Instant látogatás a Mikulásnál

A gazdasági válsággal dacolva három utazási iroda is kínál Budapestről induló egynapos utat Lappföldre, a Mikuláshoz. Ha van fejenként százötvenezer forintunk, indulhatunk is rénszarvast simogatni.

Amennyiben nagyobb mennyiségű felesleges készpénzzel rendelkezünk, a sarki pláza Mikulásának meglátogatása helyett jóval autentikusabb valamelyik utazási iroda Mikulás (szocializmusban szocializálódottaknak: Télapó) charter útjára befizetni, a gyereket a hónunk alá kapni, és meg sem állni a finnországi Rovaniemi városáig. Itt található ugyanis Santa Claus Village, vagyis Mikulásfalva, Télapó irodájával és postahivatalával.

Forrás: Travelo

 Joulupukki, vagyis a Mikulás itt fogad minket manói és rénszarvasai társaságában. Köszönjünk nekik nyugodtan magyarul, ugyanis köszönni és kellemes ünnepeket kívánni a mi nyelvünkön is tudnak. (Kivéve a rénszarvasok, bár ki tudja.) Ha mélyebb eszmecserébe szeretnénk kezdeni a nagyszakállúval és az aprónéppel, azért nem árt inkább valamelyik világnyelvvel megpróbálkoznunk.

Kattintson bátran a manóra! Remek lappföldi galériát rejt a kép.Forrás: Travelo

A Mikulás-mizéria egyébként viszonylag újkeletű Rovaniemiben. Akkor kezdődött, amikor az ötvenes években az amerikai elnök özvegye, Eleanor Roosevelt Rovaniemiben szállt meg. Mivel nagyon kellemes élményekkel tért haza lappföldi útjáról, egyre többen látogattak ide. Ezért döntöttek úgy a finnek, hogy itt állítják fel a Mikulás irodáját – szóval az egész télapós, manós hacacárét köszönjük a volt first ladynek.

fotó: csini

Több hazai utazási iroda is kínál december elején-közepén utakat Mikulásfalvára, és ha van fejenként kb. 150 ezer forintunk egy ilyen mókára, már csak azt kell eldönteni, hogy egy, két vagy négy napig szeretnénk a rénszarvasokat és huskykat bámulni. Furcsa, de az a helyzet, hogy az egynapos, kissé rohamtempójú túra egy árban van a 4 napos, nyugalmas, négycsillagos szállodai elhelyezéssel egybekötött nézelődéssel. Különbség főleg a fakultatív programokban van: az egynapos út ízelítőt kínál több olyan programból is, amelyek a konkurenciánál fizetősek. A többnapos programoknál viszont több idő jut mindenre, és mi dönthetjük el, kutyaszánoznánk, vagy hómobiloznánk inkább. Lássuk hát a kínálatot:

Az instant látogatás: Go4Travel

A Mikulás Charter Lappföldre program december 3-án, 07:30-kor startol, és meg aznap este, 21:00 órakor tesz le a repülő Ferihegyen. Mi mindent passzíroztak bele a szervezők ebbe a pár órába?

  • szánhúzás rénszarvasokkal: Egy kijelölt erdei ösvényen a résztvevők kipróbálhatják a rénszarvas-szánozást, megismerkedhetnek közelebbről ezekkel az állatokkal.
  • szánhúzás husky kutyákkal: A fenti program, csak itt kutyákkal.
  • lapp sámánceremónia: Tradicionális lapp kunyhóban, tábortűz mellett történeteket mesél egy sámán.
  • motorosszános szafari: A mintegy félórás program keretében a résztvevők szafari túrán vesznek részt, ahol csoportvezető kíséretében mindenki saját maga vezetheti a motorosszánokat.
  • snow fun activities: Aki ebéd után szeretne egy kicsit mozogni, annak lehetősége van kipróbálni a jégkorongozást, szánkózást és egyéb aktív programokat.
  • találkozás a Mikulással: Ez ugyebár az utazás lényege és csúcspontja. Egy hangulatos erdei fakunyhóban várja kis barátait a Télapó. Lehet közös fényképeket készíteni, és mindenki megsúghatja neki, hogy milyen ajándékokat szeretne tőle kapni. A 12 év alatti gyermekek apró meglepetést is kapnak.
  • Santa Claus Village (Télapó otthona) és a postázó üzem megtekintése: A kirándulás utolsó állomása, ahol lehetőség nyílik megtekinteni a Télapó postázó üzemét és onnan levelet küldeni igazi lappföldi bélyegzővel! (A Santa Claus Village-ben található üzletekben ajándékvásárlási lehetőség is van.)

Részvételi díj: Felnőtt: 149.900 HUF/fő Gyermek: 139.900 HUF/fő

fotó: csini

A kétnapos manókiképzés: Tensi Holiday

A Tensi konkrétan úgy hirdeti kétnapos programját, hogy a Go4Travel nettó 5 órájánál jóval többet töltenek mókával, és még kreatív programokat, kedves meglepetéseket is kínálnak. Mindenki ajándékcsomagot kap, a reptéren huskyval várják az érkezőket, az idegenvezetők manónak öltöznek, a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Az utazást december 3-4-re szervezték, a program a következő:

  • manóműhely, bábozás már a fedélzeten
  • mézeskalácssütés a szállodában
  • karácsonyiajándék-készítés
  • játékos csapatverseny a hóban
  • társasjátékozás
  • látogatás Mikulásfalván (találkozás a Télapóval, beszélgetés, postahivatal stb.)

Szállás: Rovaniemi központjától 5 percnyire egy téli üdülőparkban, finn faházakban, saját szaunával.

Alapár: 150 000 forint (+ 29 500 forint reptéri illeték)

Fakultatív programok:

  • hómobilos szafari (29 500 forint)
  • rénszarvasfarm (gyerek 20 000/ felnőtt 27 500)
  • huskyfarm (gyerek 18 000/ felnőtt 23 000)
  • vacsora (gyerek 6600/felnőtt 9900)


A négynapos luxus-Mikulás túra: Vista

A Vista 4 napos téli pihenést kínál, négycsillagos szállodai elhelyezéssel. Kevésbé nyerő, hogy itt nem közvetlen járat szerepel a kínálatban, Helsinkiben át kell szállnunk. A kirándulásra december 8-11, vagy 15-18. között keríthetünk sort. Az út alapára 159 000 ft/fő (+ 38 500 ft/fő reptéri illeték)

Az ár tartalmazza:

  • oda-vissza repülőjegyet a Budapest-Helsinki-Rovaniemi útvonalon, Finnair járatokkal
  • szállást három éjszakára a City Hotel Rovaniemi**** szállodában, kétágyas szobában
  • bőséges skandináv büféreggelit
  • repülőtéri transzfereket
  • magyar csoportkísérőt

A fakultatív programok a következők:

  • Rénszarvasszán-túra Mikulásfalvára: A Rénszarvas Parkban a rénszarvasok életével lehet ismerkedni, ezt követi az átkelés az Északi-sarkkörön és rénszarvasszánozás Mikulásfalváig. A Mikulás meglátogatása után postahivatalából karácsonyi képeslapot lehet küldeni. Ebéd- és vásárlási lehetőség Mikulásfalván. Ára: 35 000 Ft/felnőtt, 26 000 Ft/gyermek.
  • Hómobiltúra a szánhúzókutyákhoz: Kirándulás hómobillal a hófödte tajgán, az úticél egy szánhúzókutya-farm, ahol kutyaszánt is lehet vezetni. Ára: 35 000 Ft/felnőtt, 26 000 Ft/gyermek.
  • Északi fény túra hómobillal. Az esti hómobiltúra alatt egy tábortűznél mindent megtudhatunk a lappoktól e különleges természeti jelenségről, és ha szerencsénk van, északi fényt is láthatunk. Ára: 31 000 Ft/felnőtt, 23 000 Ft/gyermek.
  • Arktikum: Lappföld legszínvonalasabb múzeuma (bármit is jelentsen ez) a szállodától kb. 800 méterre található, ahol megismerkedhetünk a lappok múltjával és jelenével, valamint az Északi-sarkkör élővilágával. Nyitva 10:00-18:00, felnőttjegy 12, gyermekjegy 5 euró, 7 éves kor alatt ingyenes.
  • Santa Park: Élménypark a Mikulásfalvától 2 km-re. Nyitva 10:00-18:00, felnőttjegy 28, gyermekjegy 23 euró. Santa Park show, manóiskola, jéggaléria, gyömbéres sütemények, ajándékboltok. Taxival célszerű megközelíteni.
fotó: csini

Amit minden úttal kapcsolatban fontos tudni: bár a meleg, réteges ruházat alapkövetelmény, ne vigyük túlzásba a felkészülést! Minden túrán biztosítanak spéci thermoruházatot, ezért nem kell semmilyen különleges, extra hideghez szükséges védőfelszerelést beszereznünk.

Amennyiben most nem kívánunk komolyabb összeget áldozni a Mikulás meglátogatására, menjünk el az Állatkertbe. Itt is láthatunk ugyanis rénszarvasokat, sőt ha veszünk pár száz forintért zoocsemegét, meg is etethetjük őket. A Télapóval meg úgyis találkozik a gyerek az óvodában, úgyhogy rögtön spóroltunk százötvenezret.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek