, gold and silver jewellery, and laurel soaps. (Xinhua/Bassim)(axy) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com *** Local Caption *** 00635261Fotó: Xinhua / Eyevine / Northfoto

Ázsiában minden ismert, nemzetközi divatmárka másolata megtalálható. Az eladók mindent bevetnek, hogy meggyőzzék vásárlójukat, hogy eredeti az áru, de ez a legtöbb esetben persze nem igaz. Hiábavaló igaz-hamis vitába bonyolodni. Kár elvárni egy Rolex jelzésű órától, hogy a hazautazásunk után még sokáig működjön, vagy egy Prada néven árult napszemüvegtől, hogy UV-védelemmel rendelkezzen. Lehet ellenőriztetni az Ofotértnél, és az optikus sajnálkozó mosollyal adja majd vissza.

Nem valószínű, hogy vudu áll az esetek mögött, de többen tapasztalták már, hogy amint kikerülnek a portékák a Távol-Kelet energiamezőjéből, hajlamosak eltörni, elromlani, megcsúnyulni.

Amikor kiderült, hogy magyar vagyok, már csomagolták is

Rátérhetünk a gyakorlatra. "A legfontosabb, hogy mindig tudjuk, hogy az adott termékért legfeljebb mennyit vagyunk hajlandóak fizetni. Azokon a helyeken, ahol sok turista fordul meg - olyanok, akik a magyaroknál szerencsésebb anyagi helyzetben vannak - mindig elcsodálkoztak, hogy néhány helyi fabatkán is képes vagyok vitatkozni. Majd amikor megkérdezték, honnan is jöttem, és kiderült, magyar vagyok, mosolyogva legyintettek és már csomagolták is a cuccot"- elevenítette fel vietnámi és kambodzsai élményeit László (33), de ebből most inkább nem vonunk le általános következtetéseket a magyarokra nézve. Maradjunk annyiban, hogy élelmesek vagyunk.

Add ide a harmadikat ingyen!

"A legjobb vételem egy "real copy, best copy" Burton snowboard-pulóver volt, amit teszteltem is élesben, és a legendásan divatbuzi snowboardosok nem néztek megvetően. Amikor ezt vásároltam az egykori Sri Lanka-i Columbia ruhagyár maradékait árusító piacon, akkor sikerült a tökélyre fejlesztenem az alkudozást.

Nem agresszíven, csak taktikusan alkudok. Általában kinézek néhány terméket, majd néhány termék -1 termékkel megyek az eladóhoz. Jelen esetben ez két pulóver volt, de hármat akartam megvenni. Elkezdtem alkudozni a két pulóverre, és amikor már az egyébként is viszonylag nevetséges darabonkénti kb. 3000 forintos ár helyett a darabonkénti 2000-2200 forintnál elkezdtek nagyon befeszülni az eladók, akkor bevetettem a titkos fegyvert.

Oké, akkor elviszem mindkettőt a kikiáltási áron, viszont adják oda nekem ajándékba mondjuk ezt, és rámutattam a már jó előre kiszemelt darabra. Az esetek döntő többségében működik"- részletezte Márton.

Még a városba is elvittek motorral

Többen kipróbálták azt is, hogy ha az eladó makacs, az alkudozást félbehagyva kimennek a boltból. Ez általában sikerre vezet, az eladó várhatóan a vevője után szalad, és megkötik az üzletet. Ha ez nem jönne be, akkor kicsit később visszanézhetünk a boltba, hátha akkor már rugalmasabb lesz az árus. "Az első most elmegyek, nem is érdekel ennyiért ez a vacak momentum után még egyszer be lehet próbálkozni, de ezt nem lehet többet elsütni"- mondta Keve (35), akinél Saigonban rendszeresen bevált ez a módszer.

Az eladók exkluzív típusa a kedves eladó. Rájuk is gondolnunk kell, mert váratlanul bárhol felbukkanhatnak.

"Vietnámban, a hegyekben lehengerlő mosollyal és kis naplóval - elégedett kuncsaftok bejegyzéseivel - felszerelkezve alkudoztak és minden megoldás érdekelte őket. A sikeres megállapodás után még grátisz el is vittek minket motorral a városba és megmutatták a kedvenc éttermüket. Közvetlenek voltak, de nem tolakodóak, és vidámak, de nem rajtunk röhögtek. Legalábbis remélem"- mondta Boglárka.

A végén hozzávágta a papucsot

A kínos esetekre rátérve Réka arról számolt be, hogy egyébként empatikus fiújától meglepő volt látni, hogy mennyire kiakasztott egy indiai eladót. "Hosszas küzdelemben 400 rúpiáról 100-ra (körülbelül 500 forint) alkudta le István a papucsot, amit kinézett magának. Az eladó a végén már annyira ideges volt, hogy hozzávágta a papucsot."

Kellemetlen élmények érhetnek még, ha olyan helyen kezdünk bele stratégiai játékunkba, ahol nem illik. Például a Sri Lanka-i Kahawán, a helyiek piacán. "A gyümölcspiacon alkudni kezdtem, pedig ott már eleve minden nagyon olcsó volt. Egy fürt banán kb. 50 forint. Sajnos miután kínkeservesen alkudtam néhány forintnyit, tudtam meg, hogy Sri Lankán pont a piacon nagyon nem illik alkudozni. Úgyhogy utána mindig hagytam néhány rúpia borravalót ennél a bácsinál, hogy rendben legyen a karmám"- mondta Márton. A rendezett karma pedig egy távol-keleti nyaralás során különösen fontos.

Igazi vagy hamis?
Dizájnertáskák és ikonikus napszemüvegek esetében joggal gyanakodhatunk arra, hogy a fillérekért árult termék olcsó hamisítvány. A kevésbé egyedi holmik, különösen a pólók, pulóverek esetében azonban már bonyolultabb a helyzet. A piacon olcsón kínált darabok ugyanis nem feltétlenül hamisítványok. Lehet, hogy közvetlenül a gyártótól származnak, így eredeti darabokat kapunk olcsón, hasonlóan a factory outletekben árult cuccokhoz. De az is előfordul, hogy ugyanabban a gyárban, ám rosszabb minőségű anyagokból gyártják a hamisítványt. Elektronikai cikkeket, mobilt, iPodot pedig nem érdemes piacon venni: az olcsó darabok többsége hamisítvány, ami nemcsak kevesebbet tud az eredetinél, de gyorsan tönkre is megy.

Újabb cikkünk ebben a témában:

„Volt olyan magyar, aki 18 ezerért vett volna négy kis zacskó fűszert"
Aki járt már itthon piacon, úgy gondolja, semmi meglepő nem érheti már egy külföldi alkudozás során. Aztán elmegy nyaralni, és nagyon meglepődik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek