Szokatlanul hosszú utat tett meg egy vándorló túzokkakas

A korábban műholdas jeladóval ellátott túzokok közül az utóbbi fél év egyik legérdekesebb történését egy, a Csanádi pusztákon jelölt kakas szolgáltatta. A másodéves példány szokatlanul hosszú kóborlási útvonalat járt be a Körös-Maros Nemzeti Park területén. A Csanádi pusztákról indult, s bejárta a Kis-Sárrét és a Dévaványai-Ecsegi puszták túzokok által lakott élőhelyeit, írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

TúzokkakasForrás: Motkó Béla/kmnp.hu

A kakasok egyébként is hajlamosabbak nagyobb kóborlásokra, remélve, hogy új állomány életterébe tévednek, illetve még a tél előtt szemlézik a potenciálisan megfelelő táplálkozó területeket. Persze ezek a feltáró mozgások főleg a populáció életterében történnek, kevés madár hajlandó nagyobb kóborlásra.

Ez a kakas viszont bejárta Békés vármegye mindhárom jelentősebb túzokos térségét. Volt a Kis-Sárréten, majd átment a Dévaványai-Ecsegi puszták térségébe, ahol rálelt a jelentősebb túzok élőhelyre, és hosszabb-rövidebb időt töltött a részterület különböző területein. Becsatlakozott a legjobb „túzok dürgő" helyekre, és új adatokat is nyújtott az ún. vedlőhelyek hollétéről és minőségéről.

Más jelölt túzokoknál is igazolást nyert, hogy az ember által nevelt kakasok is dürögnek, tehát jelzik a párosodási szándékukat, illetve a tojók bizonyítottan vitális tojást tojnak és sikeresen nevelnek fiókát.

Rávilágítottak az adatok többek között a szezonális élőhely-használatra, illetve a mindennapi előfordulási helyekre is. Mindez azért is fontos, mert ezáltal új létszám- és ivari összetételű csapatokat lehetett találni és szemügyre venni.  

Madarunk csak rövid ideig volt bármely területen egymagában, általában csapatokhoz csatlakozott. Mivel másodéves példányként igen kóborló típusnak tűnik, valószínűleg későbbi életútja is tartogat még meglepetéseket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek