A gitártörő zenészlegenda is koncertet ad a Liszt-fesztiválon

A punk keresztanyjaként is emlegetett legendás amerikai előadó, Patti Smith is fellép az október 8-án induló Liszt Ünnepen, amely 17 napon keresztül várja a látogatókat a hazai és nemzetközi kulturális élet kiválóságaival.

Patti SmithForrás: Klaus Hiltscher/Wikipedia

Patti Smith, az amerikai énekes-dalszerző a poptörténelem egyik legfontosabb női előadója, emellett író, költő, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán, írja az MTI. Október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben koncertezik az első alkalommal megrendezett Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon.

Az október 24-ig tartó programsorozaton a klasszikus zenei koncertek mellett több opera- és táncelőadás, szakmai konferencia, orgonakoncert, kortárs zenei est, jazz, világzenei és könnyűzenei csemegék, irodalmi, valamint képzőművészeti programok és rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket nem csupán Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán, de számtalan különleges helyszínen az Esztergomi Bazilikától a Svábhegyi Csillagvizsgálón keresztül a Párizsi Nagyáruházig.

„Az idén épp 210 éve született Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. Sokan az első komolyzenei »rocksztárként« tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez" – olvasható Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó MÜPA vezérigazgatójának gondolata az intézmény weboldalán.

A Liszt Ünnep programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek