Thor kalapácsát ábrázoló ezer éves amulettet találtak Svédországban

Egy nagyjából ezer éves, Thor kalapácsát ábrázoló amulettre bukkantak régészek Svédországban. A lelet bizonyítja, hogy a Marvel filmek hőse, a vihar skandináv istene nem csak manapság, hanem a vikingek korában is igen népszerű volt.

A kalapács nyelén lévő lyuk arra utal, hogy az amulettet gyűrűre vagy szíjra akasztották; valószínűleg nyakba akasztva hordták, de más típusú ékszer része is lehetett, írja a Live Science.

A lelet feltehetően a 900-as vagy 1000-es évekből származik – vagyis a késő viking korból –, és úgy tűnik, ólomból készült – mondta el az ásatást vezető Per Wranning, a Halland megyei Kultúrtörténeti Múzeum régészeti osztályának vezetője.

Az ehhez hasonló amuletteket a viking kor végén, vagyis abban az időszakban, amikor a kereszténység elkezdett gyökeret verni Skandináviában, a régi istenekhez való ragaszkodás szimbólumaként viselhették.

Az Oxfordi Egyetem középkori európai irodalom professzora, Carolyne Larrington szerint Thor népszerűsége talán abban rejlett, hogy törődött az emberekkel.

"Az összes skandináv isten közül Thort érdekelte leginkább az emberiség sorsa" – mondta Larrington, aki egyébként nem vett részt a közelmúltbeli felfedezésben. "Fő feladata a járőrözés volt keleten, és hogy az óriásokat távol tartsa a kalapácsával az emberek és az istenek földjétől."

A régészek a nyáron tárták fel az amulettet az ország délnyugati részén lévő Ysby városa mellett. A fémbe öntött medál felső oldalán bonyolult dombornyomott minták láthatók. Elképzelhető, hogy arannyal vagy ezüsttel díszítették, de a régészek nem biztosak benne, amíg megfelelően meg nem tisztítják.

Címlapkép forrása: Fórum Hungary

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek