Megdöbbentő: Összecsukható széket találtak egy 1400 éves bajorországi sírban

A régészek egy körülbelül 1400 éves összecsukható széket fedeztek fel egy sírban a közép-frankföldi Ansbach körzetben fekvő Steinsfeldben – olvasható a News in Germany oldalán.

Ami ma helytakarékossági eszköz, egykor a hatalom és a méltóság jele volt. A Bajor Állami Műemlékvédelmi Hivatal hétfőn bejelentette, hogy a mostani lelet mindössze a második, a kora középkorból származó, vasból készült összehajtható szék, amelyet Németország területén találtak.

Európa-szerte eddig 29 olyan középkori sírt tártak fel, amelyben összecsukható székeket is elhelyeztek, ezek közül mindössze hat készült vasból.

A szakértők szerint a vasból és bronzból készült összecsukható székeket már az ókorban készítették, a társadalomban betöltött tisztség fontos jele volt, ami szimbolizálta a hatalmat, tekintélyt és méltóságot. Főként női sírokban fordulnak elő sírmellékletként, amiben a 70 x 45 centiméteres székeket összecsukva az elhunytak lábához tették. Mathias Pfeil hivatalvezető szerint "ez az első pillantásra modernnek tűnő lelet abszolút ritkaság, mert betekintést nyújt a lakosság vezető rétegeinek sírelrendezésébe, valamint a bútorok korai használatába".

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Irina and Denis)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek