Csaknem hetven programmal várja a látogatókat a Zempléni Fesztivál

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont neves magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak augusztus 13-22. között a 30. Zempléni Fesztiválon.

Sárospataki Borterasz a 2017-es Zempléni FesztiválonKároly Zsolt Nagy/Zempléni Fesztivál/Facebook

A programok többségét továbbra is komolyzenei koncertek alkotják, de hagyományosan erős a dzsesszkínálat, és a társművészetek is képviseltetik magukat, öt kiállítás nyílik a fesztiválon. Az augusztus 13-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar, az est szólistája Lendvai József hegedűművész, karmestere Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője lesz. Az együttes másnap Szerencsen, a várudvaron Nyáresti klasszikusok címmel ad koncertet.

Először érkezik Tokaj-Hegyaljára a Concerto Budapest Keller András irányításával, és több év után újra fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar Antal Mátyás vezényletével. A nagykoncertek sorozatát a záróhangversenyen hat trombitaművész és a fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar zárja a Trumpetissimo - Trombitagálával.

A Tokaj Fesztiválkatlanban három nagyprodukció látható. Elsőként, augusztus 14-én az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes táncosai a 20 éves Naplegenda című előadás egy erre az alkalomra készített jubileumi változatát mutatják be. Augusztus 19-én lesz a Monarchia Operett bemutatója: Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című darabját láthatja a közönség, Waldeck grófnő szerepében Oszvald Marikával.

A fesztivál harmadik nagy rendezvénye a Tokaj Fesztiválkatlanban Leonard Bernstein West Side Story szvitje és Carl Orff Carmina Burana című műve lesz. Augusztus 16-án "Verdi, Verismo" címmel Boros Csilla és Kálmándy Mihály áriaestje hallható, kísérőjük Dénes István zongoraművész-karmester. lesz Két-két koncerten is énekel a Szent Efrém Férfikar, a különleges hangzású németországi Sjaella, és újra Zemplénbe látogat az orosz Szvetilen Énekegyüttes. A fesztiválon több neves zongoraművész is fellép: Farkas Gábor, Berecz Mihály, a Simon Izabella-Várjon Dénes házaspár és Johann Sebastian Bach Goldberg-variációinak különleges átiratával készül Bizják Dóra és Zentai Károly.

A fesztivál a Bartók-emlékév kapcsán két produkcióval tiszteleg a zeneszerző előtt. Augusztus 15-én Tokajban a Paulay Ede Színházban a 10 éves Feledi projekt mutatja be a Hat tánc című kompozícióját, 18-án Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében Bartók & Jazz címmel két Bartók-feldolgozás hallható a Káel Norbert Jazzical Trió és a Sárik Péter Trió előadásában.

A kiemelt programokon kívül több kamarakoncert és gyerekprogram várja az érdeklődőket. Sohonyai Attila költővel és a verseit tolmácsoló Kőszegi Ákossal találkozhatnak a látogatók Sárospatakon és Tolcsván, és idén is részt vesz a fesztiválon Lackfi János költő, író. Tokajban a Paulay Ede Színházban 17-én A padlás című zenés darabot is láthatja a közönség, a Broadway Event és a fesztivál közös szervezésében. Augusztus 14-én és 15-én fellép a Bohém Ragtime Jazz Band, 20-án a Budapest Jazz Orchestra - Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor szólójával -, 17-én a Grand Tokaj Zrt. Szegi Pincészeténél a Swing a la Django, 21-én Sátoraljaújhelyen Ferenczi György és a Rackajam játszik.

Esti Jazz és Folk koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Kulturális és Konferencia Központnál, a Jazzudvaron. Fellép a Hász Eszter Quintet, az Antal Gábor Trió és Szőke Szandra, Szakál-Plósz Titanilla, a Lakatos Ágnes Special Zone, a Demeter Quartet, a Varga Dávid Quintet, Urbán Orsi és a népzenészek közül a Szikes Zenekar, a Zagyva Banda és a Zűrös Banda.

A képzőművészet kedvelői az Art Wise kolozsvári művészcsoport tagjainak alkotásaival öt tárlat keretében ismerkedhetnek meg. Az idén is lesz több kirándulás, Bekecsre, Hercegkútra, Komlóskára, Taktaharkányba, Tarcalra, kisvasúttal Kőkapura és Pálházára, és folytatódnak a kisebb településekre vitt egésznapos sorozatok: lesz Egy nap Mádon és Egy nap Tolcsván. A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan tucatnyi pincészet, köztük a fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj borait is megkóstolhatják. A programokról további információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon olvasható - derül ki az MTI híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek