Világsztárok egy zalai családi birtokon: Interjú az ország legújabb fesztiváljának szervezőjével

2010-ben csak egy zalai faluban lévő erdőszéli családi birtok volt. Majd felépült egy Balaton-felvidéki stílusjegyeket hordozó falusi vendégház. Aztán egy vadaspark dámszarvasokkal, az afrikai szafarikon használt szállások ihlette glamping stílusú luxussátrak, egy szabadtéri színpad... Mára pedig már 10 hektáros a terület, amely idén először egy külföldi sztárvendégeket felvonultató fesztivállal várja a vendégeket.

Az Örvényesvölgy Fesztivál 2023. júniusában, két hétvégén, 9-11-én és 16-17-én kerül megrendezésre a zalai dombok között, Zalacsányban, Badacsonyi Tamás családjának birtokán.

Örvényesvölgy FesztiválForrás: Örvényesvölgy Fesztivál

A jogász Tamás, közgazdász felesége és két gyermekük 2013-ban először csak próba jelleggel költöztek ki Budapest 9. kerületéből a Zala megyei Örvényesvölgybe. Azóta már állandó jelleggel itt élnek 30 dámszarvas társaságában, a kertjükben kialakított szálláshelyet pedig két alkalommal is Európa legjobbjai közé választották. Falusi hangulat egy csipetnyi kozmopolitizmussal keverve, magyar népzene, nemzetközi jazz, soul, blues és az elektro-swing előadók, valamint a világon mindenütt ismert Gipsy Kings várják a fesztiválozókat a családias hangulatú rendezvényen. Az esemény idejéhez közeledve a szervezőt, Badacsonyi Tamást kérdeztük a fesztiválról.  

Miben lesz ez a fesztivál más, mint a többi?

Köszönhetően annak, hogy részei lehetünk térségünkben az idei év legjelentősebb kulturális programsorozatának: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programnak, a támogatásukkal egy igazán különleges kínálat állt össze. Magyarországon ma rengeteg fesztivál van, de nem jellemző, hogy Grammy-díjas világsztárok játszanak egy kis falu erdőszéli színpadain. Viszonylag kevesen kísérleteznek azzal is, hogy az általános közízlésre és tömegigényekre tekintet nélkül határozzák meg programkínálatukat, és a minőséget szem előtt tartva, adott esetben Magyarországon még ismeretlen, a világban viszont már elismert előadókat mutassanak be a rendezvényeiken. Mindezekben, ha csak a programunkat nézzünk, úgy gondoljuk kiemelkedünk az átlagból. Júniusban öt külföldi sztárvendég érkezik majd Zalacsányba, köztük a jazz, a soul, a blues és az elektro-swing legnagyobbjai. Velünk lesz a 35 éves, Grammy-díjas Gipsy Kings Diego Baliardo vezetésével. Színpadunkra érkezik Candy Dulfer, a Grammy-díjra jelölt holland szaxofonos és zenekara. Az osztrák Deladap Crazy-Swing – Dirty Jazz koncertjével mozgatja majd meg a magyar közönséget, de érkezik a Nagy-Britanniában 2022-ben az év énekesének választott Kevin Davy White is. Zalacsányba tér haza New York-ból Németh Ferenc jazzdobos, aki igazi nagyágyúkat hoz magával: Seamus Blake tenor-szaxofonost, aki jelenleg a Pink Floyd alapító/énekes Roger Waters zenekarában játszik, és Gilad Hekselman gitáros – ők együtt ma az amerikai jazz élet legkeresettebb előadói. Hazai fellépőként többek között a Csík Zenekar és az Anima Sound System lép fel a fesztiválon.

A minőségi programok mellé még adottság a lenyűgöző természeti környezet, ami a fesztivál helyszíne. Nagyszínpadunk természetes hátterét egy hatalmas erdő adja a mögötte lévő „hegy"-oldalban, a közönség egy természetes arénában, Örvényesvölgyben, egy dombokkal körbevett rétről nézi a koncerteket.

A fotók alapján valóban lenyűgöző a helyszín. Mesélnél még nekünk a környezetről?

A fesztivál helyszíne a családi birtokunk, tulajdonképpen a „kertünkbe" invitáljuk majd a közönséget. A 10 hektáros területen velünk együtt él 30 dámszarvas is, őket szállóvendégeink és a fesztiválozók is köszönthetik majd. A birtokunkon üzemeltetjük a Pálos Resort nevű szálláshelyet, amely 2018-ban és 2021-ben bekerült a 28 legjobb európai szálláshely közé: az International Hospitality Awards díját nyertük el Best Country Hotel és Best Etno Hotel kategóriában.

Birtokunk történelmi jelentőségű területen fekszik. Az 1200-as években itt épült fel a Pálos Rend központi jelentőségű kolostora, mely egészen az 1600-as évekig virágzott, a terület pedig ma védett régészeti lelőhely.

A Balaton-felvidéki stílusjegyeket hordozó falusi vendégházForrás: Pálos Resort

Sok szálláshely már betelt. Aki most vásárolna jegyet, hol talál még szállást. Sátorozni lesz lehetőség?

Zalacsány szálláshelyei a kempingeket leszámítva már teltházasak lettek a június 16-18-i hétvégére. Szerencsére azonban a közvetlen szomszédunkban 5-10 perc autóútra több kategóriában nagy számú, szabad szálláshely található, elsősorban Hévízen vagy Kehidakustányban, amelyek fesztivál transzfer buszokkal is foglalhatóak. Kemping a fesztivál helyszíne mellett közvetlenül is van, itt még vannak szabad sátorhelyek. (Dutch Hill Camping) Transzferbuszok indulnak Hévízről, Keszthelyről, Kehidakustányról, Zalaszentgrótról és Zalaegerszegről melyek a fesztivál programok kezdete előtt érkeznek meg a helyszínre, majd a programok végeztével mennek vissza a jelzett településekre.

Dámszarvas a Pálos ResortonForrás: Pálos Resort

A koncertek mellett milyen más programokra számíthatunk?

Gazdag és színes gyermek- és irodalmi programokat is kínálunk. Meglepetés, de június 11-én vasárnapra éppen most jelentünk be egy újabb fesztiválnapot, amikor kizárólag gyerekprogramokat szervezünk. Lesz például jelmezes interaktív gyerekműsor, több bábszínházi produkció, a réten kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók (pl. furulyakészítés, szövés), és velünk lesz a Varázshangok Játszóház is. A napokban derült ki, hogy egy régi vágyunk is teljesülhet, velünk lesz a most már felnőtt gyerekek számára is kedves Vitéz László is!

Az irodalmi programokból az első hétvégén kiemeljük Dr. Fűzfa Balázs irodalom professzor "Szabadság, Szeretem - Petőfi és az örök modernség" című rendhagyó irodalomóráját, június 10-én 14:00-tólvendégünk lesz Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, lesz egy programunk Kortárs Költőnők Klubja címmel, Szili Péter pedig Dalok a könyvtárból című zenés irodalmi műsorával a magyar irodalom nagyjainak üzeneteit hozza el, és adja elő akusztikus koncertjén, Ady Endrétől, Nagy Lászlón át Weöres Sándorig. A további gyermek- és irodalmi programokat honlapunkon mutatjuk be.

Koncert a nagyszínpadon az Örvényesvölgy Fesztivál helyszínénForrás: Örvényesvölgy Fesztivál

Milyen stílusú ételek közül lehet válogatni?

Igyekszünk elsősorban a helyi gasztronómiát bemutatni. Kisfalusi helyszín ellenére vagyunk viszont annyira kozmopoliták, hogy néhány nemzetközi ízt sem hagytunk ki: lesz így például raclette (egy svájci sajtféle – a szerk.), és velünk lesznek a legfinomabb francia „champagne"-ok (pezsgő – a szerk.) is a kitűnő zalai borok mellett. A húsételek mellett készülünk vegetáriánus opciókkal is és nagyon szeretnénk, ha lennének különleges halételek is a kínálatban, ez ügyben még tárgyalunk egy lehetséges jelölttel. Aki esetleg nem a fesztivál forgatagában szeretne étkezni, közvetlenül a szomszédunkban, néhány perc sétára a színpadainktól találja a környék egyik legjobb éttermét, a Farm Inn Fogadót, akik a „farm to table" éttermi koncepció egyik kiemelkedő hazai képviselői. Náluk megkóstolhatjuk például a közeli Tarkarét Biofarmról származó, őshonos bivalyhúsból készült ételeket is.

A birtokon egy izgalmas régészeti ásatás is zajlik, amelybe a közönség is bekapcsolódhat. Hogyan képzeljük ezt el?

Az Örvényesvölgy Fesztivál színpadjai közelében a középkorban jelentős pálos kolostor állt. Alapítója Kanizsai Miklós tárnokmester, története pedig 1263-tól követhető. A Szűz Mária tiszteletére szentelt kolostor több monostor élén álló rendház lett, 1576-ban pedig itt tartották a rendi káptalant és választották meg a rend perjelét. Az alapítót itt helyezték örök nyugalomra, a Kanizsai család kriptájában. A hagyomány szerint Deák Ferenc szívesen pihent meg sétái során a romoknál, az „örményesi csonka torony" tövében. A fennmaradt kőemlékek arra utalnak, hogy igen gazdagon díszített, gótikus stílusú épület volt.

Régészeti ásatásForrás: Pálos Resort

Idén a fesztivál idejére tervezi a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum az örvényeshegyi pálos kolostor közösségi feltárását. Múzeumpedagógus részvételével nyílt ásatási bemutatót is tartanak majd, részletek a programjaink leírása között: www.orvenyesvolgy.hu/program Az ásatás során a közönség megtekintheti, ahogy előkerülnek az alapok, faltöredékek, részt vehetnek a fémdetektoros keresésekben. A korábbi feltárás során számos Zsigmond korabeli ezüstpénz, de még római kori is előkerült a területen.

Ha valaki szeretne önkéntesként is csatlakozni az ásatáshoz, akkor ezen a linken teheti meg. 

Mik a tervek a birtokkal a jövőben?

Szálláshelyeinket lehetőségeinkhez mérten tervezzük bővíteni. Két aparatmanházunk terve és helye már megvan, de leginkább Safari Lodge száláshelyeink kapcsán tapasztalunk nagyon nagy érdeklődést, így ezek kapacitását szeretnénk majd bővíteni. Ez egy olyan különleges szálláshely, aminél természetközelibb és egyben kényelmesebb szállást nehéz elképzelni. Magyarországon nincs máshol jelenleg ilyen típusú szállás. Az ötlet Afrikából származik, ahol a szafarik során a vendégek hasonló helyeken kerülnek elszállásolásra a szavannákon.

A Safari LodgeForrás: Pálos Resort

Képzeljetek el egy fürdőszobával, konyhával, étkezővel, kényelmes ágyakkal felszerelt helyet, ahol a nappaliból hatalmas panoráma ablakokon át nyílik kilátás a végtelen erdőre és a dámszarvasaink legelőterületére. A nappaliban nagyképernyős TV, bluetooth-hangrendszer, a hatalmas teraszon pezsgőfürdő. A kellemes hőmérsékletet belül padlófűtés és légkondi biztosítja. A Safari Lodge-ban ugyanúgy, mint más szálláshelyen egy zárt térben vagyunk, az érzet mégis olyan, mintha kinn, a természetben aludnánk. Érezzük az erdő friss illatait, a végtelen visszhangzó erdei madárhangra ébredhetünk, együtt reggelizhetünk az itt élő szarvasokkal, csobbanhatunk a meleg pezsgőfürdőben, este a teraszról nézhetjük a csillagokat. A forgalomtól, zajtól és tömegtől távol, egy csodás természeti környezetben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek