A Google új fejlesztése forradalmasítja az athéni városnézést

Amikor ismeretlen helyen jársz, gondoltál már arra, hogy felesleges elmenni a múzeumokba, mivel a város – üzleteivel, buszmegállóival, munka után lazuló lakosaival, street art alkotásaival – már önmagában olyan érdekes, mintha egy kiállításon nézelődnél?

Athén utcái, éttermei, street art alkotásai a kiállítási tárgyakForrás: Anastasios71/Shutterstock

Épp ez a kiindulási alapja Athén városa és a Google együttműködésének, melynek címe: Athén. A város maga a múzeum. A projekt célja, hogy a kiterjesztett valóság segítségével nyújtson bepillantást a város titkaiba - írja a themayor.eu.

Egy Google-térképen alapuló online élményről van szó, amely bárki számára ingyenesen elérhető az athens.withgoogle.com oldalon vagy letölthető alkalmazásként. A felhasználók különféle séta-útvonalak közül válogathatnak, a térképen a megjelölt pontokra kattintva pedig egy hanganyag indul el, amelyet fülhallgatóval a fülünkben hallgathatunk, miközben a városban nézelődünk. Szóval pont úgy működik, mint a múzeumi audio guide.

A felvételeken az adott helyszínhez kapcsolódó történetek, interjúk hallhatók, az athéni street artról például egy graffiti-művész beszél, az éjszakai életről pedig egy ismert DJ.

A kezdeményezés a görög fővárost egy sokrétű élő múzeumként mutatja be, ahol minden sarkon belebotlunk valami érdekességbe: street art-alkotásba, zenei programba, gyönyörű épületbe vagy különleges konyhába.

Hasonlóan innovatív online városnéző eszköz egyébként már Budapesthez is készült, bár ez teljesen más elven működik, mint az athéni társa. Itt a mesterséges intelligencia alapú alkalmazás érdeklődési körünk alapján állítja össze a számunkra legmegfelelőbb programot, miután válaszoltunk néhány kérdésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek