Motorbalesettől a fenék simogató plakátragasztóig - 40 év legjobb magyar sajtófotói

A május 29-ig látható tárlaton 123 fotográfustól tekinthetők meg képek, emellett külön tárlókban láthatjuk az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékeket és a fotóriporteri munka kellékeit - írták a tárlat közleményében.

2000 - Egy élet vastüdőbenForrás: Markovics Ferenc

Ebben az évben már a 40. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz érkeztünk el. Az egyes számot egy 1981-ben megrendezett tárlat kapta, amit a pályázatra beadott fotókból állítottak össze. Bár voltak korábban rendszertelen kiállítások a pályaművekből, Szalay Zoltán a rendező ekkortól kezdve gondozta és számozta a kiállítást, amit a következő harminc évben, kisebb-nagyobb kihagyásokkal mindig megrendezett.

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, az évforduló jó alkalom a visszapillantásra, így idén a szokásos, éves Magyar Sajtófotó Kiállítás mellett - ami a Magyar Nemzeti
Múzeumban nyílik meg április 28-án - egy, a negyven esztendőre visszatekintő kiállítást is rendeznek.

Ennek a tárlatnak is a Capa Központ ad helyszínt, mely 2014 óta a szakmai partnere és egyik fő támogatója a Magyar Sajtófotó Kiállításnak.

Amint a kiállítás kurátora és rendezője, Bánkuti András elmondta, semmi sem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége.

1999 - PlakátragasztóForrás: Teknős Miklós

Ez a 40 évnyi fotó is ezt a hozzáállást szeretné megmutatni, megjelenítve a legjellemzőbb témákat, a kollégák önálló gondolatait, sok esetben az egyéni stílusukat is. A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig. A kiállításon csak olyan képek vannak, amelyet alkotója a Magyar Sajtófotó Pályázatok egyikére valamelyik évben beadott.

1984 - CrossviadalForrás: Boros Jenő

A kiállítást a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nézhetjük meg 2022. május 29-ig, keddtől péntekig 14 és 19 óra között, szombaton és vasárnap 11 és 19 óra között. Hétfőn és ünnepnapokon az intézmény zárva tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek