A Nap csodája: évente kétszer fény árasztja el II. Ramszesz szobrát

Az egyiptomi Abu Szimbel temploma egy hatvan méter mély terem, túlsó falán II. Ramszesz fáraó és istenek szobraival. Tekintve, hogy ablaktalanak helyiségről van szó, az év legnagyobb részében sötétség honol, de évente kétszer húsz percre napfény világítja meg a fáraó szobrát.

Az Abu Szimbel-i templomForrás: LorettaLynn/Pixabay

A különleges jelenség évente mindössze kétszer látható - egyszer október 22-én, II. Ramszesz születésnapján és a vetési időszak kezdetén, egyszer pedig február 22-én, a fáraó koronázása és a betakarítási szezon kezdetén.

A Nap csodájának is nevezik az eseményt, pedig valójában semmi misztikus nincs benne. Pontos csillagászati ismeretek és alapos számítások eredménye, amelyek segítségével a templom és a napfelkelte tengelyét egymáshoz igazították.

Ezen a két napon a templom hajnali 3 órakor nyitja meg kapuit a turisták előtt, akik az ország leghosszabb sorában sorakoznak fel, hogy a rövid ideig tartó eseményt láthassák.

A 20 perc alatt a Nap eléri a II. Ramszesz mellett ülő Re-Horakhte és Amon-Re napistenek szobrait is, a sötétség istene, Ptah szobra azonban egész évben árnyékban marad.

Évente kétszer fény árasztja el II. Ramszesz szobrátForrás: screenshot/https://www.youtube.com/watch?v=qi3XdNS6sC0&ab_channel=MrSandorini

Az Abu Szimbel-i templomok az i. e. 13. században épültek II. Ramszesz fáraó parancsára, és 1979 óta szerepelnek az UNESCO világörökségek listáján.

A Nap csodáját Emilda Edwards kutató és csapata figyelte meg először 1874-ben. Később, Ezer mérföld a Níluson című könyvében így írt a jelenségről:

„Napkeltekor a szentélyben lévő szobrok hihetetlen hatást keltenek: a félelem és a tisztelet gyönyörű koronája borítja be őket. Ha valaki nem figyelné meg a napfény esését a szoborokra, meglepődne, ha tudná, hogy mindez az ókori Egyiptom csillagászati és számtani ismereteinek megfelelő pontos számítások eredménye."

Forrás: egyptindependent.com, State Information Service (Egypt)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek