Ezen a kiállításon kiderül, mi a kapcsolat a csatornázás, a divat és a föld alatt élők között

A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan, június 26-án nyílik a Kiscelli Múzeumban a Budapest csatornázásának kultúrtörténetéről szóló kiállítás, melyből megtudhatjuk többek között, mi a kapcsolat egy nagyváros halálozási statisztikája és egy vécécsésze között, mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez, és tárlatvezetéseken kaphatunk képet a vécék kiépülése, a divat és a városi életterek összefüggéseiről.

A kép illusztrációForrás: Antonio Jesús Ruiz/pixabay.com

A kiállítás a higiénia felszín felett zajló átalakulása mellett a felszín alatt zajló változásokra, a városi csatornahálózat történetére egyaránt koncentrál, ugyanakkor olyan kultúrtörténeti érdekességeket is felvillant, mint például az ember biológiai működése során keletkezett salakanyagokhoz való viszonyulás irodalmi, filmes vagy éppen képzőművészeti lecsapódásai.

A kiállításban látható archív fényképek, dokumentumok és a csatornázás- és higiéniatörténethez kapcsolódó tárgyak (pl. mosdó- és ágytálak, bidék, fertőtlenítő eszközök és csatornadarabok) jelentős része a múzeum gyűjteményéből származik, közülük többet kimondottan erre a kiállításra gyűjtött vagy vásárolt a múzeum, de több budapesti köz- és magángyűjteménytől (Budapest Főváros Levéltára, Épületgépészeti Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum) és magánszemélytől is kölcsönöztek tárgyakat - derül ki a múzeum oldaláról.

Június 26-án, pénteken két tárlatvezetés is lesz a kiállításon. Az első 16 órakor kezdődik és 18 óráig tart Csatorna és divat címmel.  Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus előadásából kiderül, mi a kapcsolat a csatornázás és a divat közt? A résztvevők végigjárják a történelmi korszakokat, olyan témákat érintve, hogy mikor hogyan tisztálkodtak, vagy hogyan végezték szükségleteiket a bonyolult és nagy méretű ruhákban a nők. Végül pedig eljutnak a nagyvárosok kiépülésével a modern fürdőszobákig és az angol WC-ig, amelynek hátterében a 19. század során a technika és az ipar rohamos fejlődése állt, ami magával hozta a tudományok és az életmód, majd a divat nagymértékű változását is. Végül pedig az is kiderül, mi az a "genre canaille", vagyis "csatornastílus".

19-től 21 óráig a hajdani csatornalakók életével ismerkedhetünk meg az Akik a föld alatt élnek. Csatornalakók a Monarchiában + Csövesek. A szocializmus lázadói című vezetésen, ahol kiderül, hogy A 19. század második felében kiépülő csatornahálózat nem csupán a szennyvizek elvezetésére volt alkalmas, hanem a modern nagyváros számkivetettjei számára sokszor lakó- és búvóhelyként is szolgált. Dr. Perényi Roland történész-főmuzeológus előadadásában az Osztrák-Magyar Monarchia két fővárosában élő csatornalakókat mutatják be korabeli újságcikkek, riportok és fotók alapján. Ezután Dr. Balla Loránd történész-főmuzeológus tart előadást az 1970-80-as évek rendszeres és rendszerellenes lázadó fiataljairól vagy idősebbjeiről, a "csövesek"-ről.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek