Ilyen lett a temérdek anyagba csomagolt párizsi Diadalív

Hatvan évvel azután, hogy Christo, a kortárs művészet egyik legismertebb alakja megálmodta, ezüstös-kék anyaggal vonták be a párizsi diadalívet.

A Champs-Élysées-en lévő műemléket majdnem 25 000 négyzetméternyi, újrahasznosítható polipropilénből készült anyaggal és 3000 méter vörös kötéllel csomagolták be. A művész munkáinak eladásából finanszírozott akció júliusban kezdődött el és szeptember 18-án fejeződött be, de az installáció mindössze 16 napig lesz látható. 

Kattintson a képre, galéria nyílik belőle!Forrás: Ian Langsdon/MTI

A bolgár származású Christo a természeti képződmények és monumentális épületek becsomagolásával vált a kortárs művészet egyik legismertebb alakjává. Alkotótársával és egyben feleségével, Jeanne-Claude-dal, a legmeghökkentőbb dolgokat takarták el anyaggal, mint például a tengerpartot Sydney mellett (1969), a párizsi Pont-Neuf hidat (1985) és a berlini Reichstagot (1995).

A Párizsi Arc de Trimphe becsomagolásának terve a '60-as évekből származik. Akkoriban Christo egy kis szobát bérelt a Diadalív közelében, és több tanulmányt is készített az Arc de Triomphe anyaggal történő eltakarásáról. Christo és Jean Claudeo elmondása szerint a becsomagolás gesztusának az esztétikai aspektusain túl nincs mélyebb üzenete.

Célja csupán a szépség és az öröm, és hogy új szemszögből láttassa azt, ami ismert.

De vannak akik szerint a furcsa ötlet onnan eredhetett, hogy a művész hazájában egy kommunista brigádban tevékenykedett, aminek az volt a feladata, hogy a nemzetközi utak és vasutak mentén eltakarjanak a külföldiek szeme elől mindent, ami ronthatja az ország presztízsét. A nyugati demokráciákban azonban a csomagolás gesztusa egészen más jelentést nyert: főként a fogyasztói társadalom csomagolás-mániájának a kritikáját látták benne.

A becsomagolt Arc de Triomphe-ot 19-én, a Kulturális Örökség Napjain mutatták be.

Eredetileg 2020-ra tervezték volna a felavatását, de a koronavírus miatt el kellett halasztani. Időközben a művész életét vesztette, így posztumusz valósulhatott meg az álma.

Olyan lesz, mint egy élő tárgy, amely mozog a szélben és visszaveri a fényt. Az emlékmű felülete érzéki lesz a mozgó redőivel. Az emberek meg akarják majd érinteni a Diadalívet " – mondta Christo még életében a becsomagolt Diadalív kapcsán.

(Forrás: Artnet.com, AFP, MTI )

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek