Hungarikumokat és magyar géniuszokat ismerhetünk meg ezen az új kiállításon

A magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtt is tiszteleg a Lakitelek Népfőiskolán megnyílt Hungarikum kiállítóház - írja az MTI.

Forrás: MTI/Bús Csaba

A hungarikum-nyilvántartásokban immár 83 hungarikum, 142 kiemelkedő nemzeti érték, ezeregyszáznál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy 10 ezer települési érték, 19 megyei értéktár és csaknem 2 ezer megyei érték szerepel. A hungarikumgyűjtemény legutóbb a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzéssel bővült, a Magyar Értéktárba pedig bekerült a Füvészkert ELTE, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, a székely himnusz és a hetési férfi és női viselet.

"A Lakitelek Népfőiskolán most megnyílt Hungarikum kiállítóházban olyan magyar kémikusokkal, fizikusokkal, űrkutatókkal, feltalálókkal találkozhatnak az idelátogatók, akik tevékenységük révén hozzájárulhattak ahhoz is, hogy a világ tudományos életében válogatás nélkül becsülik meg az eredeti gondolkodókat és alkotókat. Mindannyian olyan kiemelkedő kutatói értéket teremtettek, amelyek jelentést hordoznak. Nemcsak nagyot alkottak, de halhatatlant is" - fogalmazott Nagy István agrárminiszter a megnyitón.

Magyarország Lakitelek, HungarikumForrás: MTI/Bús Csaba

A Hungarikum kiállítóházban egy planetárium is megnyitott, amely technikailag nagy kihívást jelentett. "Az űrkutatás az emberiségnek is az egyik legnagyobb kihívást jelentő kutatási területe: a felettünk és körülöttünk is elnyúló végtelen megismerése, a csillagok, a bolygók, a rejtélyes feketeség és ami azon túl van, ez a jövő, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mondta V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

Paládi-Kovács Attila Széchenyi-díjas magyar etnográfus, az MTA rendes tagja a Géniuszok útja kiállítótér megnyitóján hangsúlyozta: "a magyar tudománynak nincs múzeuma, de van közel kétszáz éves akadémiája, tudóstársasága és legkiválóbb képviselőinek a fejünkben élő panteonja". Kiemelte: a magyar géniuszok most megnyíló kiállítóhelyén 21 magyar tudós életútja jelenik meg, a feltalálók és találmányaik, a természettudományok, a műszaki tudományok zseniális művelői kapnak itt helyet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek