Csütörtökön kezdődik az Öt Templom fesztivál Győrben

Idén 17. alkalommal rendezik meg az ötnapos Öt Templom Fesztivál Győrben, amely az európai kulturális sokszínűség értékeit, a kultúrák és vallások közötti másság elfogadását és megértését hirdeti - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztiválon öt templomban rendeznek előadásokat, koncerteketForrás: Facebook/Öt Templom Fesztivál

A csütörtökön kezdődő Öt Templom fesztivál középpontjában Győr-Újváros egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után található, öt vallást képviselő templom (evangélikus, református, katolikus, görög katolikus, zsinagóga), valamint a zsidó-keresztény kultúra áll. A programok között helyet kap a színház, az irodalom, a képzőművészet és különböző zenei műfajok.

A fesztivál ideje alatt, Székely Zoltán művészettörténész minden nap vezetett túrákon, az öt templomon keresztül mutatja be az európai zsidó-keresztény kultúra hagyományait és értékeit, megismertetve a résztvevőkkel az egyes vallások hitéleti sajátosságait, azok építészeti vetületeit, valamint a békés, termékeny együttélés lehetőségét.

Komolyzenei koncertek és előadások várják a nagyközönségetForrás: Facebook/Öt Templom Fesztivál

A fesztivál programsorozatában neves hazai színészek és művészek tartanak irodalmi és zenei előadásokat, amelyen versek és dalok hangzanak el közérthetően, humorosan, groteszk módon, komolyan, drámaian, ugyanakkor barátságosan. A görögkatolikus és katolikus templomokban vallások közötti párbeszédet és komolyzenei koncerteket rendeznek a látogatóknak.

Május 14-én az öt templom történetét bemutató, június végéig látható kiállítást is megnyitják. Ezt követő nap, május 15-én gregorián énekek, népénekek, barokk áriák és hangszeres improvizációk is terítéken lesznek.

A fesztivált idén 17. alkalommal rendezik megForrás: Facebook/ Öt Templom Fesztivál

 

A fesztivál utolsó napján, május 16-án az Evangélikus Öregtemplomban furulyakoncert, irodalmi felolvasás és a Barcelona Gipsy balKan Orchestra koncertje zárja az öt napos kultúrális programsorozatot. A részletes programok ide kattintva érhetők el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek