Izgalmas és bizarr művészeti alkotásokkal vette kezdetét a Velencei Biennále

A világjárvány miatt a Velencei Biennále vezetése 2020-ban úgy döntött, hogy 2021-re halasztja a 17. Velencei Építészeti Biennále megrendezését. Ezzel szinkronban pedig módosították az eredetileg 2021-re tervezett 59. Velencei Képzőművészeti Biennále időpontját is. A végeredmény pedig az lett, hogy pár napon belül, április 23-án kezdtetét veszi az esemény és egészen november 27-ig várja a művészetek rajongóit Velence szerte.

A német Lavinia Schulz installációja - Mégtöbb érdekes képért kattintsatok a fotóraForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kiállítás főkurátora Cecilia Alemani, aki a biennálé történetében az első olasz nő ebben a pozícióban. Elmondása szerint fő célja, hogy hangot és lehetőséget adjon a művészeknek egyedi projektek megvalósítására, amikkel reflektálhatnak a társadalmat jelenleg érintő kérdésekre.

Ezt a célt szolgálja majd a biennálé egyik fő helyszíne, a "The Milk of Dreams" névre hallgató kiállítási tér, ami a Központi Pavilonban (Giardini) kap helyet, illetve az Arsenale területén. A tárlat kialakításában 213 művész vett részt 58 országból.

Szintén érdekességnek számítanak a Nemzeti Pavilonok, melyeknek első fotóit a Labiennale.org oldalon egymás után meg is nézhetjük. Idén a kiállításon 80 versenyző vesz rész. Pavilonjaikat a Giardini történelmi épületeiben, az Arsenale területén és Velence központjában lehet majd megtekinteni. A jelentkezők közül 5 ország: Kamerun, Namíbia, Nepál, Ománi Szultanátus és Uganda, most először vesz részt a programban.

Keresztes Zsófia alkotása útra kész állapotban - mégtöbb érdekes és bizarr alkotásért kattintsatok a galéria ikonra!Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki. A zsűri a tizenöt érvényes pályázat közül Zsikla Mónika kurátor Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének - olvasható a Ludwigmuseum.hu oldalán. Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennáléhoz kapcsolódva Velence szerte 31 különböző kapcsolódó programot is szerveznek november végéig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek