Megújult az ország egyik legszebb világörökségi helyszíne

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A munkálatok során új, modern fogadóépületet emeltek a római kori mauzóleum fölé, a könnyebb megközelíthetőség érdekében tereprendezést hajtottak végre és modernizálták a műemlék gépészetét.

A megújult pécsi ókeresztény mauzóleumForrás: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt./Facebook

A pécsi székesegyháztól délre, a Szent István tér sarkán elhelyezkedő Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója mellett, rövidesen másik két pécsi világörökségi helyszín is megújul. A Cella Septichora, azaz a járófelszínen üvegtetővel fedett hétkaréjos temetkezési épület teljes gépészete, valamint a pécsi Apáca utca 8. szám alatti örökségvédelmi építmény védelme.

A pécsi világörökség

Pécs római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a római birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét, mondta Hummel Márk, a fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épület került elő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek