A Budavári Palota mozgalmas története tárul fel ezen a kiállításon

A Budavári Palota mozgalmas történetével eddig csak időszaki vagy töredékes állandó kiállítás foglalkozott, ezt a hiányt igyekszik pótolni az E épületben ma megnyílt kiállítás, mely a Budapest – Fény és árnyék: a főváros 1000 éves története című várostörténeti tárlathoz szervesen kapcsolódik, és a díszlépcsőház terében hívja időutazásra a látogatókat - adja hírül a Vármúzeum honlapja.

A Budavári Palota - illusztrációForrás: Vined/pixabay.com

A királyi palota - a kultúra vára című kiállítás a főlépcsőházi aula szintjein egy függőleges időtengely mentén szerveződik. A múzeum legalsó szintjén, a 700 éves történet első korszakaként a középkori királyi rezidencia történetét mutatják be, amelyhez a 14-16. századi palota feltárt és helyreállított épületrészei kapcsolódnak. Ez a kiállítás nagyrészt még 1967-re, a múzeum megnyitására készült el.

A most megnyíló kiállítás a földszinten indul, ahol 1686-tól, a töröktől való visszafoglalástól kezdve a 19. század 60-as éveiig kísérhetjük nyomon a vár kiépítését olyan anyagok és történetek segítségével, amelyeket sokáig nem ismert sem a szakma, sem a közvélemény. Hosszú évek kutatási eredményei elevenednek meg a kiállított tárgyak, képek, fényképek, festmények nyomán.

A palota változatos történetét építészeti tervek, látképek, fényképek, egykori dekorációk és berendezések itt-ott megőrződött emlékei és rekonstrukciós részletek . 3D-s animáció érzékelteti a palota építési fázisait, érintőképernyők, digitális képkeretek és múzeumpedagógiai állomások várják a látogatókat.

Mint a múzeum Facebook-oldaláról kiderül, augusztus 20-tól 22-ig a BTM Vármúzeum kiállításai ingyenesen megtekinthetőek. A hétvégén hosszabb nyitvatartással várják a látogatóikat: augusztus 20-án, pénteken este 8 óráig, 21-22-én este 10 óráig tartanak nyitva, augusztus 23-tól 31-ig minden nap a megszokott idősávban, reggel 10-től este 6-ig lehet megnézni a kiállításokat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek