Hangszerek, amelyeket a víz és a szél szólaltat meg

Amikor egy hozzáértő zenész szólaltatja meg kedvenc hangszerét, az is hihetetlen élményt tud okozni, de van valami kísértetiesen szép abban, amikor a természet, a tenger hullámai, a szél veszi át az ember szerepét. Néhány művészeti isntallációnak köszönhetően van is erre példa a világ különböző pontjain. Az alábbiakban ezek közül válogattunk.

A temető köveiből készült hullám-orgona

A San Franciscó-i öbölben épült Wave Organ (Hullám Orgona) valójában egy akusztikus szobor, amelyet a tenger hullámai szólaltatnak meg. Az installáció építőanyaga egy elbontott temetőből származik, ahonnan szépen faragott márvány- és gránitköveket hoztak el, hogy a különleges hangszert megépítsék.

Ezen kövek közé 25, PVC-ből és betonból készült orgonacsövet építettek be, amelyeket a hullámok szólaltatnak meg. A különféle hangokat a víz be- és kiáramlása okozza a csövekben. A finom hangok arra ösztönzik a hallgatókat, hogy érzékenyebbek legyenek a környezet zenéjére.

A zadari tengeri orgona

A San Franciscó-inál jobban hasonlít egy zenekar koncertjére a horvát Zadar városában található tengeri orgona, amely a délszláv háború utáni károk helyreállításakor épült. A tervező, Nikola Bašić, elvetette a sima betonfal ötletét, helyette hét darab, egyenként 10 méter hosszú kőlépcsőből álló hangszert tervezett a márvány móló végén.

A lépcsőkbe összesen 35 lyukat fúrtak, amelyeket a hullámok állandó mozgása szólaltat meg, így az orgona éjjel-nappal zenél. Közvetlenül mellette található egy 22 méter átmérőjű, napelemes lemezekből álló installáció, melyet szintén Bašić tervezett. A sétányba épített, kör alakú szerkezet napközben begyűjti a fényt, sötétedés után pedig káprázatos fényalakzatokat rajzol a rajta áthaladók lába elé. A tenger, vagyis az orgona zenéje és a fény rajza egymással összhangban mozog, örvénylik és változik.

A szél hangszere Angliában

Nem a víz, hanem a szél a megszólaltatója a The Singing Ringing Tree nevű installációnak, amelyet leginkább csengő-bongó, vagy éneklő-zengő faként lehetne lefordítani. Ez az angol vidék közepén álldogáló szerkezet Burnley városától nem messze, egy dombtetőn található.

Az acélcsövekből épített, 3 méter magas szobor alakja egy szélben megcsavarodó fára hasonlít. Az acélcsövek úgy vannak egymáshoz erősítve, hogy kiadják ezt a spirálra emlékeztető formát, így bármely irányból fúj is a szél, a hangszer megszólal. Fúj, sípol, vagy épp cseng-bong és énekel.

Címlapkép forrása: CC BY-SA 4.0/Frank Schulenburg/Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek