Ki ne hagyja: máskor nem látogatható épületek nyitnak ki ezen a hétvégén

Ezen a hétvégén rendezik meg a Kulturális Örökségek Napjait, aminek alkalmából olyan történeti jelentőségű épületeket járhatunk be, amelyek többnyire el vannak zárva a nyilvánosság elől. Szeptember 18-án és 19-én Budapest számos épülete várja vezetett sétákkal, de Kecskeméten,Kalocsán, Pécsen és Szegeden is lesznek programok, sok más város mellett. Ezekből válogattunk.

A főváros ékszerdoboza – a Várkert Bazár, ahogy még sosem látta

Vajon miért és hogyan épült a Várhegy keleti oldalán, a Duna-parton hosszan elnyúló impozáns, neoreneszánsz épületegyüttes? Erre a kérdésre kaphatunk választ szombaton vagy vasárnap, az épület területén vezetett sétán. Megismerhetjük Várkert Bazár tervezőjét, Ybl Miklóst, miközben alkotásának lenyűgöző részleteiben, csillogó Zsolnay-kerámiákban, művészien megformált kovácsoltvasakban, tökéletesen megfestett üvegablakokban és illatos rózsakertekben gyönyörködhetünk.

A gyönyörű Várkert BazárVárkert Bazár/Facebook

Rozsdaövezetből kulturális központ

Egy másik séta a magyar ipartörténet nemzetközi hírű gyára, a Ganz Villamossági Művek történetén vezet végig, megidézve legnagyobb alakjait és legsikeresebb szabadalmait. A séta a gyárépületekből kialakított Millenáris kulturális és közösségi tér és pihenőpark területén halad végig. A park érdekessége, hogy a műemléki gyárcsarnokokat megtartva alakították ki a rendezvényközpontot, amely a tavaly átadott Széllkapu Parkkal kibővülve idén ünnepli 20. évfordulóját. 

A Millenáris madártávlatbólForrás: Thaler Tamas/Wikipedia

A Napraforgó utca titkai

A pasaréti Napraforgó utca bauhaus-stílusú, kislakásos mintatelepét nézhetjük meg a Bauhaus Egyesület ingyenes sétáin. Az egyórás programon megismerhetjük azokat a körülményeket, amelyek életre hívták a kísérleti lakótelepet, és információt kaphatunk arról, hogy miben különbözik az utca az Európa más országaiban lévő, azonos időszakban épült és hasonló célból létrehozott épületegyüttesektől. 

A Napraforgó utcai Bauhaus házsor részleteForrás: Tamás Szabó/commons.wikimedia.org

Gutenberg-otthon – a tisztelet és az összetartás otthona

Egyedülálló lehetőség, hogy a kulturális napok alkalmából bemehetünk a Hadik Kávéháznak és a Szatyor Bárnak helyet adó Gutenberg-otthon épületébe. A Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete megbízásából készült ötemeletes lakó- és irodaépület a magyar szecessziós építészet kiemelkedő alkotása, melyet többfunkciós kialakítása tesz igazán különlegessé. Az épületben bérlakások, az egylet hivatali és egyleti helyiségei, földszintjén üzletek, étterem, kávéház és nagyméretű színházterem kaptak helyet. Az épületbelsőben számos eredeti öntött terrazzoburkolat, kerámia falburkolat, színes ólomüveg ablak, vas- és bronzkorlát és stukkódísz található. A lakóközösség újragyártatta a Róth Miksa-üvegablakokat és a Zsolnay csempefalakat is – ezeket szintén megnézhetjük.

Hadik ávéház a Bartók Béla útonAndódy Dóra/Bartók Béla Boulevard/facebook

Pécsi török kori séta Evlia cselebi szemével

A körülbelül kétórás séta során a város oszmán emlékeivel ismerkedhetünk, köztük Gázi Kászim pasa dzsámijával és Idrisz Baba türbéjével, a dervisek és a müezzinek világával. A vezetés érinti a török kutakat és fürdőket, valamint az utcákat, amelyek már a törökök idején is lakottak voltak. A séta során egy belvárosi kávézóban megkóstolhatjuk a török kávét és balkáni gasztro-helyekkel is ismerkedhetünk.

Gázi Kászim pasa dzsámijaForrás: Travelo

 A teljes programról itt tájékozódhat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek