Egy hétvége a pincében

Bár az idei szüret már lezajlott, a szezon után is érdemes borvidékekre látogatni, ha szeretünk finomakat enni-inni és a dombokat borító szőlőskertek látványában gyönyörködni. Mi egészen Olaszországig jutottunk október első hétvégéjén, arra a vidékre, ahonnét kedvenc habzóborunk, a prosecco származik.

A Conegliano és Valdobbiadene körül elterülő lankás dombok tulajdonképpen az Alpok, illetve a Dolomitok déli nyúlványai. Remek kitettségű lejtőiken kiváló borszőlő terem: főleg proseccót gyártanak ezen a vidéken, abból is a legkiválóbbat, mely cartizze névre hallgat.

Forrás: Travelo

Errefelé minden sarkon találunk egy borászatot, saját, minőségi termékekkel, sok pincének pedig saját panziója és étterme is van. A környékbeli borászatok most közösen hirdették meg a hétvégi nyitott pincék programsorozatot, mely október elejétől egészen március végéig tart. Minden hétvégén más-más borászat várja kóstolóval a turistákat, a belépő változó, de fejenként 5 eurónál kezdődik.

Autóval nagyjából hét óra alatt érünk ide Budapestről, úgyhogy érdemes hosszú hétvégét tervezni, 2-3 éjszaka szállással. A környéken 80-100 euró környékén találunk szobát: a panziók között vannak romantikus villák, présházak, és modernizált pajták is, de többségükre jellemző, hogy minőségi anyagokból épültek, jó ízléssel.

Egyik kedvencünk a Due Carpini, amely egy átalakított pajtaépületben található Santo Stefano hegyi falucskában. A szobákból zseniális panoráma nyílik a környező vidékre, némi felár ellenében pedig a szomszédos Salis ház úszómedencéjét is használhatjuk. A Carpini szobái 80 eurónál kezdődnek, a Salis modern épületében, melyben étterem és wellnessközpont is van, 130 euró a legolcsóbb kétágyas, reggelivel. Mellettük áll a Garbara pincészet ódon épülete, melyben nemrégiben szintén kialakítottak vendégszobákat, bár a foglalási rendszerük csak ékes olasz nyelven működik.

Forrás: Travelo


Valdobbiadene felett keletre a dombon, San Pietro di Barbozza falucskájában áll a Hotel Vecchio Municipio, egy 18. századi épület, mely, mint neve is mutatja, régen városháza volt. Két- és háromágyas szobáik is vannak, 80 eurótól kezdődő áron: összesen 20 szoba és négy lakosztály várja a turistákat, többségük völgyre néző körpanorámával.

A városközponttól nyugatra, Funer faluban álló Le Perine agriturismo (vidéki turistaszállás) egy öreg farmépületben található. Elegánsan felújított apartmanokat kínál, melyekben igazi kandallóban ég a tűz a nappaliban, a szobákat pedig régi parasztbútorok, rézüstök és egyéb használati tárgyak díszítik. A teljesen felszerelt, konyhával és nappalival is rendelkező 2 és 4 személyes apartmanok szállásdíja fejenként 30 eurónál kezdődik.

A dombokon álló, völgyekben megbúvó falucskákat nemcsak autóval közelíthetjük meg. A környéket bringával is érdemes körbejárni, ha nem bánjuk, hogy így csak elvitelre vehetünk proseccót. Kerékpárról sokkal testközelibb élményt nyújt a vidék, így érdemes bringát vinni vagy bérelni, pláne, ha az időjárással is szerencsénk van. A mostani szokatlan meleg télen, vagy pláne márciusban egy napsütéses napon jó program lehet a városnézés két keréken. Csak a kesztyűt ne hagyjuk otthon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek