Üzembe állt a világ legnagyobb Imax-mozivászna

Szeptember 30-án, a legújabb James Bond-film, a Nincs idő meghalni premierjét a közönség már a világ legnagyobb Imax-vetítővásznán látthatta a németországi Leonbergben található Traumaplast Multiplex moziban - adja hírül a 4kfilme.de.

Így fest a gigantikus mozivászonForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Weissbrod

Mint a variety.com cikkéből kiderül, a vászon több szempontból is rekordnak számít, súlya például körülbelül 230 kilogramm, és szélesebb, mint egy Boeing 737-es repülőgép: közel 21 méter magas és körülbelül 38 méter széles. Olyan nagy, hogy egy speciálisan tervezett robotkarnak kellett kifestenie.

Mi is az az IMAX?
Az Imax (az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy maximális képhatás) a kanadai IMAX Corporation cég által kifejlesztett filmformátum, amely a hagyományosnál nagyobb méretű és felbontású képek vetítésére szolgál. A szabványos Imax-vetítővászon 22 méter széles és 16 méter magas - derül ki a Wikipédia szócikkéből.

Az 574 férőhelyes színházban Imax lézeres technológiát és 12 csatornás hangtechnikát alkalmaznak, a filmet pedig Imax-kamerákkal forgatták a Bond-filmek közül elsőként, így kimondottan ezekre a mozikra szabták azt. Ennél nagyobb filmvászon is készült már egyébként a mozi történetében, méghozzá Kínában, ahol 100 méter hosszú és 25 méter magas, 1,6 tonnás filmvásznat gyártottak 2016-ban.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek