Jönnek a vikingek, és egy darabig el sem hagyják hazánkat

Három viking sisak áll a Déri Múzeum új kiállításának középpontjában, melyek ha tudnának harsogva mesélnének a 10-11. századi kalandokról és mindennapokról. De mivel nem tudnak, ezért a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének kutatásai alapján ismerhetjük meg a történetüket az október 28-án nyílt Vikingek a Kárpát-medencében című tárlaton.

 

Forrás: Déri Múzeum / Facebook.com

A kiállítás ötletét egy kutatási projekt adta, mely a három középkori sisak még teljesebb 21. századi tudományos módszerekkel való vizsgálatát célozza – mondta dr. Angi János múzeumigazgató a haon.hu cikke szerint. E modern vizsgálódást és annak eszközeit kisfilmen mutatják be a kiállítótérbe lépőknek.

A Déri Múzeumban látható leletek jelentős része fegyver és harci eszköz. Azonban talán nem ez a legfontosabb, még akkor sem, ha a mai kortársak szemében ez tűnik a legjellemzőbbnek, amit az egykori – híres és hírhedt harcosokból álló – vikingekről közismert. Érdekes és fontos párhuzamot jelent a kereszténység felvételének vizsgálata, amely a magyaroknál és a skandináv népeknél közel egy időben ment végbe.

Az egykori régiségek itt is és ott is hasonlóak, és a magyarok kereszténnyé válásának folyamata még jobban megérthető és megismerhető, ha az északi példákat tanulmányozzuk - mesélte a múzeumigazgató.

A vikingek tehát itt éltek a Kárpát-medencében. Kutatásuk pedig nemcsak azért érdekes, mert arra nyújt bizonyítékot, hogy milyen gyorsan tudtak integrálódni a magyarok a középkori Európában (hiszen 100 évvel a beköltözésük után már keresztény államot alakítottak ki), hanem azért is, hogy széles és átfogó kapcsolatrendszerrel rendelkeztek – olvasható az egyetem sajtóközleményében. A tárlatot egészen május 7-ig meg lehet majd nézni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek