Régi haditengerészeti kórházból lett művészeti központ Menorcán

Egy 18. századi haditengerészeti kórház épületéből alakítottak ki művészeti központot a tengerpartjairól, ódon fővárosáról és kellemes hangulatáról híres üdülőhelyen, Menorca szigetén, olvastuk a Designboomon. Az épület egy kisebb szigeten helyezkedik el Menorca északkeleti oldalán, amelyet Illa del Reinek, vagy Kórház-szigetnek hívnak.

Az 1500 négyzetméteres művészeti központot két éves helyreállítási munkálatok után hozta létre egy párizsi argentin építész, Luis Laplace. A Hauser & Wirth Menorca névre keresztelt központot a nagyméretű absztrakt festményeiről híres Mark Bradford kiállításával avatták fel.

A helyreállítások során fontosnak tartották a hely egyedi természeti környezetének védelmét. Esővízgyűjtő rendszert építettek ki, valamint egy olyan szerkezetet, amelynek segítségével a talaj öntözéséhez hasznosítják újra a vizet, illetve energiatakarékos klímaberendezést is létre hoztak, miközben a helyi építészeti elemeket is igyekeztek megtartani. Hagyományos építőanyagokat használtak fel a cseréptető készítéséhez, a padlót helyi kövekből építették ki, az eredeti fagerendákat helyreállították. A művészeti központ összesen nyolc galériából és egy éttermből áll.

Az épületet kortárs művészek által készített szabadtéri szobrokkal szegélyezett út egészíti ki, a művek harmonizálnak a sziget vadvilágával valamint kertjével, melyet a híres tájépítész Piet Oudolf tervezett. (Címlapkép forrása: Ben Salter/Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek