Fenséges romtemplomok Angliától Mexikóig

A 12. századi Szent István-székesegyház Bécsben nem csak lélegzetelállító építészete miatt olyan vonzó látnivaló, hanem azért is, mert 2023-ban ugyanúgy képes betölteni eredeti funkcióját, mint amikor megépült. Hiszen mindene megvan hozzá: tető a hívők feje fölé, teljesen ép oltár, sértetlenül maradt szobrok, stb. 

Létezik azonban néhány olyan templom, amely épp azzal vonzza a látogatókat, hogy csak romok maradtak belőle. Ironikus módon hanyatlásuk és a hozzáépítések hiánya nemhogy a kárára van ezeknek az épületeknek, hanem éppen hogy kiemeli a fenségüket. Persze fontos tudni, hogy ezen épületek többsége gondosan karban van tartva, hogy a további pusztulást megakadályozzák.

Whitby apátságForrás: Shutterstock

Ezek a romtemplomok rejtélyesek és kísértetiesek, romantikus hangulatukkal sok művész számára jelentettek inspirációt az évszázadok során. Éteri szépségük magával ragadta a romantika korában élő emberek fantáziáját. A 19. században annyira rajongtak a hanyatló épületek éteri esztétikájáért, hogy ha nem volt omladozó rom a parkban, akkor felépítettek néhány műromot. A tatai angol kertek a korszak szép hazai példája, melyet érdemes felfedezni egy délután. Most azonban három valódi romtemplomot fogunk mutatni. ezak az épületek valaha hívőket fogadtak falaik között, de amikor már misét nem lehetett tartani bennük, új funkciót kaptak: régészeti múzeumként, turisztikai látványosságként, zarándoklatok célpontjaiként léteztek tovább.

Whitby apátság - Egyesült Királyság

Ez a 13. századi gótikus apátság közel 700 éve magasodik Whitby városa fölött. Helyén először Oswy northumbriai király alapított templomot i.sz. 657-ben, melyet később, a normann hódítás után újjáépítettek. Az itt álló katedrális egészen 1539-ig volt a vallási élet központja.

Whitby apátságForrás: Shutterstock

Mára erősen megviselte az épületet az évszázados kopás, az időjárás és a háború viszontagságai, beomlott a tető, csak a katedrális csontváza maradt meg, amely különleges atmoszférát teremt a tájban. Az apátság kísérteties romjai számtalan művész, író és költő számára jelentettek inspirációt, manapság pedig kedvelt turisztikai látványosság lett a romokból. Fantasztikus kilátásban gyönyörködhet azok, akik a felfedezésére érkeznek, a romok árnyékából rálátni a tengerre és a városra is.

San Juan Parangaricutiro - Mexikó

A mexikói Michoacán államban található templom az egyetlen épület, amely a vulkánkitörés által elpusztított San Juan Parangaricutiro falujából megmaradt. Egészen éteri, a japán Mijazaki animációs filmjeit (Laputa) idéző látvány, ahogy ez a láva által félig maga alá temetett templom a természeti tájból kiemelkedik.

San Juan ParangaricutiroForrás: Shutterstock

Meglepő módon a láva érintetlenül hagyta a tornyot és az oltárt, amelyeket azóta a növényzet is bekebelezett. A templom, amelyet a hívők szerint Isten mentett meg a katasztrófától, évenkénti zarándoklatok célpontja.

San Juan ParangaricutiroForrás: Shutterstock

Carmo Convent - Lisszabon

Az 1389-ben felépült lisszaboni Carmo Convent gótikus katedrálisának „csontváza" az 1755-ös földrengés pusztítására emlékeztet. Egy időben ez volt Lisszabon legnagyobb temploma, de a földmozgás következtében a tető a gyülekezetre omlott mise közben. Mára csak a hajó boltívei láthatók a törmelékből. A katasztrófa után a várovezetés újjá szerette volna építeni, de aztán a romantika romkultuszának hatására úgy döntöttek, hogy úgy őrzik meg az utókornak, ahogy a történelem hátra hagyta.

Carmo ConventForrás: Shutterstock/Santi Rodriguez

Az egykori főoltár helyén ma egy kis régészeti múzeum található, amelyben egy eklektikus sírgyűjteményt (a legnagyobb I. Ferdinánd királyé), szobrokat, kerámiákat és mozaikokat találunk. A fontosabb régészeti emlékek között szerepel egy vizigót oszlopmaradvány, egy római sír, amelyre múzsákat ábrázoló domborműveket véstek, valamint dél-amerikai gyerekek múmiái.

Lisszabon, Carmo ConventForrás: Shutterstock/AlexeMarcel
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek