Ebben a csigaház formájú lakásban egyetlen párhuzamos falsík sincs

Egyetlen egyenes vonal vagy párhuzamos falsík sincs az organikus építészetet Mexikóban az elsők között alkalmazó Javier Senosiain által tervezett lakóházban, melynek formáját egy csigaszerű tengeri lény ihlette, írja az amazingarchitecture.com.

Az épület belső terei egy csigalépcső köré rendeződnek, mely a csigaház formájához hasonlóan spirálisan csavarodik felfelé. A terek között nincsenek elválasztó falak, így a nappali és a dolgozószoba zavartalanul egymásba folyik.

A falak úgy veszik körül a ház lakóit, mint a csigaház a puhatestűt: az épületbe lépve egy csigalépcsőn jutunk a hallba, majd az íves nappalin át spirálisan áramlik tovább a tér a dolgozószobába, ahonnan a hegyi tájra láthatnak rá a benne lakók. Az olyan, privát szférát gondosan őrző helyiségek, mint például a hálószoba, a fürdőszoba és a gardrób, egy elszigetelt helyen van, míg a nappali egy belső kertből emelkedik ki.

Az építész a természet alapos megfigyelése után készítette el a terveket, de saját elmondása szerint nem a pontos másolásra törekedett: Számomra a természet a legnagyobb ihlető forrás, az iránta való tisztelet abban áll, hogy megfigyeljük, kibontjuk a lényegét, az alapelveit, majd másolás helyett inkább csak értelmezzük." 

Címlapkép forrása: screenshot / James Vaughan / Flickr.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek