A kék-piros vászonmatractól a csúcsos melltartókig - Retro Balaton kiállítás kilátással

Augusztus 14-én nyílik a RETROspektív című kiállítás a Várkert Bazárban, ahol a mindannyiunk által ismert balatoni hangulat „aranykorát" mutatják be a belülről megvilágított óriásplakátok – olvasható a sajtóközleményben.

A kiállítás ingyenesen látogatható a Várkert BazárbanForrás: RETROspektív sajtóközlemény

A nyitóesten Glázer Tamás, a népszerű Tóretró Blog weboldal szerzője könnyed és élvezetes stílusban kalauzolja végig a közönséget a Balaton RETROspektív című kiállítás emblematikus tárgyai mögött meghúzódó, eddig ismeretlen történeteken.

A blogger vegyíti a gyermekkori élményeit és az elmúlt négy évben végzett kutatómunkájának eredményeit. A séta után olyan balatoni témájú sikerfilmek várják az érdeklődőket a szabadtéri vetítésen, mint a Zimmer Feri és a Szerelmes biciklisták.

Csúcsos melltartók és Auróra Hotel

A 20. század második felének – ma már – retró korszaka a Balaton történetében valódi aranykor volt. A trianoni határok közé zárt nemzet a húszas évektől kezdve tengerként szerette és használta a tópartot. Ekkoriban született meg a Balatonnak az a bennünk élő portréja, amely mind a mai napig meghatározó gondolkodásunkban és nyári terveinkben.

De pontosan mit is mutat ez a portré? Mennyiben közösségi, mennyiben személyes, és mennyiben lehet objektíven megszólalni róla? A kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek balatoni tárgykultúrájának és helyszíneinek bemutatásával.

Tárlatvezetés és filmvetítések is lesznekForrás: RETROspektív sajtóközlemény

Az itt megjelenő emblematikus fejlesztések, termékek és találmányok évtizedeken keresztül meghatározták a balatoni nyarak valóságát és hangulatát, emlékeink megkerülhetetlen szereplőivé váltak, s éppen ezért várnak minket újabb kalandra, amelyben kultikus és szigorúan vett tárgyi jelentőségüket egyaránt ismertetjük.

Ebben a közös, retrospektív vállalkozásban bizonyára mindenki fellelheti a saját nyári történeteit, az arculatát őszintén őrző magyar tenger mólóin pedig generációk és korszakok fedezhetik fel magukat, majd egymást. Az esemény ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek