Vendégháztól a luxusig Karintiában

Karintia Stájerországnál kicsit messzebb esik a határtól, de megéri az autózást. Termálfürdők, hangulatos hegyi falvak és Ausztria egyik legjobb pályarendszere gondoskodik a kikapcsolódásról. Ha a szikrázó napsütés nem lenne elég, a hüttékben spéci forró italoktól melegedhetünk át, és a klasszikus osztrák fogásokra sem lehet panasz.

Ausztria legdélebbi tartománya, Karintia világszerte ismert csodás hegyeiről és tavairól. Stájerországhoz képest kicsit tovább kell ide utaznunk, de a gyönyörű tavak, kellemes termálfürdők és a síelésen kívüli szórakoztató programok sokszínűsége igazán kárpótol az autóban töltött plusz időért. A Travelo részletes, letölthető Ausztria-síkalauzát itt találja, melyből ez a cikk kivonatot közöl.

Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim (fotó: KRóbert)

 Az elegáns és kiváló síparadicsom nem csak a téli sportot kedvelők, de a termál- és élményfürdő imádók mekkája is. Az napsütéses órák száma éves szinten 2000 feletti, ennek ellenére a centrum kellőképpen hóbiztos: a pályák nagy részét rendszeresen hóágyúzzák. Így a síterep megfelelő lehet azoknak a családoknak vagy baráti társaságoknak is, ahol nem mindenki síel vagy snowboardozik. A hangulatos település, a napsütés és a fürdőzési lehetőségek ugyanúgy kitöltik a téli vakáció napjait, akár egy kiadós csúszás. A település különböző részeit – a fürdőket és a lifteket – síbusz köti össze, ami mindenki, még a nem síelők részére is, ingyenesen használható.

Hütte tipp: A terepen számos klasszikus osztrák hüttét találunk, átlagos árfekvéssel. Sokkal érdekesebb, ha kivételt teszünk, és inkább a termálfürdőket emeljük ki Bad Kleinkirchheimmel kapcsolatban, ha már erről nevezetes a hely. Két fürdőt is találunk itt, a Römerbadot és a St. Kathrein termálfürdőt. A falu központjában, a déli kabinos felvonó, a Kaiserburgbahn tövében található a Römerbad. A római stílusú, nemrégiben felújított, szép wellness fürdőben olyan medence is akad, amiben télen is ki lehet úszni a szabadba, a pálya aljába. Többen nehezményezik viszont, hogy itt a termál sajnos csak 31-32 fokos testmeleg vizet jelent, így sokaknak túl hűvös a víz a pancsoláshoz. A település másik fürdője a St. Kathrein. Ez kisebb, de többek véleménye szerint barátságosabb, kuckósabb, és jóval kevesebben vannak. Mindkét helyen zárás előtt 3 órával kedvezményes jegy váltható, így a felnőtteknek 13 EUR-ba kerül a belépő a St. Kathreinbe, és 13,50-be a Römerbadba. Aki az esti jeggyel megy, gyorsan menjen a szaunába és időben vegye igénybe a wellness szolgáltatásokat, mert ha későn megy, akkor már nincs wellness program (8-kor van az utolsó) és 9-kor kezdik kikapcsolni a szaunát.

Szállástipp luxusra vágyóknak

Thermenwelt Hotel Pulverer*****

A saját termálfürdővel és díjnyertes konyhával rendelkező wellness szállodában a legmagasabb igényekkel érkezők sem fognak csalódni. 2100 négyzetméteres élményszauna- és termálrészleg, ötfogásos vacsora, kísérő a sítúrákhoz – mi kell még? A környék egyik legjobbnak tartott szállodája ugyanakkor nem hivalkodó: a belső terek kellemesek, ellentétben az öt csillagos szállodáktól megszokott rideg eleganciával, itt otthon érezhetjük magunkat, a kiszolgálás mégis minőségi és hibátlan. A szobák tágasak és szépek, a spa részleg kiemelkedő, az ellátás remek.

Nassfeld

Az olasz határ közelében fekvő Nassfeld-Hermagor a legek síterülete Karintiában: ez a régióban a legnagyobb, a legmodernebb pályarendszer, és még Ausztria tíz legjobbja között is szerepel. Itt található az Alpok leghosszabb kötélpályája és az ország leghosszabb megvilágított sípályája is. Nassfelden két snowboard park is van, mindkettő rendszeresen nemzetközi versenyek színhelye. A pályarendszer előnye, hogy méretei miatt nincs zsúfoltság, ha jól választunk pályát, még a főszezon kellős közepén is előfordulhat, hogy csak egyedül csúszunk. Fontos tudni, hogy bár a síterepre egészen 1400 méteres magasságig fel lehet menni autóval – ezért itt sok szálloda is található – ha nem itt van a szállásunk, a legkényelmesebben a pályákhoz a Milleneum Expressz felvonóval lehet feljutni. A felvonó kapacitása szerencsére hatalmas (nem véletlenül a legek centruma Nassfeld) így nem kell sokat sorban állni nagy tömeg esetén sem. A felvonónál óriási parkoló van kialakítva, de az sem baj, ha csak távolabb tudunk megállni – a távolabbi helyekről kis traktorral szállítják a síelőket a Milleneum Expresszhez. Az autóval nem rendelkezőknek síbusz áll rendelkezésére. Önellátásra készülők számára hasznos információ, hogy a régió települései közül csak Hermagorban találunk rendes, szupermarket méretű boltot.

Nassfeld (fotó: kisklau)
Ausztria-útikalauz a zsebben
Időt és fáradságot nem kímélve állítottuk össze ingyenesen letölthető és egyszerűen kinyomtatható Ausztria-síkalauzunkat, melyből cikkünk kivonatot közöl. Töltse le a Stájerország és Karintia legjobb helyeit listázó, részletes Travelo Guide-ot pdf formátumban, és vigye magával!

 Hütte tipp: A hütték közül a Milleneum Expressz aljában levőt ajánlják többen is, ami meglepő módon nem drágább, sőt néhány tétel tekintetében olcsóbb is a hegyen levő társainál, és a spéci téli italok (Jager tea, Bombardino) itt a legfinomabbak. A 40-50-60-as pályák tetejénél levő önkiszolgálós szintén nem rossz hely, és itt magyar személyzetet is találunk. Ha pizzára fáj a fogunk, az 52-es pálya aljában, Sonnleitenben található Zur Resi nevű helyet érdemes felkeresni. A pizzázóban igazi bulihangulat uralkodik, és az étel is remek.

Szállástipp - hangulatos szállás, elérhető áron

Haus Kärnten - Nassfeld***

Igényes, hangulatos családi tulajdonban lévő fogadó, ami közvetlenül a sípályáknál található. Ez Nassfelden különösen drága kincs – ha itt szállunk meg, nem kell a pályákhoz feljutással szenvednünk, ami sokak kedvét elveszi ettől a sítereptől. Minden apartmanban teljesen felszerelt konyha van, de félpanziós ellátást is kérhetünk. Szállásfoglalásért a budapesti Nassfeld Információs Irodát kell keresni, ahol kedvezményes síbérletet is igényelhetünk.

Gerlitzen

A Gerlitzen Alpok síparadicsoma Villach városától nem messze, gyönyörű természeti környezetben, az Ossiachi tó fölött fekszik. A tó partjától egy négyfős kabinos felvonóval juthatunk fel a széles, napsütötte pályákhoz. Ez utóbbi tulajdonságai miatt Gerlitzen igazi családi síterep. Sőt, tizenhárom pálya úgy helyezkedik el, hogy ha megfelelő sorrendben csúszunk le rajtuk, mindig a napsütéssel szemben síelhetünk. Ez "Stella Ronda" néven van kitáblázva.

Gerlitzen (fotó: panniporter)

 Hütte tipp: Ahogyan a már említett síterepek többségén, úgy Gerlitzenben sem nagyon kell rettegni, hogy valami szörnyűséges helyre tévedünk be. Vannak a jó hütték, és a jobbak. A jegypénztárnál ingyenes pálya- és hüttetérkép van kihelyezve, ebből informálódhatunk. A tetőn lévő Gipfelhaust az isteni sütik miatt érdemes meglátogatni. Ebédelési célzattal a Huaba Hütte felé kell vennünk az irányt, főleg, ha kiválót akarunk enni. A hütte a Klösterle (kellemes 4 km-es piros pálya) fenti harmadának végén található, gyönyörű környezetben. És ami a legfontosabb: a fogások a saját gazdaságukban előállított alapanyagokból készülnek. (http://www.sielok.hu/siterepek/ertekeles/gerlitzen)

Szállástipp – wellness hotel, ahol minden a családról szól

Mountain Resort Feuerberg****

Az Ausztria legmagasabban fekvő hotelei közé tartozó, 1765 méteres magasságban lévő üdülőközpont csodálatos kilátásával és 2000 négyzetméteres fürdővilágával Karintia egyik legnépszerűbb téli célállomása. Hatalmas előnye, hogy a pályák közvetlen közelében található (de autóval is megközelíthető, igaz egy 12 km-es, viszonylag szűk szerpentinen – erre lelkiekben készüljünk fel), így nem kell naponta megszenvednünk a völgyből való feljutással. Különösen a családok körében népszerű: a strandolási lehetőséget kalandpark, óriáscsúszda, játszóház, színház, és kreatív programokkal egybekötött gyermekfelügyelet egészíti ki. A gyermekmegőrző kiváló és hosszú ideig tart nyitva, így akár egy kellemes, kettesben eltöltött vacsora is belefér a családi síelésbe, míg a gyerekek jól szórakoznak.

A szálloda ezen kívül egy sí- és snowboardiskolával, egy síkölcsönzővel, valamint egy kezdőknek kialakított, gyermekfelvonóval ellátott pályával rendelkezik, így teljesen kezdőknek, vagy apró gyerkőcök hóhoz szoktatásához is kiváló lehet.

Karintiai síszállások a C-Traveltől

Válasszon szállást a C-Travel kínálatából, és foglaljon azonnal! Karintiában 74 szálláshely közül választhat.

Online foglalás

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek