Vandálok tettek tönkre egy őskori rajzokkal borított sziklát

Nyugat-Texasban, Mexikó határán található a Big Bend Nemzeti Park, ahol érthetetlen pusztítást végeztek egy őskori rajzokkal díszített sziklán, ami helyrehozhatatlanul megsérült. A tettesek úgy vélték, jó ötlet rákarcolni a nevüket és a december 26-i dátumot, látogatásuk időpontját az ősi leleltre.

A sziklán itt-ott halványan kivehető a sziklarajz, a rávésett nevek és a dátum viszont annál erősebben látszikForrás: Big Bend National Park/Facebook

A park vezetői szerint a környéken megnőtt a vandalizmus és szaporodnak a graffitik. 2015 óta a park régészei több mint ötven rongálást dokumentáltak ezeken a felbecsülhetetlen értékű helyszíneken. A nemzeti parkok értékes területek, és védik nemzeti örökségeket. A graffiti vandalizmus, költséges, és néha lehetetlen eltávolítani, ráadásul illegális is. A sziklaművészet és az ősi kulturális helyszínek a régészeti erőforrások védelméről szóló amerikai törvény (ARPA) értelmében is védettek.

A Big Bend Nemzeti Park látképe a Rio Grande folyóvalForrás: Nps/D. Wellborn/Big Bend National Park/Facebook

„A Big Bend Nemzeti Park mindannyiunké. A természeti elemek és a sziklaművészet károsítása éppen azt a szépséget és történelmet teszi tönkre, amelyet az amerikaiak meg akarnak védeni a parkokban" – mondta Bob Krumenaker, a Big Bend Nemzeti Park felügyelője. „Minden egyes rongálással nemzetünk örökségének egy része veszik el örökre" – tette hozzá.

A Big Bend Nemzeti Park rendészeti munkatársai ezúttal is arra kérnek mindenkit, hogy aki információval rendelkezik ezekről az incidensekről, vagy az érintett személyekről, lépjen kapcsolatba velük – írja az nps.gov.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek