10 millió forint jár annak, aki előlép a kincs egy darabjával

Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, a Seuso-kincs rejtélyeinek kutatója osztotta meg a hírt a feol.hu-val, hogy 10 millió forintos felajánlás érkezett az ókori ezüstkészlet újabb darabjáért. A kutató biztos benne, hogy magánszemélyeknél lappanganak még műtárgyak a kincsből, akik nyugodtan előállhatnak vele, ugyan is már nem terheli őket büntetőügyi felelősség.

A Hyppolitus készlet a Seuso-kincsből a Parlamentben is ki volt állítvaForrás: Wikipédia / Elekes Andor

A filmrendező, egyben oknyomozó újságíró/riporter évek óta aktívan szervezi és irányítja a kincs még rejtőző darabjainak megtalálását a Kőszárhegy melletti Szár-hegyen és környékén. A kincs egy vagy néhány tárgyának előkerülési esélyét latolgatva úgy véli, az idő múltával nem csökken, hanem nő ennek a lehetősége.

Az okát abban látja, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek illegális kincsvadászai, gyűjtői, orgazdái kiöregedtek, legtöbbjük már nem is él. Az ő hagyatékukból (is) előkerülhetnek eddig lappangó tárgyak. Vannak olyanok is, akik nem is tudják, mi van a birtokukban. Márpedig a tanúk több mint negyven színezüst tálról, korsóról beszéltek, ennyit láttak annak idején a megtaláló Sümegh Józsefnél Polgárdiban. Ebből ma 14 tárgy, és a tárolásukra szolgáló rézüst látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Részlet a Vadásztálról. A Seuso-kincs darabjai a legnagyszerűbb ókori ötvösmunkák közé tartoznakForrás: Elekes Andor / Wikipedia


Még kell lenniük Magyarországon, mert nem vitték ki az összeset külföldre. Sümegh József jó párat elcserélt, eladott, illetve elrejtett. A többit gyilkosai szerezték meg.

Bizonyított tény, hogy a szár-hegyi pince – ahol őt 1980 decemberében felakasztva találták – a kincs átmeneti rejtekhelyéül szolgált. Hiteles tanúk beszéltek arról is, hogy a Szár-hegy egyik kútja római kori kincseket rejt. A sok közül hármat átkutattunk/kitisztítottunk profi szakemberekkel, sajnos eredménytelenül. Szomorú, de olyan is tudomásomra jutott, hogy a Seuso-tárgyak közül van, amit beolvasztottak. A többi elrejtve, titkos széfekben várja sorsát, leginkább itthon, de az NSZK-ba is csempésztek annak idején a leletből. Üldözöm egy régen meghalt ügyész hagyatékát is" - mondta el Dézsy Zoltán.

Egy magánszemély, tíz millió forintot ajánlott fel a beszolgáltatónak az ezüstkészlethez tartozó újabb tárgyért, hiszen a kincset eladni úgy sem lehet. Garantált a teljes diszkréció és a névtelenség az új tárgy átadójának, akinek nem kell tartania semmiféle jogi következménytől sem, mert minden esetleges bűncselekmény elévült.

A felhívásban érintettek május 31-ig, a 06 20 6170 600-as telefonszámon, vagy a dezsyzol@gmail.com email-címen jelentkezhetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek